Prva faza u kojoj roditelji najmlađe dece osećaju intenzivan stres, jeste priprema za polazak u vrtić, koja se u zavisnosti od grada do grada, vrši i sa nepunih godinu dana života. U tom pogledu, upuštaju se u različite procedure, prolaze proces selekcije i sa nestrpljenjem iščekuju da vide da li je njihovo dete primljeno u vrtić. 

Česta dilema današnjih roditelja jeste da li su bolji izbor državni ili privatni vrtići, kao i kada izabrati koju varijantu. S obzirom na činjenicu da je popunjenost kapaciteta državnih često na maksimumu, važno je istaći i veliki broj prednosti koje imaju današnji privatni vrtići.

Izuzetna opremljenost i inovativnost

Deceniju unazad privatni vrtići počeli su intenzivno da šire svoju ponudu, pa su danas dostupni u najvećem broju gradova Srbije, kao inovacija koja je olakšala svakodnevnicu roditelja. Za razliku od mnogih državnih vrtića čija prostorna uređenost traje već nekoliko decenija uz određena ulaganja i poboljšanja, privatni su najnovije generacije i samim tim izuzetno savremeni. 

Opremljeni su modernim i kvalitetnim nameštajem, imaju odlične kapacitete za prijem dece, video nadzor, obezbeđenje i mnogo drugih važnih karakteristika. Privatni vrtići organizuju prostor tako da ima dosta najsavremenijih igračaka za decu, sprava za rekreaciju, sala za vežbanje, obroke i sve što će njihovu svakodnevnicu učiniti bezbrižnom.

Rad u manjim grupama i individualni pristup svakom detetu

Kako su privatni vrtići vrlo savremeni, oni danas imaju bogat kapacitet za prijem dece tokom čitave godine, bez čekanja upisnih rokova, što posebno raduje roditelje. Ono što je važno, jeste rad u malim grupama u kojima broj dece nije veći od 10, a idealno za individualan pristup jeste da ih bude 7 ili 8 po grupi. 

Za razliku od toga, državni vrtići imaju i po dva puta više mališana u jednoj grupi, često se razlikuju i uzrasti, pa nije jednostavno prilagoditi rad svakom pojedincu i organizovati aktivnosti tako da budu interesantne svima. 

Sjajno radno vreme i troškovne pogodnosti

Pored svih navedenih prednosti, dobre strane koje imaju privatni vrtići jeste i fleksibilno radno vreme, znatno duže u odnosu na državne. Naime, rad počinje rano u zoru, traje do uveče i roditelji mogu dovesti dete prema programu, ili u dogovoreno vreme. Izuzetno je značajno i to što privatni vrtići rade vikendom, pa je roditeljima od neprocenjivog značaja upis u ovakve ustanove koje su im u svakom trenutku na raspolaganju. 

Kada je u pitanju cena, ne moraju nužno biti skuplji od državnih, a u pojedinim gradovima mesečni iznos je izjednačen sa državnim, zahvaljujući subvencijama. Mnoge lokalne sredine na taj način podstiču roditelje da upišu decu u privatne vrtiće, zbog popunjenosti kapaciteta i lista čekanja za državne. Na taj način, finansijske uštede su sjajne, a prednosti koje dete dobija boravkom u manjoj grupi uz profesionalno i ljubazno osoblje neizmerne.

Privatni vrtići danas su sjajan izbor za upis deteta u trenutku kada roditelji reše da je pravo vreme za boravak sa vršnjacima, što može biti tokom čitave godine i u zavisnosti od popunjenosti kapaciteta. Imaju mnogo prednosti koje se odnose na inovativnost sadržaja za decu, opremljenost ambijenta, radno vreme, iskusno i ljubazno osoblje i cenu koja može biti izjednačena sa državnim.