Amerika je već dugi niz godina jedna od najtraženijih i željenih destinacija, kako za turistički obilazak tako i za život, posebno među mladima. Ameriku mnogi smatraju i nazivaju zemljom slobodnih, jer svima pruža jednaku šansu za rad i napredovanje.

U Americi se ulažu veliki napori da se u potpunosti iskoreni diskriminacija na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, pola, vere i religije, i da se svakome pristupa pojedinačno i daje adekvatna šansa za postizanje željenog uspeha. Tako da je potpuno razumljivo zašto mnogi mladi žele da se otisnu na daleko putovanje i ostvare svoje ambicije na Zapadu. Ono što se takođe veoma ističe u sjedninjem državama jeste takmičarski duh. Koliko god da je potrebno da budte prijateljski nastrojeni, potrebno je i da se stalno takmičite kako biste što pre došli do svog cilja i napredovali. Stanovnici SAD-a su mnogo manje formalni u odnosu sa ljudima, te se često pri pozdravljanju može lako „ući“ u duži razgovor. Ono što smo već naglasili je da s obzirom na to da je američko stanovništvo mešavina raznih nacija i religija, jeste da se ne trpi nikakva diskriminacija na bilo kom osnovu.

Work and travel

Ukoliko želite da odete na putovanje u Ameriku, sve što vam je potrebno jeste da aplicirate za američku vizu, u ovom slučaju tuističku, i otisnete se u obilazak najpopularnijih destinacija na svetu. Međutim ukoliko ste student na akreditovanim školama, postoji velika šansa da odete u Ameriku, zaradite i putujete u istom periodu. To vam danas omogućava work and travel progarm, sve poznatiji među mladima koji žele da putuju i rade. Work and travel program nudi jednistvenu vizu J1, preko koje vam je dozvoljeno da tokom programa, u trajanju od pet meseci radite legalno na mnogobronijim poslovima i kasnije putujete i upoznajete svetske detinacije.

Sve što je potrebno jeste da se preko agencije prijavite na ovaj program i ispunite par uslova, kako biste stigli do razgovora u ambasadi.

Osim što treba da budete redovan student, koji ima između 18 i 30 godina, morate posedovati i izvesno znanje engleskog jezika, koji će vam kasnije značiti tokom razgovora za posao, a koji će se tokom boravka svakako upotpuniti.

Studenti koji se trenutno nalaze na apsolventskoj, obnovljenoj ili zamrznutoj godini nemaju prava da apliciraju za program i vizu.

Pripremite se na razgovor u ambasadi

Prilikom odlaska u ambasadu na intervju za vizu, potrebno je da slušate instrukcije koje će vam usmeno biti saopštene i sačekate da se vaš redni broj prozove ili pojavi na ekranu. Kako se dešava da u ambasadi budu gužve tokom ovih perioda, može se dogoditi da pojedine inforamicje ne čujete dobro, pa je najbolje da zamolite službenika da vam ih ponovi.

Tokom samog intervjua, pitanja su uobičajena, a moguće je proći ih kao pripremu u agenciji koja vas priprema za program. Tokom razgovora potrebno je biti smiren, ljubazan i davati jasne i kratke odgovore, čak i ukoliko budu postavljena provokativna pitanja (kao npr.  „Zašto su vam pojedine ocene niske na ispitima?“).

Nema potrebe osećati nesigurnost i tremu, jer je u većini slučajeva prolaznost i dobijanje vize sigurna, s obzirom na to da nikome nije u interesu da vas odbije da se prepustite zapadnoj avanturi koja vas očekuje tokom letnjih meseci.