Niste od onih turista koji odlaze u poseti nekkom gradu eto da bi otišli u šoping, pojeli i popili nešto u Mek Donalds restoranima, već ipak želite da upoznate kulturu i istoriju mesta koje obilazite. Onda je Mađarska pravo mesto za vas. Uz brojne ponude prevoza do Budimpešte, možete da iskalkulišete da za malo novca otputujete u ovu evropsku metropolu. Neki od načina za putovanje do Mađarske  svakako su autobusi, ali danas je postao popularan i kombi prevoz. Manji broj putnika, dovoljno mesta, brže putovanje samo su neki od razloga zašto bi trebalo da izaberete kombi prevoz do Budimpešte.

madjarska

A koji su to razlozi zbog kojih treba upoznati istoriju i kulturu Mađarske? Veliki uticaj na istoriju ove zemlje imale su kulture koje su dolazile sa istoka i zapada, pa je danas moguće videti ostatke kulture Rimljana, ali i spomenike iz doba Turaka. O međusobnom uticaju raznih kultura najbolje svedoči tradicija i prošlost, a upravo tu tradiciju najviše čuvaju brojni mađarski gradovi za koje se s pravom može reći da predstavljaju kraljevske srednjovekovne gradove. Svedoci prohujalih vremena istorije i tradicije svakako su brojne građevine, poput srednjovekovnih crkvi, raznih utvrđenja, dvoraca, ali i bazilika koje se mogu videti širom Mađarske.

Kulturno nasleđe zlata vredno

Koliko je značajno kulturno nasleđe Mađarske prepoznali su i predstavnici Uneska, jer se na njegovoj listi svetske kulturne baštine nalazi 8 mesta među kojima su pećina, nacionalni park i jezero kao prirodni fenomeni, ali i brojni spomenici kao što je grad, tj. tvrđava Budim, citadela i dr. Koliko im je važna kultura i tradicija svedoči podatak da Mađari slave brojne praznike tokom godine na tradicionalan način uz narodnu nošnju, hranu i muziku.

budimpesta

Znaju dobro Mađari šta je dika i ponos, da istorija ne služi samo da bi se sećali prošlih vremena, već da bi se njome i ponosili, tako da su svoje brojne nacionalne simbole sačuvali i zaštitili od zuba vremena. Naime, jedno od najznačajnijih simbola Mađarske svakako je kruna svetog Stefana koja se čuva u mađarskom Parlamentu, a zanimljivo je da je ona iz 12. veka i da je više od 50 kraljeva njome krunisano.

Istorija se čuva

Prvi mađarski kralj koji je uveo hrišćanstvo u Mađarsku bio je Stefan I. Proglašen je za sveca, a koliko je značajan za Mađare pokazuje činjenica da ga i danas slavi većina, a njegova desna ruka, tzv. sveta desnica nalazi se u bazilici koja nosi njegovo ime u Budimpešti. Da se novija istorija i dalje oslanja na srednjovekovnu dokaz je i to da današnje mađarsko pismo zapravo predstavlja staro mađarsko pismo iz 10. veka koje se uz latinicu koristilo u vreme uvođenja hrišćanstva u Mađarsku. Mađarski grb čuva od zaborava istoriju, pa se na njemu može primetiti najvažnija mitološka ptica – Turul, koja simbolizuje vezu mađarskog naroda i hunskog kralja Atile.

Mnogo je istorijskih i kulturnih znamenitosti koji se mogu videti, samo je potrebno dovoljno vremena izdvojiti i krenuti u putešestvije kroz Mađarsku. Putokazi istorije i tradicije ovde se čuvaju, ističiu se kao prednost i razlog zbog kojeg turisti dolaze, pa ne čudi zašto se posetioci iz raznih krajeva sveta često zaustave u Mađarskoj.