Iako je trajna epilacija postala jedan od najtraženijih tretmana u salonima, i dalje izaziva brojne nedoumice, te je važno znati odgovore na neka pitanja pre nego što se odlučite da započnete proces uklanjanja dlačica sa određene telesne regije.

Trajna epilacija nije zaista trajna?

Zabluda. Trajna epilacija zaista ima dugotrajne efekte, samo zavisi od broja tretmana koje ste prošli. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, ali kako sve dlake ne rastu jednako i nisu u istoj razvojnoj fazi prilikom određenog tretmana, za potpuno uklanjanje malja sa neke regije prosečno je potrebno od 4 do 8 tretmana. Trajna epilacija se radi laserom koji ciljano uništava folikulu dlake, ali ukoliko dlaka još uvek nije počela da raste, nemoguće je eliminisati je, te se zato ponavlja postupak. Efekti traju zauvek i, prema poslednjim istraživanjima, dlake se ne vraćaju.

Trajna epilacija zaista ima dugotrajne efekte, samo zavisi od broja tretmana koje ste prošli. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, ali kako sve dlake ne rastu jednako i nisu u istoj razvojnoj fazi prilikom određenog tretmana, za potpuno uklanjanje malja sa neke regije prosečno je potrebno od 4 do 8 tretmana.

Tretman veoma boli?

Netačno. Iako mnogi u svojim iskustvima navode kako je trajna epilacija izuzetno bolna, pogotovo prvi tretman, te kako su nakon tretmana i dalje osećali bol, ovde razlika nastaje u samom načinu tretiranja određene regije. Prvo, izuzetno je važno da ovaj proces vodi stručnjak, kako bi sve prošlo u najboljem redu. Drugo, trajna epilacija se u pojedinim salonima sprovodi uz metod istovremenog hlađenja tretirane regije, te nijedan tretman ne boli – ni prvi ni poslednji u nizu. Zato je i ovde važno, kao i prilikom drugih tretmana, znati kome poveravate svoju kožu.

Ne sme se ići u solarijum?

Istina. Ako trajna epilacija postane Vaša odluka, koža se ne sme sunčati niti se sme ići u solarijum ili koristiti kreme za samopotamnjivanje. Da bi tretman bio potpuno uspešan, potrebno je da koža bude bela, bez oštećenja ili otvorenih rana, te da dlake budu što jače i vidljivije kako bi se rezultati mogli ostvariti. Takođe, trajna epilacija se ne sme izvoditi ukoliko neko kreće na letovanje nakon tretmana, te obavezno treba biti iskren i saopštiti stručnjaku koji ceo proces sprovodi da putujete, kako ne biste ozbiljno oštetili svoju kožu.

Trajna epilacija je bezbedna i ne izaziva komplikacije?

Tačno. Trajna epilacija je potpuno bezbedna jer se izvodi laserom koji ciljano uništava folikulu dlake, te ne utiče na okolnu površinu kože. Korišćenje lasera je, sa druge strane, kontrolicano od strane stručnjaka koji ceo proces i izvodi, tako da nema bojazni zbog oštećenja kože ili nekih drugih komplikacija. Trajna epilacija se, kao što je već rečeno, sprovodi ciljano, te ne oštećuje ni žlezde u dubljim slojevima kože. Pre prvog tretmana radi se ozbiljna dermatološka provera, a minimum mesec dana se koža ne izlaže suncu i ne tamni na bilo koji drugi način, kako bi čitav proces bio uspešan. Trajna epilacija jedino može izazvati prolazne promene u pigmentaciji kože kod izuzetno tamnih osoba, što za naše područje i nije informacija od preteranog značaja. Zato se uvek savetuje da se trajna epilacija započne zimi, kada je koža svetla, a rizik izlaganja suncu minimalan (naravno, ukoliko izbegavate solarijum i posvetite se ovom tretmanu). Tako će jedino rezultati biti potpuno uspešni i, što je još važnije, veoma brzo vidljivi.

foto:patridacorona/flickr.com