Selidbe spadaju među najstresnije događaje u životu, te nikako nemojte slušati one koji Vam kažu da je to mačji kašalj – takvi se, sigurno, nisu mnogo puta selili, ili su drugi pakovali i prenosili stvari umesto njih.

Promena adrese, mesta ili čak zemlje stanovanja uvek je napeta, s jedne strane jer stupate u nešto novo i nepoznato, a sa druge jer morate rešiti kako ćete i šta od onog starog poneti sa sobom. Stoga predlažemo da proces selidbe započne upravo ovakvim odlukama.

Kako se (s)pakovati?

Neće biti lako pakovati se i spakovati, ali može biti brže ako primenite neki od trikova.

Neka period selidbe započne, najpre, bacanjem starih stvari ili njihovim doniranjem u dobrotvorne svrhe. Nemojte nositi sa sobom ništa što nećete koristiti u svom novom domu, bilo da je u pitanju odeća, stare knjige ili ukrasi za kuću.

Sve u procesu selidbe selektujete metodom praktično-nepraktično, koristim-ne koristim. Poštujte pravilo broj 2, odnosno: odstranite garderobu koju niste nosili dve godine, ukrase koje niste izvadili iz fioka isto toliko… Sve selidbe uvek su lakše sa manje stvari, te isključite emocije i uključite logiku, te odstranite sve nepotrebno.

Nakon ovog i ujedno najtežeg koraka, pređite na sledeću tačku selidbe – pakovanje. Nakon što nabavite kutije, trudite se da pakujete odozgo nadole i od vidljivog ka nevidljivom, odnosno krenite prvo sa ukrasima za kuću, zavesama i knjigama, a nastavite sa garderobom i sudovima. U procesu selidbe prvo pakujte svu odeću koja ne pripada trenutnom godišnjem dobu.

Posteljinu smeštajte u jastučnice po kompletima, a peškire zavijajte u rolne kako bi zauzeli što manje mesta. Neka se dalji tok selidbe svede na ono najneophodnije što će Vam biti potrebno za prva dva dana provedena u novom stanu u za to posebno označenoj kutiji.

Kad smo već kod kutija, imajte na umu da će proces selidbe olakšati i pakovanje stvari po prostorijama, a ne po nameni, te to posebno naznačite na kutijama.

Da li angažovati agenciju za selidbe i zašto?

Odgovor svih onih koji su angažovali agenciju za selidbe jeste jednoglasno DA, i to iz razloga što ćete sve preseliti odjednom.

Zašto je to važno? Najpre, nećete morati da mnogo vremena potrošite na sam tok selidbe stvari od jedne do druge tačke. Sam proces preseljenja kolima dug je i zamoran, a sigurno je da će Vas koštati mnogo više od plaćanja agencije.

Pritom, nećete se mnogo umoriti, niti ćete morati da posebno angažujete prijatelje ili rođake, te da se uklapate sa njihovim vremenom.

Šta uraditi nakon selidbe?

Nakon selidbe na novu adresu, najpre odredite mesto za važna dokumenta, novac i papire. Zatim se obavezno posvetite promeni adrese u svim dokumentima, jer ako odložite ovaj posao za kasnije, možete doživeti mnogobrojna neprijatna iznenađenja.

Prva dva dana nakon selidbe koristite one stvari koje su Vam neophodne i koje ste posebno odvojili u novu kutiju. Pustite neku laganu muziku i krenite da raspoređujete stvari u svom prostoru, ovoga puta metodom obrnutom od pakovanja – najpre složite odeću i kabaste stvari, zatim posuđe, i tek na kraju kućne ukrase i zavese, kada sve bude gotovo nakon selidbe, a Vi dovoljno odmorni da novom domu date lični pečat.