Odmah na početku treba da znate da nikome nije jednostavno i lako da uči. Takođe, treba da znate i činjenicu da smo svi različiti i da na drugačije načine primamo informacije, ali da svaka osoba nalazi svoj metod kako joj je najlakše da uči. I naravno da postoje i one osobe koje još uvek nisu pronašle adekvatan način na koji treba da steknu znanje i to je sasvim u redu i sasvim je razumljivo. Ako vam je za utehu, učenje je veoma kompleksa stvar, a pojedini naučnici tvrde da je možda i najkompleksnija. I zato moramo da budemo spremni da se posvetimo određenim tehnikama učenja kao što je tehnika učenja pomoću mape uma, kako bismo mu olakšali da obavlja ovu stvar.

Probajte mape uma

Ukoliko niste čuli, ovo je jedan vrlo zanimljiv proces, koji zapravo obuhvate sve ovo o čemu smo već govorili, a naziva se mape uma. Mape uma imaja za cilj da olakšaju našem mozgu da primi sve te teške informacije sa kojima se susrećemo. Kako izgleda proces učenja pute mapa uma. Dakle, mape uma predstavljaju grafički prikaz. To znači da bi na papiru trebalo da nacrtate osnovni pojam ili temu, a onda da je razlažete na više ključnih reči. Ta tema će se naći u sredini, dok će se ključen reči razgranati oko nje. Upravo te ključne reči će biti vaša asocijacija na konkretan sadržaj koji treba da zapamtite, dok će nebitni detalji biti eliminisani.

Zašto su mape uma tako korisne i delotvorne? Pa zato što uz pomoć mapa uma vi koristite obe moždane hemisfere. Jedna se bavi tim komplikovanijm stvarima, a druga je rezervisana za boje, kreativnost, imaginaciju. Ovo je na najjednostavniji način opisano, međutim postoje centri koji su i te kako posvećeni ovoj oblasti i koji se bave mapama uma i pomažu ljudima da se lakše izbore sa izazovima koji se javljaju prilikom učenja.

Nemojte učiti napamet

Ovo je vrlo važno da shvatite i razumete. Ukoliko ste stekli naviku da učite rečenicu po rečenicu, da pamtite rečenice, a ne ono suštinu koju kasnije treba da primenite, onda treba odmah da prestanete sa tom navikom. Ta navika vam neće doneti ništa dobro, a niste ni svesni koliko je učenje napamet jedan ogroman napor za mozak. Vi vašem mozgu treba da olakšate kompleksan proces učenje, a ne da mu to otežate. Kada učite pre svega morate da znate šta učite, morate da razumete te informacije koje vam dolaze iz različite literature. Koliko god to bilo teško pokušajte da shvatite šta to učite.

Nemoje samo ponavljati rečenicu, podatke i definicije, već pokušajte da ih rastumačite. Naravno da ćete reći da je teško i da vi to nikada nećete razumeti, ali na taj način sebi postavljate barijeru i ne ostavljate prostora da se to zaista i dogodi. Druga jako važna stvar jeste, ne morate da učite sve. Osobe koje uče napamet obično uče sve, a vi morate da znate da razgraničite informacije. Dakle, treba usvojiti samo one koje su važne, treba napraviti dobru selekciju. I na kraju kada učite sa razumevanjem te informacije ostaju u vašoj memoriji i možete kasnije da ih koristite, pa zašto biste onda izabrali način koji nikome ne koristi i te informacije iskoristili samo na ispitu, umesto da ih iskoristite i u praksi?

Nemojte opterećivati sebe

Druga jako važna stvar za lakše učenje jeste da ne opterećujete sebi. Ljudi često i pre nego što krenu da uče mnogo razmišljaju o tome, postavljaju sebi barijere. Nema potrebe da dok učite razmišljate o svakodnevnim stvarima kao što su hrana i piće, već se fokusirajte na one stvari koje su trenutno bitne za vas. Prihvatite vašu realnost kada je učenje u pitanju. Izabrali ste taj put, nemojte sebi stvarati nepotreban strah od učenja. Kada pronađete pravi način shvatićete da učenje i nije tako strašno kao što izgleda i da to zapravo ne mora da bude oprerećenje.