Prevencija je vrlo važna, u svakom segmentu vašeg života, a posebno kada se radi o vašem zdravlju. Nekada nam je jako teško da nateramo sebe da idemo na redovne preglede i tek onda kada nas nešto zaboli odlučimo da je vreme da posetimo nekog lekara. I sami verovatno znate da nije dobro čekati da vas nešto zaboli i da vam se nešto dogodi.

Vrlo je važno da iskoristimo svaki trenutak i da budemo svesni rizika. Redovan odlazak kod stomatologa je vrlo važan. Vrlo često zanemarujemo svoje zube, a vrlo često nam kvarovi na zubima prave najveće probleme. Zbog mnogo razloga je važno da posećujemo zubara redovno.

Nećete trpeti nesnosne bolove

Koliko puta vam se desilo da vas zub zaboli onda kada najmanje očekujete? Naravno da nikada nismo spremni za takvu vrstu bola i naravno da nikada ne znamo šta možemo da očekujemo. Nikada nas zub neće zaboleti odjednom. Kada se takva situacija desi to znači da nešto već duže vreme nije u redu sa našim zubima, ali da smo ih jednostavno zanemarili. Da ste na vreme otišli kod stomatologa, on bi mogao da predupredi takvu situaciju. Takođe je vrlo poznato da nas naši zubi bole uglavnom u toku noći i da su tada najveći bolovi, a tada teško da ćete naći stomatologa koji vam može pomoći. To veče verovatno nećete spavati, pokušavaćete da lekovima ublažite bolove, ali može se dogoditi da vam do jutra ne bude bolje. Zato je vrlo važno da posećujete stomatologa redovno, jer u tom slučaju vam se ovakvi problem sigurno neće događati više.

Jeftinije ćete proći

Ono što je takođe vrlo važno i što će verovatno vama mnogo značiti jeste činjenica da ćete jeftinije proći ukoliko idete redovno. Jedan pregled kod zubara, odnosno jedan preventivni pregled košta mnogo manje nego popravka zuba. Ukoliko na primer vaš zubar na pregledu ustanovi da nešto nije u redu sa vašim zubom, on vas može uputiti na to kako da ga lečite, te se neće stvoriti veći kvar i neće biti potrebe za komplikovanijim intervencijama, a samim tim nećete mnogo platititi. Sa druge strane, kada na primer dođe do početnog stadijuma upala desni, vaš stomatolog to može da proceni. U samom korenu ćete moći da regulište problem upale desni, a nećete morati da koristiti preskupe preparate i nećete morati mnogo dugo da lečite taj problem, jer je otkriven vrlo rano.

Sprečićete veće komlikacije

Na primer ukoliko vam se dogodi upala desni i dok vi to shvatite već može biti kasno. Upala desni može se lečiti prirodnim putem. Više o tome, saznajte ovde. Ne zaboravite, da svako oboljenje nosi sa sobom i određene posledice. Naravno da vi i kada upala desni postane strašna, možete da rešite situaciju, ali je uvek bolje da upalu desni rešavate i sprečavate u korenu. Naime, upala desni može da izazove komplikacije kao što je paradentoza i slično. Upala desni ne može tako lako da se oktrije, odnosno malo je verovatno da  ćete vi sami zaključiti. Pritom upala desni u početku ne ostavlja za sobom simptome, tako da tu situaciju može proceniti samo stomatolog. U ovom slučaju sprečićete i te kakve komplikacije. I u mnogim drugim slučajevima možete da se proceni i otkrije nešto što bi kasnije moglo da izazove određene komplikacije.