Danasnji tempo života od nas zahteva da stalno obavljamo više stvari istovremeno. Međutim, to nije tako strašno. Svi možemo da ustanemo rano i odemo na posao. Posle posla šalter, prodavnica pa sa društvom na osveženje. Problem je što je život nama, za razliku od naših roditelja, ostavio starih 24 časa pored dodatnih obaveza. Budimo realni, ponekad osećamo da nam je malo i 36 sati dan da traje! Zbog toga pribegavamo raznim smicalicama u uštedi vremena. Jedna od njih je polaganje vožnje.

Svi, manje-više, znamo šta nam je potrebno za polaganje vožnje. Da imamo 17, 18 godina, da smo položili prvu pomoć, teorijski i praktični deo. Ipak, to nije tako lako. Niko ne kaže za stres i nervozu koji ih prate. Kako bismo smanjili pritisak i položili vožnju iz prve, pročitaj par saveta u nastavku koje smo izdvojili za tebe.

Dobro se pripremi

,,Dobro se pripremi“ ne odnosi se samo na dan polaganja vožnje, već i dan pre. Bitno je da se dan pre polaganja vožnje odmoriš. Odloži knjige i prošetaj se. Trči. Plivaj. Pomoći će ti da se opustiš kako mentalno tako i fizički. Svo to učenje je zahtevalo sate sedenja, zar ne? Šta još može da te opusti jeste razgovor sa bliskim osobama. Slobodno im reci, ako te nešto tišti. Najgore je kad se učauriš i nosiš problem u sebi.

Sutra ćeš ga poneti i na vozački ispit. Izbegavaj alkoholna pića i izlaske dan pre polaganja vožnje. Legni rano i naspavaj se. Naročito, ako je vozački ispit ujutru. Bićeš odmorniji i bolje ćeš se koncentrisati na vožnju.

Odeća ipak čini čoveka

Na dan polaganja vožnje dođi u čistoj, pristojnoj i prijatnoj odeći. Pakleno vruć ili sibirsko ledeni dan nije izgovor da dođeš u japankama i šortsu za kupanje ili u debeloj bundi koja ti ograničava pokrete ruku. Obavezno proveri da li autoškola kod koje si prijavio polaganje vožnje ima kodeks oblačenja.

Obična jednobojna pamučna majica bez dubokog dekoltea, farmerke, suknja, a ponekad, u leto i pantalone do kolena i obična obuća su sasvim dovoljne. Kako pristojna odeća ide na pristojnog čoveka, obavezno isključi mobilni telefon za vreme polaganja vožnje. Ako ti samo zazvoni, možeš biti diskvalifikovan i udaljen sa ispita.

Vežba, vežba i samo vežba!

Ono što je bitno kod polaganje vožnje jeste vežba, vežba i samo vežba! Naravno da kao početnici ne možemo znati napamet sve saobraćajne znakove, propise i nepisana pravila vožnje. Zbog toga je važno da stalno vežbamo saobraćajne znakove. Da ponavljamo saobraćajne propise. Na našu sreću, u 21. veku, internet svet je pun online testova za polaganje vožnje koji odmah pokažu gde grešimo.

Skoro svaka autoškola ima svoje online testove besplatno okačene na intenetu. Još jedna dobra strana online testova za polaganje vožnje jeste što kad ih rešiš, pritisneš dugme ,,ponovo“ i kreneš ispočetka!

Smireno na poligonu

Najčešći problem na poligonu kod polaganja vožnje jeste što sumnjamo u sebe. Prvo i osnovno malo zlatno pravilo kog treba da se držiš kad je poligon u pitanju jeste ,,strpljen-spašen“. Sedni u auto, udahni duboko, izdahni i namesti stolicu. Stavi pojas, namesti retrovizor i ogledala. Spusti ručnu pa uključi svetla. Kad sve to uradiš, okreni ključ i samo lagano. Nigde ne žuriš, kao ni komisija.

Izvor: Auto skola Pavlin