Sve ljubitelje torti možemo podeliti na dve ekipe: na ljubitelje voćnih torti i na ljubitelje čokoladnih torti. Ipak, postoje i oni koji vole da pojedu kvalitetno parče neke od tradicionalnih torti starih domaćih recepata kakve su Doboš torta, Moskva šnit, Reforma.

Domaćice se danas, prilikom njihove pripreme, ipak više odlučuju za torte koje se ne peku, pre svega zbog toga što se i te kako lako i brzo prave, a ukusom ne zaostaju za domaćim receptima naših baka.

Mi vam navodimo top 5 najukusnijih torti, među kojima ćemo navesti i one tradicionalne, ali i one koje su trenutno popularne u kuhinjama naših domaćica.

  1. Moskva šnit

Ako želite tortu koja će vas podsetiti na carsku Rusiju, odvesti na kratko do hotela Moskva na Terazijama i ispuniti vaša čula kombinacijom pečenih oraha i lešnika, pudinga od vanile i voća, onda je ovaj dezert prava stvar za vas.

Nećemo vas lagati da je način pripreme jednostavan, on svakako zahteva trud i ulaganje vremena da bi torta bila što boljeg ukusa i izgleda, ali svako ko je imao prilike da proba ovaj kolač, zna da vredi svakog utrošenog minuta.

  1. Doboš torta

Doboš torta je jedna od torti kojoj vaše jače polovine nema šanse da će odoleti. Stoga, drage domaćice, ukoliko ste iskusne u pravljenju ove vrste poslastice, i ako još pri tom to bolje radite od njihove bake ili majke, svi putevi su vam otvoreni.

Torta je dobila naziv Doboš isključivo zbog svog okruglog oblika, tj izgleda kojim podseća na bubanj.

Čini je čak šest slojeva korica ili kako neke domaćice vole da kažu biskvita, a prepoznatljiva je i po karakterističnim trouglastim ukrasima, listovima ohlađenog karamela koji se nalaze na njenom vrhu, zračno poređeni.

  1. Reforma torta

Reform ili Reforma torta moguće da je nastala prilikom kakvih reformi ili promena koje su se dešavale kroz istoriju, a da mi to ne znamo. Ipak, ukoliko je pripremite u svom domu, za svoje najmilije i najbliže goste, zasigurno će njihov odnos prema vašem kulinarskom umeću doživeti pravu revoluciju.

Ova kremasta torta jeste pravi čokoladni užitak i prava čokoladna poslastica.

Uz to, ukus dopunjavaju i korice sa krckavim orasima. Stoga, bilo da ste ljubitelj voćnih ili čokoladnih torti, garantujemo da ovom specijalitetu nećete moći da odolite.

  1. Pesak torta

Evo jedne od najpopularnijih torti u domaćim kuhinjama poslednjih godina i to pre svega iz jednog prostog razloga – ovo je torta koja se ne peče. Dakle, savršen ukus, najlepši i najbogatiji sastojci i brzinska priprema, čine ovu tortu najčešće spravljanom poslasticom od strane naših iskusnih domaćica.

Kombinacija čokolade, pudinga od vanile, keksa i šlaga u jednom, nateraće vas da tražite čak i komad više.

  1. Banana split

Ne, ovo nije poslastica koju vam služe u restoranima u vidu voća, šlaga, dve kugle sladoleda i preliva, ovo je prava torta koja kombinuje neke od neverovatnih ukusa u jednu celinu i to: rum, liker ili sok od narandže, banane, džem od kajsija, slatku pavlaku i neizostavne čokoladne mrvice.

Ovo je savršena kombinacija ukusa u još jednoj torti koja ne zahteva pečenje, jer se za nju koriste kore koje kupujete i stoga štedite sebi na vremenu. I te kako jedinstvena i ukusna, jedna je od omiljenih dečijih torti i nešto što bi definitivno što pre morali da probate.