Kada dođu letnji meseci vreme je da promenimo način na koji održavamo našu kosu lepom i negovanom. Zbog izloženosti suncu i slanom vazduhu kosa postaje suva, krta i podložna rascetavanju krajeva.
Kako bi sprečili ova oštećenja kose dovoljno je posvetiti joj nekoliko minuta na dan kako bismo imali meku i svilekanstu kosu i u letnjim mesecima. Preporučujemo nekoliko dodatnih trikova i saveta da vaša kosa ostane zdrava i lepa tokom leta.


Nega kose pod tušem

Kako leti češće peremo kosu, ili zbog znojenja ili zbog svakodnevnog kupanja u moru i bazenu, potrebno je da našu kosu tretiramo blagim sredstvima za negu kose. Preparati za kosu koji u sebi imaju umirujuće sadržaje kao što su kamilica ili aloja vera će prijati vašoj kosi tokom leta.

Oporavak kose od agresije sunca, vetra, slane vode ili hlora zahteva korišćenje balzama Ili pakovanja za kosu sa hranljivim materijama. Za intezivniji tretman kose priuštite sebi jednom nedeljno masku za kosu obogaćenu prirodnim sastojcima kao što su maslinovo ulje, arganovo ulje ili ulje jajobe. Izrazito suvoj kosi ovaj tretman će vratiti sjaj i snagu.

Ne zaboravite da posle svakog kupanja u moru ili bazenu obavezno sperete pesak, so, znoj, ili hlora blagim šamponom kako biste sprečili isušivanje kose.

Koje greške izbegavati tokom leta

Oštećena kosa može dodatno nastati zbog čestog feniranja. Tokom letnjih meseci izbegavajte feniranje, uvijače za kosu i peglanje kose. Leto je idealno vreme za oporavak kose od isušivanja fenom. Odmorite vašu kosu i pustite je da se osuši prirodno na letnjem vazduhu.

Izbegavajte da ćešljajte kosu dok je mokra jer je tada ona najosetljivija i lako se kida. Kada je to potrebno očešljajte kosu nežno i pažljivo ili upotrebite blagi sprej za raščešljavanje.

Greška koju mnoge dame često prave je ta da kosu po ceo dan drže vezanu. Dugo vremena vezana kosa mnogo pati, tako da ako je zbog vrućine sklanjate sa lica i vrata najbolje je da je ne stegnete prejako.

Vitamini za kosu u voću i povrću

kosaOštećena kosa je ona kosa koja nije nahranjena iznutra i kojoj nedostaju hranljive materije i vitamini za kosu koji se unose putem raznih namirnica. Nega kose podrazumeva unos neophodnih vitamina kao što su A, B, C i E. Zato nahranite vašu kosu i jedite mnogo sirovog i svežeg voća i povrća, koji su izvor važnih vitamina koji omogućuju vašoj kosi da bude jaka i zdrava. Ovi važni vitamini za kosu nalaze se u: spanaću, šargarepi, brokoliju, citrusnom voću, zelenom povrću, orašastim plodovima, itd.

Modni detalji u službi vaše zdrave kose

Pokrijte kosu šeširom ili pamučnom, šarenom maramom. Osim što ćete zaštititi vašu kosu od štetnog sunčevog zračenja možete izgledati i veoma glamurozno sa šeširom širokog oboda ili maramom koja je na zanimljiv način uvijena u turban.
Izbegavajte da šešire i marame nosite predugo tokom dana kako bi vašoj kosi dozvolili da slobodno diše. Preparati za kosu u vidu sprejeva koji imaju zaštitne UV filtere takođe su dobra preporuka za zaštitu kose od štetnog zračenja i isušivanja i idealni su za one dame koje nisu ljubitelji šešira i marama.

Sunčani i dugi letnji dani nas mame da provodimo vreme na otvorenom i uživamo na suncu, ali i da zaboravimo da vodimo računa o našoj kosi. Nega kose ne bi trebalo da nam bude obaveza već zadovoljstvo. Zato je potrebno izdvojiti samo nekoliko minuta dnevno da bismo imali lepu i negovanu kosu i tokom leta.