Grejna sezona mnogima donese glavobolju zbog povećanih računa za struju, posebno onima koji se greju pomoću TA peći. Međutim, danas postoje mnogo savremeniji grejni sistemi koji su mnogo efikasniji od ovih peći, pri čemu troše manje električne energije. Reč je o toplotnim pumpama, sistemima koji omogućavaju grejanje, ali i hlađenje objekata. U nastavku pročitajte na koji način rade toplotne pumpe.

Šta su toplotne pumpe

Toplotne pumpe su savremeni uređaji koji za zagrevanje objekata koriste toplotnu energiju okoline (vazduha, zemlje, ili podzemnih voda). Prednost ovih pumpi u odnosu na ostale grejne sisteme je baš ova karakteristika, odnosno za njihov rad je neophodna neiscrpna prirodna energija i veoma malo električne energije.

Zbog toga su toplotne pumpe veoma isplative jer ćete nakon njihove ugradnje veoma malo ulagati u grejni sistem. A računi za struju će biti 5-6 puta manji u odnosu na račune ukoliko koritite TA peć. Što znači da će se kupovina ovih pumpi isplatiti za gotovo godinu dana!

Na koji način rade toplotne pumpe

Kao što smo pomenuli, toplotne pumpe koriste energiju iz prirodnog okruženja. One rade po sličnom principu kao frižider, samo u obrnutom smeru. Naime, za razliku od frižidera koji toplotnu energiju šalju ka spoljašnjosti, toplotne pumpe toplotnu energiju usmeravaju od spoljašnjosti ka objektu. A za prenos energije se koristi tzv. rashladni fluid.

Međutim, da bi toplota stigla do naših prostorija, potrebno je da se obave specifični proscesi. To su: isparavanje, kompresija, kondenzacija i ekspanzija. U prvoj fazi fluid preuzima toplotnu energiju od spoljašnje sredine, pri čemu usled niske temperature isparavanja fluid prelazi iz tečnog u gasovito agregatno stanje.

U procesu  kompresije se molekuli gasa usled visokog pritiska sabijaju, što dovodi do njihovog sudaranja i povećanja temperature fluida. Zatim, u sledećoj fazi fluid predaje toplotu sistemu za grejanje, zbog čega se fluid hladi,  kondenzuje i prelazi ponovo u tečno agregatno stanje. U procesu ekspanzije se snižava pritisak fluida i on ponovo može preuzimati toplotu od okoline.

Vrste toplotnih pumpi

Kao što smo već naveli, toplotne pumpe mogu preuzimati toplotu od vazduha, podzemnih voda ili zemlje. U zavisnosti od toga, modele ovih pumpi možemo podeliti u tri velike grupe.

Toplotne pumpe tipa vazduh-voda predstavljaju najjednostavniji i najeftiniji sistem ovih pumpi. Ovi modeli su odličan izbor ako već imate ugrađen grejni sistem koji želite da modernizujete. Međutim, ovakav sistem ima ograničenja.

Naime, on je efikasan do temperature od – 20 °C. Na temperaturama ispod ove, fluid ne može da preuzme toplotnu energiju od vazduha i samim tim ne može da zagreje vaše prostorije. Zbog toga se ove pumpe preporučuju za područja sa umerenijom klimom.

Pumpe tipa voda-voda su pumpe koje koriste toplotnu energiju podzemnih voda. Naime, podzemne vode imaju konstantu temperaturu od minimum 10 °C. Ovo se pokazalo kao veoma efikasan način zagrevanja jer na ovaj način možete zagrevati i prostorije, ali i vodu za potrošnju.

Jedino što je za instalaciju ovih pumpi potrebno kopanje dva bunara: jedan koji će služiti kao rezervoar tople vode koju će fluid korisiti za zagrevanje i drugi u kome će se skladištiti iskorišćena ohlađena voda.

Modeli tipa zemlja-voda koriste toplotu zemljišta, a da bi fluid mogao da preuzme tu toplotu, neophodna je ugradnja geosonde ili sistema cevi, tzv. površinskih kolektora. Ovakav sistem je pogodan ukoliko se vaš dom ne nalazi na čvrstim stenama koje je teško probušiti, ili ukoliko imate veliko dvorište, koje je neophodno ukoliko se odlučite za sistem površinskih kolektora.