Jasno je da se savršenstvo teško dostiže, ako je ikako i moguće, ali svakako da svakodnevno bar težimo nečemu savršenom. Takva je situacija i sa prostorom u kom živimo, stalno bismo nešto menjali, taman mislimo da smo sve sredili, iskoči još nešto. Na sve što u svojim prostorijama sređujemo i uređujemo utiče ono što dolazi spolja.

Osvetljenost stana je stvarno bitna karakteristika koja i te kako utiče na to kako će šta u njemu izgledati, a donekle i diktira koje ćemo izbore prilikom uređenja birati. Za to su nam ključne unutrašnja rasveta i zavese za prozore i balkonska vrata.

Zašto su bitne zavese za prozore i kako trakaste zavese utiču na ambijent

Svako se bar jednom našao pred izborom zavesa, ponekad i bez svesti o tome koliko su one moćan činilac jednog enterijera. Ili bar to mogu biti. Naime, ako se uporedi jedan prostor sa zavesama i isti takav bez njih, jasno se može uočiti ogromna razlika. Svi će reći da prostor izgleda potpunije kada su zavese u njemu, kao zaokružena celina.

Klasike se u savremenom dobu neko kloni a neko joj pribegava kao sigurnoj varijanti, pa se klasične zavese i dalje mogu primetiti na brojnim mestima, najčešće u stambenim prostorijama. Popularnije su danas zavese sa mehanizmima, čuvene rolo, zebra i trakaste zavese. Za njih nema granice – mogu se podjednako videti u kancelarijama i dnevnim sobama, prilagodljive su i imaju nesvakidašnji efekat. Dakle, i funkcionalnost, jer se njima može regulisati količina svetlosti u prostoriji, ali i neosporan estetski dojam koji nikog ne može ostaviti ravnodušnim. 

Rukovanje, održavanje i izbor boja – sve govori u prilog trakastim zavesama

Sve u jednom – ako bi se moglo tako sažeti. Savremen čovek mnogo toga ima, ali jedno nema, a to je vreme za gubljenje. Zato mu je potrebno da ne gubi to vreme na biranje, na ugradnju i pronalaženje majstora koji posao može da obavi, i na kraju krajeva brigu, odnosno održavanje određene stavke u domu. Trakaste zavese Format Alde se upravo po tome izdvajaju, što se njima upravlja pomoću mehanizma koji je vrlo jednostavan a omogućava razne opcije (otvaranje i zatvaranje sleva nadesno i obrnuto, od sredine ka krajevima i obrnuto). One su stalno skladno postavljene jer im to omogućava aluminijumski mehanizam koji ih drži na savršenoj udaljenosti jedne od drugih traka. Nema prepreka ni kada su u pitanju zidovi na koji se postavljaju – prilagodljive su i mogu se uklopiti ma koliko da ima prostora oko prozora, odnosno da li plafon pod kosinom ili ravan. 

Boje i dezeni su toliko raznovrsni da se može pronaći za svaki specifičan ukus, odnosno takve da se mogu lako prilagoditi prostorijama koje su već opremljene samo im fali zavesa kao šlag na torti. Predrasuda je da su one samo za moderno opremljene prostore. Svaki prostor kome je potrebna i elegancija, ali i minimalistička nota, trpi trakaste zavese kao jedno od najboljih rešenja. Održavanje se razlikuje po tome što ih je dovoljno samo obrisati i svremena na vreme usisati, pa ko ih takve ne bi poželeo.