Ulaganje u novi bojler jedna je od većih investicija svakog domaćinstva, te treba dobro razmisliti o različitim stavkama prilikom ove vrste ulaganje. Upravo zbog toga smo Vam sastavili mini-vodič za kupovinu bojlera, odnosno popisali sve na šta treba da obratite pažnju prilikom svog izbora.

Stavka 1: Broj članova domaćinstva

Na prvom mestu je, svakako, broj članova domaćinstva, od kog će zavisiti i izbor bojlera prema zapremini.

Tako se mali bojleri od 10 litara mogu pokazati kao zgodni za sve koji žive sami u garsonjeri, na primer, jer se brzo greju i samim tim su brzo spremni za upotrebu. Međutim, ako planirate da Vaš bojler bude protočni, onda morate i u ovom slučaju odabrati veću zapreminu.

Za manje porodice i manji broj članova domaćinstva uopšte poslužiće i bojleri od 50 litara, dok su oni od 80 namenjeni većim porodicama.

Stavka 2: Kako uštedeti električnu energiju

Kada je u pitanju bojler, morate voditi računa i o uštedi električne energije, jer je ovo jedan od aparata koji je često uključen i troši struju. Stoga imajte na umu da više štedite ako Vam je bojler stalno uključen, te ako se tuširate a ne kupate u kadi.

Takođe bi i izbor zapremine trebalo da bude u skladu sa brojem članova domaćinstva, jer je bespotrebno grejanje veće količine vode takođe neisplativo.

Svi noviji bojleri imaju odličnu izolaciju, te sa te strane ne morate brinuti, ali ono što možete jeste da postavite bojler što bliže slavinama, kako se voda ne bi hladila u cevima i samim tim stvarala dodatne troškove.

Stavka 3: Svi delovi bojlera i garancije

Kupovina ovog uređaja svakako se mora svesti na potragu za novim, nikako polovnim bojlerima, a razlog tome je jasan – oni već korišćeni brzo se kvare i predstavljaju nepotrebnu investiciju.

Novi bojler trebalo bi da sadrži garanciju na kazan, grejač i termostat na prvom mestu, ali i garanciju na ova dva poslednja elementa. Za tim slede magnezijumska anoda i nosač koji mora biti kompatibilan ovom uređaju.

Važno je pomenuti i da treba da proverite da li uz bojler ide obavezan sigurnosni ventil, jer se nekada dešava da ga proizvođači ne prodaju uz sam uređaj. Prodavnice bojlera raspolažu svim ovim podacima I slobodno ih zatražite od njih.

A pošto ulaganje u bojler znači i planiranje budućnosti, morate obratiti pažnju i na servisiranje i dostupnost elemenata odabrane marke, kako biste predupredili neprijatnosti i bili sigurni u slučaju eventualnih kvarova nakon isteka garancije.

Stavka 4: Dimenzije bojlera i postavljanje

Kada proverite sve specifikacije i odlučite se za zapreminu bojlera, morate se rešiti i za njegove konkretne dimenzije, kako bi postavljanje išlo glatko i kako bi se uređaj uklopio u Vaš prostor.

Osim klasičnih i standardnih bojlera, možete birati i one horizontalne koji su namenjeni manjim kvadraturama i koji se obično postavljaju u tuš kabine.

Trenutno su veoma popularni i slim modeli koji su ujedno i najnoviji predstavnici dizajna električnih uređaja.

Obavezno premerite dostupan prostor kako biste bili sigurni da će se novi bojler uklopiti u isti, i potrudite se da bude postavljen što bliže slavinama kako biste na ovaj način dodatno štedeli električnu energiju.

Savetnik za pisanje ovog teksta bio nam je Đurđe Alimpić vlasnik radnje Bojleri Renome