Za novogodišnje praznike se uvek dosta jede i pije, zato se domaćice ali i domaćini trude da tih dana pripreme neka najukusnija i najsočnija jela za sebe, svoje ukućane ili goste. Svi vole da tih dana uživaju u čarima ruske ili mimoza salate, sarmu, pečenje ili neki dobar kolač ili torta. O kalorijama i dijeti se tih dana najmanje razmišlja, ali treba voditi računa jer prevliko unošenje kalorija i prejedanje mogu vam stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Zato imajte umerenost u jelu i piću, jer posle Nove godine i Božića život se nastavlja tempom koji ste imali pre, morate da se vratite svojim obavezama i poslu.

Želimo da trpeza bude najbolja i najukusnija, ali nekada nismo sigurni koji je to pravi recept za odličnu rusku saltu ili tortu. U narednom delu teksta dobićete savet kako pripremiti odlučnu rusku salatu za Novu godinu, Božić, rođendan ili slavu.

Trpeza u zavisnosti od mesta dočeka Nove godine 2019

Doček Nove godine je poseban po mnogo čemu, ali i po hrani koja se priprema za taj dan. Kada se priprema hrana za doček Nove godine važno je da bude u skladu sa ambijentom i atmosferom. Ako se hrana priprema za doček Nove godine u klubu sigurno nećete spremiti sarme već neki ketering sa roštiljem, mini sendvičima i salatama. Nasuprot toga za doček Nove godine 2019 kafane nude srpsku tradicionalnu hranu gde je pečenje, ruska salata i pita obavezna. Međutim ako se hrana priprema za doček Nove godine kod kuće možete pustit mašti na volju i pripremiti šta vam je volja. Evo jednog obaveznog učesnika novogodišnje trpeze za koji mora biti prisutan. U pitanju je ruska salata, kraljca salata.

Kako spremiti rusku salatu?

Recept koji ćete imati prilike da pročitate se malo razlikuje od onih standardnih, zbog sastojaka i proprocija koji se koriste.

Za početak potreban vam je kuvani krompir koji je prethodno skuvan, ali krompir mora da se kuva ljusci. Kada se skuvao, sledeći korak je da očistete taj krompir i da krenete sitno seckanje i dobijete male kockice. Krompir i svi ostali sastojci koji idu u rusku salatu ne valjaju da budu ni previše krupni ni previše sitni. Ako su sitni, ukus ruske salate se ne oseća dovoljno ako su pak previše krupni ukus nije dovoljno sočan jer ne možete u isto vreme da osetite sve sastojke.

Zajedno možete skuvati šargarepu i grašak. Šargarepu takođe iseckajte na sitne komadiće. Iseckajte na sitne komadiče šunku, ali ukoliko ne koristite šunku u svojoj ishrani možete kao zamenu staviti kuvano pileće meso koje ste prethodno iseckali. Kisele krastavčiće sečite uzduž i popreko, i onda na sitne kocikice.

Ukupno vam je portebno četri do pet većih krompira, 100 grama graška, dve veče šargarepe, 100 grama sitno seckane šunke ili kuvano pilećeg mesa, dva jaja, dva pakovanja majoneza, malo senfa, i vrlo malo soli. Nemojte staviti previše šunke ili neki drugi sastojak, jer preterivanje u sastojcima gubi smisao dobrog ukusa. Dobro izmešajte sve sastojke i dodajte majonez na kraju, kao i kašičicu senfa. Ako želite neki da dobijete neki malo zdraviji vid ruske salate, ali sa malo drugačijim ukusom možete koristiti majonez na bazi sa maslinovim uljem. Koliko će vam tačno majoneza trebati na kraju videćete kada krenete da mešate sastojke.

Jaja i šunka prlikom pripreme sastojaka za rusku salatu moraju da budu sveža, i ovu salatu morate da pojedete dan ili dva nakon njenog spremanja jer se beleže trovanja od ruske salate koja je stajala više dana. Budite veoma oprazni sa njom i uvek je držište u frižideru dobro rashlađenu. Poklopite salatu neki poklopcem i tako je odložite u frižider.

Kanapei od ruske salate mogu biti dobri za predjelo, pa eto još dodatnog načina kako da iskoristite rusku salatu i malo je drugačije servirate gostima.

Pročitajte još zanimljivih tekstova na temu hrane i pića i iznenadite svoje najbliže neobičnim ukusima.