Svi stručnjaci i lekari slažu se sa činjenicom da voda od svih tečnosti ima najblagotvornije dejstvo na naš organizam. Često kada pročitamo koliko je važno da vodimo računa o adekvatnom unosu vode, pomislimo kako je sve to preterivanje i kako sigurno popijemo i više vode nego što je optimalno. Zapravo, istraživanja pokazuju suprotno. Voda nam isključivo služi da utolimo žeđ, što nikako ne može biti dovoljno, a da stvar bude gora – često umesto za vodom, posežemo za sokovima, gaziranim napicima, energetskim pićima i dr. Ono što nam pravi problem je i nedovoljno čista voda, a to se lako može rešiti upotrebom filtera za vodu, ali više o tome u nastavku.

 

Šta se dešava našem organizmu kada ne pijemo dovoljno vode

 

Često nismo ni svesni kako po naš organizam i zdravlje može uticati smanjen unos vode. Simptome dehidratacije možemo osetiti odmah, ali dugoročno gledano posledice mogu biti još ozbiljnije. Umor i malaksalost, nedostatak koncentracije, rasejanost, glavobolja, vrtoglavica, naglašen stres samo su neke pojave do kojih može doći ukoliko ne pijemo dovoljno ove dragocene tečnosti.

Pošto se dovoljnim unosom vode hidrira naša koža i kosa, logično je da će, ukoliko ne pijemo dovoljno vode, i jedna i druga biti suve i ispucale. Sve to utiče da se pojave i prvi vidljivi znaci starenja. Takođe, nije loše pomenuti i najvećeg ženskog neprijatelja – celulit, pa da biste sve  ovo izbegli, neka vam voda uvek bude na dohvat ruke.

 

Koliko nam je zapravo vode potrebno

 

Brojna istraživanja pokazuju, a i većina stručnjaka se slaže da je za pravilno funkcionisanje našeg organizma neophodno popiti 8 čaša vode ili između 2 i 2,5 litre. Moramo naglasiti da je ovo, ipak, pomalo generalizovana brojka i da na to koliko vode treba uneti utiče mnogo faktora, kao što su godine, zdravstveno stanje, vremenske prilike, kao i to da li ste fizički aktivni.

Pošto se tokom treniranja znojite i trošite i tim putem izbacujete vodu, logično je i da imate veće potrebe za njom. Takođe, s druge strane, leti, kada su veće vrućine, više ćete „vapiti“ za tečnošću nego zimi.

 

Kada piti vodu

 

Nije dovoljno piti vodu samo kada osetite žeđ. Kada se žeđ javi, to znači da ste već „zakasnili“.

 

Najnovija istraživanja pokazuju da je dobro dan početi čašom tople vode u koju ste nacedili nekoliko kapi limuna. Vodu pijte i pola sata pre obroka, jer ćete tako imati manju potrebu za hranom, pa će sve to pozitivno uticati na održavanje vaše telesne težine ili eventualno ubrzanje procesa mršavljenja. Kada su vrućine, kao i kada vežbate, pojačajte unos ove tečnosti. Osetite li potrebu za grickalicama ili ukoliko imate iznenadne napade gladi, a skoro ste jeli, pravo je vreme za čašu vode.

 

Da li je potrebno filtrirati vodu

 

Pijete vodu sa česme ili flaširanu? Možda kombinujete? Da li ste razmišljali o filtriranju vode? Neka istraživanja pokazuju da je filtriranje čisto pomodarstvo, a uz to i skupa investicija, ali dobro se rapsitajte.

Kupovina bokala za filtriranje zahteva početno veće ulaganje koje se na duže staze svakako isplati, a imaćete vodu boljeg ukusa, mirisa i uz to prečišćenu od hlora i teških metala. Na sve to dodajte da se često ispostavi da je flaširana voda zapravo obična „česmovača“, a još i u plastičnoj ambalaži, što nikako nije zdravo.