Iako nam zima još uvek kalendarski nije stigla, ipak je jesan pokazala svoje pravo hladno lice. A sa hladim danima stiže i najvažnije pitanje, koje grejanje izabrati i koje se grejanje najviše isplati. Pri izboru sistema grejanja neophodno je da se tri faktora uzmu u obzir. Evo i koja.

Lokacija doma

Lokacija stambene jedinice najviše utiče na to koje ćete grejanje izabrati, ali predstavlja istovremeno i ograničavajući faktor. Recimo, ako živite u ruralnim krajevima gde ne postoji mogućnost priključivanja na prirodni gas ili mreža gasovoda nije predviđena u vašem kraju, onda morate da se snalazite na drugačiji način.

Isto je i kada živite u gradu, a nemate mesto za skladištenje energenata. U prigradskom naselju teško se kuća može priključiti na sistem centralnog grejanja, kao što je teško i u stambenoj zgradi priključiti samo za sebe solarne ploče ili geotermalno grejanje.

Osobine grejnog sistema

Pri odabiru grejanja za dom značajno je uzeti u obzir komfir na koji ste navikli, ali i druge životne navike. Na primer, postavlja se pitanje da li biste bili spremni, ukoliko živite u kući, da cepate drva ili da tovarite ugalj. Da li biste radije u domu istu temperaturu stalno ili pak više volite da je podešavate i isključujete kada vam tako odgovara?

Ako ste priključeni na sistem centralnog grejanja, eto nove dileme. Poslednjih godina sve je popularnije podno grejanje. Iako su i dalje vodeći radijatori, brojne su prednosti podnog grejanja. Ono se svrstava u kateroriju niskotemperaturnog grejanja, pri čemu od namene prostorije i zavisi visina grejanja i ona se kreće između 21 i 28 stepeni Celzijusa. A upravo protok toplote koja dolazi iz poda donosi brojne prednosti u odnosu da radijatore.

Najvažnija prednost podnog grejanja svakako jeste to što nema vidljivih grejnih tela u prostoriji. Umesto radijatora ispod prozora sada se mogu smestiti komode ili ormarići, a ova vrsta grejanja preporučuje se svima koji imaju probleme sa alergijama. Takođe, podno grejanje ne izaziva isušivanje vazduha, pa zbog toga nema potrebe da se postavljaju ovlaživaži vazduha i posebni isparivači.

Cena grejanja

Pod troškovima grejanja moraju se računati ne samo mesečni izdaci, već i sredstva koja se moraju izdvojiti za uvođenje i instalaciju novog grejnog sistema.

Velika početna ulaganja mogu da iziskuju određene vrste sistema za grejanje, ali uglavnom ta velika početna investicija donosi znatnu uštedu na duži rok. Takođe, neophodno je razmisliti i o ceni energenata, kao i o kaloričnosti, ali i količini potrošnje koja će biti dovoljna kako biste se osećali prijatno i komforno tokom čitave grejne sezone.

Ako se grejete na struju, a težite manjim troškovima, onda su norveški radijatori pravo rešenje. Naime, ono što je glavna prednost ovih grejnih tela jeste njihova jačina. Lako dostižu željenu temperature, a osim što su nečujni, oni sui  bezopasni, ne isparavaju i imaju precizni termostat koji za pet minuta postiže željenu temperaturu. 

Norveški radijatori imaju prefinjen dizajn i veoma jednostavno se kače na zid. Lako se prilagođavaju stanovima manjih kvadratura, a pošto se jednostavno montiraju brzo zauzmu mesto u stambenim jedinicama i ne iznenađuje što su preuzeli vodeće mesto u odnosu na klasične TA peći.