Mnoga jela tradicionalne havajske kuhinje su izvorno doneta sa pacifičkih polinežanskih ostrva. Iako sada na Havajima postoje raznovrsne demografske etničke grupe koje sve dodaju sopstvene arome, i dalje je istinski favorit – tradicionalna havajska hrana.

Predstavljamo vam zaista ukusna havajska jela. Ukoliko imate želju da posetite ovaj lanac rajskih ostrva nezaobilazno iskustvo je upravo havajska kuhinja.

Tradicionalna jela havajske kuhinje

Poi

Glavno i tradicionalno jelo u havajskoj kuhinji je poznato kao poi. Poi je gusta masa napravljena od taro korena (slično krompiru, ali sa ukusom skroba) koji se ili kuva na pari ili peče. Dok se kuva, u smešu se dodaje voda da bi se dobio vrlo lepljiv puding. Poi ima jedinstven ukus. Ako ste zaista zainteresovani da probate poi, možete ga kupiti u obliku praha, ali sveži poi je najbolja degustacija. Poi se može naći na meniju i za doručak, ručak i večeru.

Lau Lau

Tradicionalna havajska hrana ne bi bila potpuna bez jela poznatog kao laulau.Taro je veoma popularna biljka ne samo na Havajima, već i širom Polinezije i Pacifičkih ostrva. Dok se poi pravi od taro korena, laulau se pravi od lišća ove biljke. Tradicionalno, laulau se pravi sa svinjetinom umotanom u slojeve taro lišća i peče se u vrućoj pećnici satima dok meso ne postane meko i zadimljeno. Meso je mekano i sočno, dok se lišće pretvara u konzistenciju spanaća.

Kalua Pork

Još čuveno jelo havajske kuhinje je jelo od svinjetine poznato kao Kalua Pork. Svinjetina se peče u peći (poznatoj kao imu) sve dok se svinjetina lagano zapeče tako da postaje izuzetno meka, sa zadimljenim ukusom. Kalua svinjetinja je slična svinjetini koja se priprema u južnoameričkim državama, ali je od nje razlikuje oštar ukus dima.

Poke

Poke je havajska verzija japanskog sušija (sirove ribe). Umesto rezanja ribe tanko kao za japanski suši, na havajskom tanjiru se ona servira u kockicama veličine jednog zalogaja. Najčešći tip ribe koji se koristi je ahi (tuna), ali se vrlo često koriste i druge vrste svežih morskih riba. Postoji toliko mnogo različitih tipova pokea koje možete isprobati na Havajima, od limu pokea do šoiu pokea do začinjenog maio pokea… Svaki se sastoji od kockica sirove ribe ali sa drugačijom kombinacijom marinada. Za uobičajeni šoiu poker (sojin sos), sirova riba se reže na kockice, začinjena sa kvalitetnim sojinim sosom uz dodatak havajske morske soli i slatkog Maui luka. Neretko se može ubaciti i poneki limu (vrsta morske trave).

Lomi Salmon

Lomi salmon (losos) nije izvorno potekao sa Havaja, već su ovde doneli doseljenici sa drugih pacifičkih ostrva. Jelo je sada deo većine tradicionalne kuhinje i čini odličan dodatak za poi. Sirovi losos pospe se solju, doda se paradajz, crni luk i obično čili papričice. Slan losos uparen sa kiselim paradajzom i oštrim lukom je ukus koji treba probati i koji je neprocenjiv i bez kojeg se ne može zamisliti havajska kuhinja.

Chicken long rise

Ovo jelo nije po tradicionalnoj havajskoj recepturi, ali je utkalo svoj put da postane nezaobilazano u havajskoj kuhinji stoga ga pominjemo medju tradicionalnim jelima. Prvobitno je jelo inspirisano kineskom hranom. Ono podrzumeva mung rezanaca kuvana u pilećoj supi, a rezultat je ljuti paprikaš sa mung rezancima i komadićima piletine.