Mediteranski raj, ostrvo šarmantnih gradova, „netaknuti biser Mediterana“, ostrvo sa dušom i fascinantnim prirodnim savršenstvima. Tako mnogi opisuju Siciliju, a pripada joj mnogo više od običnih komplimenata i reči, jer zaista jeste biser ovog dela sveta. Sicilija je danas veoma interesanta i primamljiva turistima. Tokom istorije Sicilija je i te kako bila na meti osvajača, upravo zbog njenog položaja.

Naime, Sicilija se nalazi u samom centru Sredoezmlja i činjenica je da je vrlo bitno, a možda čak i najvažnije ostrvo Sredozemnog mora. Upravo zbog toga je i bila strateški cilj mnogih osvajača. Svoj pečat na ovo ostrvo ostavili su Arapi, Normani, Romani i Grci. Zato kada idete na Siciliju, bilo da letujete ili je eventualno turistički posećujete u nekim drugim mesecima koji nisu letnji, svakako treba da napravite dobar plan. Dakle, ako ste se odlučili za letovanje na Siciliji, onda naravno treba da napravite spisak najpopularnijih i najlepših plaža, koje planirate da posetite. Takođe, uz pomoć našeg vodiča, koji smo napravili u saradnji sa iskusnim vodičima iz agencije Ponte Travel, videćete i koja su kulturna i istorijska mesta, koja nikako ne smete da zaobiđete, kako biste osetili sve draži sicilijanske jedinstvene kulture i umetnosti.

Najlepša mesta na Siciliji

Na Siciliji leta su vrela, sa temepraturama i iznad 45 stepeni, dok su proleća umerena, blaga i topla. Zime i jeseni se ne osete, jer je ovde klima mediteranska, a to znači da su zime blage, kao i jeseni. I na Siciliji je moguć sneg, ali pre svega na najvišim delovima, posebno na Etni. Sicilija je veoma plodna, a nekada davno je bila prekrivena šumama. I danas je ulepšavaju hrastovi, bukve i borovi, kao i jasmini i orhideje. Bananama i fikusima takođe odgovara plodno sicilijansko tlo, a na ovim prostorima se uzgajaju i masline, žitarice, limun, paradajz i vinova loza. Letovanje na Siciliji se samo na osnovu ovih informacija čini kao neverovatan užitak.

Sicilija je prepuna predivnih predela i mesta. Mi smo ih rasporedili u nekoliko kategorija:

Istorijska mesta

 • Istorijski grad Erice

Istorijski grad Erice spaja više kultura, tu se istorija prelama. U ovom segmentu, može se smatrati da ovo jeste i jedna od najvećih atrakcija. Čine ga zamkovi i hramovi, ali i tvrđave. Grad je iznad mora te je naravno još posebniji. Obavezno treba da posetite Castello di Venere, kao i tvrđavu Pepoli.

 • Sirakuza

Duh antičke Grčke u Italiji. Upravo je to Sirakuza. Naime, Sirakuza je nekada bila najveći polis Grčke. Zato ćete, ukoliko je posetite, uživati u posebnom stilu. Pored grčkog, ovde možete uživati i u baroknom stilu, a nikako nemojte zaobići Katedralu. Upravo ova katedrala je sagrađena na ostacima starogrčkog hrama, koji je sagrađen u čast boginje Atine. Ukoliko se nađete na Sirakuzi obavezno posetite i ostatke Apolonovog hrama.

 • Arheološko nalazište – Agriđento

Masline, bademi i antički grčki hramovi čine ovo arheološko nalazište. Mnogi ga nazivaju i dolinom hramova, a najbolje očuvan grčki gram koji se ovde nalazi jeste Konkordijin hram. Inače, to je jedan od tri grčka hrama, koji su najbolje očuvani.

Prirodni parkovi i rezervati

Svi oni koji žele da se uvere u prirodna bogatstva Sicilije i da je osete na ovaj način, imamo predloge za vas. Na Siciliji postoje četiri regionalna parka prirode i ne zna se koji je nestvarniji. U pitanju su: Park Etna, Nebrodi, Madonije i rečni park Alkantara.

 • Etna

Vulkan Etna je zaista posebna prirodna atrakcija, možda jedinstvena u ovom delu sveta. Etna je ujedno jedini živi vulkan u Evropi, zbog toga je atrakcija. Interesantno je da naučnici i nakon mnogo vekova, nikada nisu uspeli da procene kada će doći do sledeće erupcije. Elem, područije oko Etne je pogodno za skijanje u toku zime, ali i za planinarenje u toku leta. Oko Etne se prostiru prelepe šume, na padinama postoje vidikovci, kao i pećine. Imajte u vidu da ako krenete u ovu avanutru da možete naleteti na žabe, kornjačice, lisice, zečeve, ježeve, veverice i divlje mačke koje žive upravo u ovom predelu.

Kada su u pitanju prirodni rezervati, neki od interesatniijih su i jezero Perguza, rezervat reke Čane i svakako preporučujemo prirodni rezervat Kavagrande del Kasibile, kojeg čine i mini vodopadi, na stenama, koje su poređane kao ploče.

Interesantna mesta sa pričom

 • Selo Corleone – mesto rođenja mnogih mafijaša. Selo je takođe poznato i zbog filma Kum.
 • Grad Razuga – je pod zaštitom UNESCOa. Čine ga most Ponte dei Cappuccini iz 18. veka, kao i katedrale i arheološki muzej.
 • Taormina – letovalište koje obožavaju svetske zvezde

Čak i ukoliko letujete na Siciliji, svakako da bi trebalo da odvojite vreme i posetite neka od ovih mesta, koja su najbliža vašem odmaralištu.

Najlepše plaže na Siciliji

Sicilijanska obala je dugačka 1000 kilometara, a najlepše peščane plaže se nalaze na severu ostrva, koja su pogodna za turiste. Jug je nešto malo drugačiji i odlikuju ga manja ribarska mestašca, kao i pregršt skrivenih malih plaža, koje su idealne za one koji vole opuštanje i mir. Letovanje na Siciliji ne može da bude pogrešan izbor i Sicilija je ostrvo koje nudi za svakog po nešto. Neke od najlepših plaža su i :

 • Fontane Bianche – beli pesak, čista proizrna voda i mnogo izvora vode u blizini čine je tako posebnom.
 • San Vito Lo Capo – jedna od najpopuranijih plaža na Siciliji. Poznata po dugačkom potezu, planinama koje je okružuju, belom pesku i naravno prozirnoj vodi
 • Isola delle Femmine – stari svetionik iz davnog 16. veka, topla i plitka voda. Savršenstvo za romantičare.
 • Calamosche – čine je male lagune i peščane plaže. Ovo je ujedno i prirodni rezervat, pa ćete uživati u savršenoj flori i fauni, ali i u mnogim prelepim životinjama paunovima i pticama
 • Sampieri – nestvarna plaža sa neverovatnim zalaskom sunca, kakav do sada niste videli. Peščane dine zlatnog sjaja i mir – sve što vam je potrebno
 • San Lorenzo Beach – idealna plaža za porodice, jer je voda plitka i proizrno plava.
 • Cefalu – plaža koja se nalazi praktično u starom gradu. Neverovatno podseća na stara vremena, prepuna je istorijskih građevina, te će oni koji vole retro stil uživati u ovoj plaži.
 • Mondello – tirkizna boja mora i mirna voda, uživanje za hedoniste i porodice

Palermo – glavni grad Sicilije

Palermo zaslužuje poseban pasus, zbog svih svojih prednosti. Otići na Siciliju, a ne posetiti Palermno bila bi prava šteta. Palermo je spoj kakav se ne viđa često. Posebnim ga čine burna istorija, umetnost, kultura, tradicija, arhitektura i naravno nezaobilazne legende o mafijama. Palermo se nalazi u uvali Tirenskog mora. Nemojte da vas začudi što ćete zaista sve i svašta videti u Palermu. Naime, u jednom trenutku videćete velelepne građevine, luksuz, palate, a onda ćete u drugom trenutku zalutati u neku četvrt, gde ćete pomisliti da ste otputovali na neki drugi kraj sveta, jer ćete se susresti sa siromaštvom i prosjacima. Sve najbitnije stavke Palerma možete obići i pešice, jer se upravo sve glavne znamenitosti nalaze u centru i raspoređene su u tri ulice. -Savetujemo da svakako posetite Katedralu. Bez daha će vas ostaviti i Cappella Palatina, koja u sebi ima vizantijske, normanske i arpaske istorijske ostatke. Na vas će poseban utisak ostaviti i male radnje sa suvenirima, ali i pristanište sa luskuznim jahtama. I naravno, pored mnogo drugih stvari, koje treba da posetite u Palermu, nikako ne smete da propustite simbol Palerma a to je čuvena operska kuća – Teatro Masiimo. Inače, to je i najveća opera u Italiji. Ovde su snimane čuvene scene iz filma Kum, a vi zajedno sa vodičem možete da je obiđete.

Katanija – nezaobilazna tačka na vašem putovanju po Siciliji

O Kataniji govorimo, jer je specifična isto kao i Palermo samo na drugačiji način. Takođe i zbog toga što je drugi najveći grad na ovom ostrvu. Današnja Katanija je, kao i Palermo, posledica burne istorije. Grad je pripadao mnogima, te se svi ti uticaji i danas mogu namirisati. Naime, prvobitno je bila grčka kolonija, ali kasnije i deo Kartagine, zatim Rimske republike i kraljevine Ostrogota. Gradski muzej u Kataniji krije mnogobrojne priče o i te kako zanimljivoj istoriji ovog grada. Treba napomenuti da se Etna nalazi u blizini ovog grada. U Kataniji ćete videti dvorac Ursino iz doba kada je Sicilija bila kraljevstvo, zatim jedno od savršenstava arhitekture – Benediktinski manastir, koji je pod zaštitom UNESCO. Katedrala svete Agate i Pjaca del Duomo su značajna mesta za posetiti takođe. Interesantno je da Katanija krije tajne starih rimskih pozorišta i možete ih videti, a u najboljem stanju je Rimski teatar. Porta Garibaldi možda i najinteresantnija znamenitost ovog grada – kapija sa raznoraznim kamenjem i mermernim statuama. U blizini Katanije nalazi se i najpoznatija plaža u ovom delu, a to je Lido Azuro.