Neplodnost je razlog zašto mnogi mladi bračni parovi ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Uprkos dugotrajnim pokušajima ne uspevaju u tome.

Razlozi za to mogu biti različiti. Kod muškaraca najvažniji uzroci neplodnosti su nizak broj ili izostanak spermatozoida kao i slab kvalitet spermatozoida. Hormonalni disbalans, oštećeni ili blokirani jajovodi i endometrioza su najčešći uzroci kod žena… Ima i slučajeva kada uzrok steriliteta nije poznat.

Promena životnih navika, smanjenje stresa, regulisanje telesne težine ili primena određenih lekova mogu da pomognu kod lečenja neplodnosti.

Brza, efikasna i jednostavna analiza za utvrđivanje neplodnosti kod muškaraca jeste spermogram. To je test kojim se utvrđuje količina zdrave sperme, neophodne za oplodnju. Rezultati analiza dovode do zaključka da li treba uključiti muškarca u proces lečenja neplodnosti. 

Neki doktori savetuju da ovim testiranjem i treba započeti ispitivanje bračne neplodnosti. Čak i u slučajevima kada rezultati pokazuju normalne vrednosti, muški faktor u tretmanu ipak nikada ne treba potpuno zanemariti.

Muška neplodnost je često uzrokovana niskom produkcijom spermatozoida, pa je zbog toga jedna od prvih stvari koje će vam doktor savetovati da obavite, upravo testiranje semene tečnosti (ejakulata) kroz dve analize koje se rade zajedno: spermogram i spermocitogram.

Spermogramom se dobijaju rezultate o parametrima kao što su: broj i pokretljivost spermatozoida, vreme likvefakcije, pH, volumen i i boja ejakulata, viskoznost.

Spermocitogram otkriva o morfologiju (građu, odnosno izgled) spermatozoida, prisustvu drugih ćelija kao što su leukociti, nezrele spermatozoidi, bakterije itd.   

Uz spermogram, uglavnom radi i spermokultura. Ona daje informacije o bakterijskoj infekciji ako postoji. 

 

Uzorak za analizu

Muškarac priprema uzorak za analizu. Obično muškarac ejakulira u sterilnu bočicu koju dobija u laboratoriji, ali on to može uraditi i kod kuće.

Ako se uzorak uzima kod kuće nekoliko stvari je važno:

  • kupite sterilnu bočicu u apoteci.
  • dostavite uzorak u laboratoriju u roku od sat vremena (idealno je pola sata). 
  • održavajte toplotu uzorka tako da bude približna temperaturi tela.

Pre uzimanja uzorka muškarac bi trebalo da apstinira od odnosa ili masturbacije 2 do 5 dana. Na ovaj način se obezbeđuje što veći broj spermatozoida.

 

Rezultati spermograma

Izgled – Normalan uzorak ejakulata je bele ili sivkasto bele boje. 

Likvefakcija – To je pojava kod koje se plazma iz semene tečnosti prvo zgrušava, a zatim se pretvara u tečnost. 

Viskozitet – Gustoća odnosno lepljivost sperme utiče na plodnost, ali i na pokretljivost spermatozoida.

Volumen – Meri se promena u volumenu 

pH – normalna vrednost ejakulata je se kreće od 7,2 – 8,0. 

Pokretljivost – Pokretljivost se procenjuje po kategorijama: nepokretni, slabo pokretni, sporo pokretni i brzo pokretni.

Ostale ćelije – Npr. povećani leukociti 

Aglutinacija – Ako se spermatozoidi slepljuju jedan uz drugog. 

Koncentracija – Ukupan broj spermatozoida u ejakulatu. 

Morfološke osobine – Izgled – spermatozoidi normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je duži od glave. 

Vitalnost – Važan faktor ako je broj spermatozoida jako nizak. 

Pre davanja uzorka na analizu preporučuje se apstinencija od seksa u trajanju od 2 do 5 dana. Nakon apstinencije kraće od 2 dana se može naći manji broj spermatozoida, dok se kod apstinencije duže od 5 dana smanjuje njihova pokretljivost.