Obezbediti sebi parking mesto ili garažu nije uvek jednostavno, posebno u većim gradovima sa frekventnom gužvom, ali je prosto neophodnost današnjice. Veliki broj osoba uz svoje kuće ima izgrađenu i garažu, ili je kupuje uz stambene jedinice u zgradi, kako bi se dobilo mesto za parkiranje i često odlaganje drugih sitnica. 

Da bi ambijent bio funkcionalan i maksimalno iskorišćen, važno je odabrati kvalitetna, pouzdana, trajna i estetski dopadljiva garažna vrata. Kupcima na domaćem tržištu dostupan je veliki broj vrsta i modela vrata za garažu, među kojima razmatrajući karakteristike biraju otpimalno rešenje za svoj prostor. 

Segmentna vrata za garažu

Inovativna garažna vrata koja su najčešći izbor kupaca danas, jesu segmentna izrađena od aluminijuma, pvc-a, kombinacije sa čelikom i drugim materijalima. Sačinjena su od sklopivih lamela koje se pokreću horizontalno ili bočno prema zidovima, uz zauzimanje minimalnog prostora. Pogodna su za pokretanje na daljinski upravljač, taster ili senzore, a lamele imaju debljinu oko 4 ili 5 centimetara. Izuzetno su popularno rešenje jer pružaju optimalan balans svetlosti, daju odličnu izolaciju buke, temperatura i od požara, a mogu se izraditi u velikom asortimanu boja, dezena i željenih tekstura.

Rolo vrata za garažu

Pored segmentnih, rolo garažna vrata takođe su popularno vreme zahvaljujući nizu benefita koje se pružaju svakodnevnim korišćenjem. Naime, ovakvi modeli sastoje se iz lamela i kutije koja se pričvršćuje za plafon ili gornji deo zida garaže na ulazu, što zauzima minimalan prostor. Vrata se otvaraju namotavanjem delova u rolnu, pružaju srednji nivo izolacije i svetlosti, a odlični su za mesta na kojima je bitno da ostanu slobodni bočni zidovi. Mogu imati automatsko pokretanje uz daljinski upravljač, izrađuju se od kvalitetnih materijala i trajno su rešenje za objekte komercijalne ili privatne namene. 

Podizna vrata za garažu

Za razliku od prethodnih vrsta, podizna garažna vrata predstavljaju nešto tradicionalniju varijantu, ali i ona može biti automatska. Konkretno, ova vrata se podižu odjednom, odnosno u jednom komadu najčešće uvis i zauzimaju prostor plafona koji je značajan, tako da mora ostati dovoljno slobodnog mesta za njihovo neometano funkcionisanje. U pogledu izolacije nemaju neka svojstva po kojima se ističu, zbog čega se najčešće ugrađuju na mesta na kojima nije izvodljivo postaviti neka savremenija i praktičnija garažna vrata.

Klasična drvena vrata za garažu

Kada se nadoveže tema tradicije i klasike, nezaobilazno je pomenuti i drvo kao nekadašnji osnovni materijal izrade za garažna vrata. U današnjem vremenu u najvećoj meri je prevaziđeno, ali i dalje postoje garaže koje se otvaraju ručno uz mehanizam brave i kvake, sa dva krila vrata, ka spolja ili unutra. Drvo je estetski lepo i dekoriše sjajno i moderne građevine, ali kada su u pitanju garažna vrata, biraju se drugi materijali zbog jednostavnijeg održavanja, nema potrebe za lakiranjem, šmirglanjem i čišćenjem, što je karakteristika prirodnih tekstura. 

Garažna vrata na domaćem tržištu brojna su i raznovrsna, zbog čega je kupcima otežan izbor, posebno ukoliko se na sve doda i bogata paleta materijala izrade, boja, dezena, tekstura i mogućnosti kreiranja modela po želji kupca. Da bi se ispunila očekivanja, najvažnije je razmotriti karakteristike vrsta koje su zastupljene na tržištu, uvideti prednosti, uporediti troškove i tek onda na osnovu kvaliteta doneti konačnu odluku.