Kako živimo u eri digitalnog doba, sve više poslova nam dozvoljava da budemo fleksibilni sa lokacijom. Jedino je važno da se posao završava, bilo iz kancelarije, od kuće, iz kafića, na plaži i slično.

Prednost remote poslova je fleksibilost radnog vremena koje se može bolje uskladiti sa ostalim obavezama, kao i ušteda vremena za putovanje do posla.

U nastavku teksta izdvojićemo sadržajan spisak poslova koje promena lokacija ne može da poremeti.

SEO stručnjaci

Optimizacija za pretraživače je ključna za online prisustvo mnogih kompanija. Veliki broj SEO agencija u Srbiji ima svoje kancelarije, epicentar SEO biznisa, ali isto tako kvalitet tog posla ne opada kada se on radi npr. od kuće. 

SEO stručnjaci rade na optimizaciji web stranica kako bi se poboljšala vidljivost na pretraživačima poput Google-a. SEO stručnjaci koriste alate za praćenje i analizu performansi web stranice. To omogućava kontinuirano poboljšavanje strategija na osnovu stvarnih podataka i rezultata.

Stručnjaci za dizajn i sve varijante ovog posla

Digitalno doba je vizuelno doba, doba gde našu pažnju prvo privuče slika, a zatim je sadržaj ispod nje zadrži. Kako živimo u eri slike, tako dizajneri imaju pune ruke posla.

Web dizajneri

Web dizajn je veština koja je u velikoj potražnji u digitalnom svetu. Web dizajner kreira vizuelno privlačne i funkcionalne veb stranice za različite klijente. Ovaj posao uključuje izradu dizajna, odabir boja i fontova, kao i organizaciju elemenata na stranici. 

Rad na daljinu omogućava dizajneru da sarađuje sa klijentima iz različitih delova sveta, pa im udaljenost nije prepreka. 

Lap top kafa beleške

Grafički dizajner

Grafički dizajn je još jedan posao koji se može raditi remote. Grafički dizajner kreiraju vizuelne sadržaje kao što su logotipi, baneri, brošure i druge marketinške materijale. 

Grafički dizajneri rade za različite klijente ili se fokusiraju na određeno područje, kao što su dizajn ambalaže ili ilustracija. Remote rad dozvoljava kreativnu slobodu i rad u svoje vreme. 

Video igrice nikad neće izaći iz mode! Tako i posao grafičkog dizajnera za igre. Kreiranje grafičkog sadržaja za video igre može se raditi od kuće, posebno ako se sarađuje sa studijima ili razvijaju sopstvene igre.

Stručnjaci za reči – content creator i copywriter

U eri društvenih medija, content kreatori, ili kreatori sadržaja na internetu, veoma su traženi. Sadržaje koje ovi kreatori stvaraju su neki od sledećih: blogovi, video snimci, infografike i društvene medijske objave. 

Takođe, posao copywritera, pisanje reklamnih poruka i marketinških materijala za kompanije, može se završavati remote. 

Ovaj posao takođe uključuje ​​istraživanje, pisanje, snimanje i uređivanje sadržaja. Remote rad omogućava fleksibilnost i kreiranje sadržaj iz bilo kog dela sveta, pružajući mogućnost za izgradnju svoje publike i brenda.

Stručnjaci za digitalni margeting

Digitalni marketing je oblast koja je u ekspanziji i pruža mnoge mogućnosti za remote rad. Stručnjaci za digitalni marketing se bave različitim aspektima digitalnog marketinga, kao što su upravljanje društvenim mrežama, e-mail marketing, strategije za razvoj biznisa, plaćeno oglašavanje, pa i već pomentuom SEO optimizacijom. 

Rad na daljinu omogućava stručnjacima za digitalni marketing da sarađuju sa različitim klijentima i prilagode svoje marketinške strategije njihovim potrebama.

Stručnjaci za jezike

Bilo da ste profesor ili prevodilac, onlajn prostor vam omogućava da pronađete svoj kutak na nekoj platformi i držite nastavu svojim učenicima.

Naravno, online nastavu mogu držati i stručnjaci drugih oblasti.

Ako govorite više jezika, prevodilački posao je odlična opcija za remote rad. Možete prevoditi tekstove, dokumente, veb stranice ili čak učestvovati u simultanom prevođenju. 

Stručnjaci za programe

Svi poslovi koji podrazumevaju programiranje, kodiranje, pravljenje aplikacija i web stranica, mogu se raditi iz udobnosti doma. Ovoj sferi poslova pripadaju programeri, softver inžinjeri, zatim i project menadžeri koji koordinišu projekat i slično.

Remote poslovi donose niz prednosti kako za zaposlene tako i za poslodavce. Prvo, omogućavaju fleksibilnost radnog vremena, što je posebno korisno za roditelje, studente i ljude koji žive na većoj udaljenosti od kancelarije.

Takođe, remote rad smanjuje troškove zaposlenima jer isključuje putovanje i potrebu za radnom garderobom. Ovo pruža mogućnost zaposlenima da žive u mestima sa nižim troškovima. 

Ipak, važno je napomenuti da remote rad može izazvati komunikacijske probleme, osećaj izolacije i poteškoće u održavanju discipline, te je potrebno pažljivo raditi na rešavanju tih izazova kako bi se maksimalno iskoristile prednosti ovakvog načina rada.

Ukoliko postoji opcija i za rad od kuće i iz kancelarije, možda nije loše povremeno promeniti okruženje, izaći iz jednoličnosti i rutine i napustiti udobnost sopstvenog doma