Amerika je ogromna zemlja i upravo zbog toga poseduje toliko prirodnih lepota. Pored toga, tu su i metropole kakve se nigde drugo u svetu ne mogu videti! Ako su prva dva uslova – želja i novac – ispunjena, potrebna vam je samo još turistička viza za Ameriku i možete biti na nekoj od ovih fantastičnih destinacija.

Ukoliko ste redovan student, možete se prijaviti i na Work and Travel program koji omogućava da usavršite engleski jezik, upoznate nove ljude, zaradite i proputujete Amerikom.

Dajemo vam 10 destinacija koje turisti i studenti na programu najradije posete.

  1. Vašington

Nešto što svakako ne smete propustiti da vidite je glavni grad Amerike, mesto gde su se tokom istorije (a i danas) donosile najvažnije odluke. Bela kuća je zaštitni znak ovog grada, pa i čitave države. Međutim, Vašington je poznat i po brojnim spomenicima i muzejima za koje se ne plaća ulaz, a svakako preporučujemo da posetite Linkolnov i Ruzveltov mauzolej, Nacionalni arhiv i biblioteku. Pored toga, tu su i Capitol Hill, State Department, itd.

     2. Njujork

Najveći američki grad zaslužuje da u njemu boravite minimum nedelju dana. A i to nije dovoljno ukoliko zaista želite da osetite duh Njujorka. Međutim, ako je „Velika jabuka“ samo jedna od destinacija koju želite da upoznate, onda definitivno morate posetiti Brodvej – sinonim za pozorište, a posebno mjuzikle. Zatim, tu je i najveći muzej SAD-a, Metropoliten, kao i čuveni Kip Slobode, Bruklinški most, Central park, Tajms skver, Peta avenija i još mnogo, mnogo toga.

     3. Veliki kanjon

Bez obzira na to da li ste strastveni ljubitelj prirode, ili ne, Veliki kanjon je definitivno nešto što ne biste smeli da propustite! Kanjon je karakterističan po specifičnoj boji stena, zbog čega izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti i zbog toga sa razlogom ponosno nosi titulu jednog od sedam svetskih čuda prirode. Predivni predeli koji oduzimaju dah malo koga ostave ravnodušnim.

     4. Las Vegas

Las Vegas je sinonim za zabavu, raskoš i naravno raj za sve ljubitelje kazina. Međutim, osim toga, ovaj grad ima i sjajne restorane sa vrhunskom uslugom, šoping centre gde možete naći obuću i odeću najpoznatijih svetskih kretatora. Ukoliko se nađete u Las Vegasu, obavezno posetite čuvenu ulicu Fermont Street, zatim fontanu Belađo, muzej voštanih figura Madam Tiso i Imperial Palace Hotel.

Ovaj grad je prosto stvoren za hedoniste i zato ga je nemoguće rečima opisati, duh ovog grada se prosto mora doživeti!

     5. Nacionalni partk Yellowstone

Yellowstone je prvi osnovani nacionalni park na svetu. Osim toga što ga odikuje raznovrsni živi svet i brojni termalni izvori i gejziri, ovaj nacionalni park je poznat i po tome što se njegov jedan deo nalazi na supervulkanu! Ovaj vulkan je u prošlosti svojim erupcijama uticao na klimu velikog dela sveta i zbog toga danas naučnici posvećuju veliku pažnju istraživanjima ovog vulkana.

     6. Los Anđeles

Ljubitelji sedme umetnosti, nikako ne bi smeli da zaobiđu centar filmske industrije! Šetajući ovim gradom postoje velike šanse da sretnete nekog od poznatih ličnosti iz sveta filma, ili muzike. Ukoliko odlučite da obiđete LA, obavezno posetite neki filmski studio koji je otvoren za turiste (Universal Studio, Beverli Hills, Venice Beach, itd.). Pored toga, nezaobilazni deo je svakako čuveni Hollywood i poznata staza slavnih.

     7. Planina Rushmore

Planina Rushmore je još jedan od simbola Amerike. Naime, ona je prepoznatljiva po monumentalnim skulpturama glava četiri američka predsednika: Džefersona, Linkolna, Ruzvelta i Džordža Vašingtona. Ove skulpture se često mogu videti u filmovima. Međutim, malo ko zna da zapravo ovaj spomenik nikada nije završen. Naime, skulptor je planirao da iskleše predsednicima i deo tela do trupa, ali zbog nedostatka sredstava odustalo se od te ideje.

   8. Čikago

Čikago je grad parkova i nebodera. Ovaj megapolis je i najčešće stecište ljudi sa naših prostora koji su svoje „mesto pod suncem“ našli upravo u ovoj metropoli. Zato se nemojte začuditi ako čujete naš jezik dok šetate, ili sedite u nekom restoranu. Ono što bi svakako trebalo posetiti u ovom gradu je pristanište Navy Pier na jezeru Mičigen. Ovo je ujedno i najposećenije mesto. Pored toga, vredi obići Milennium Park, najveći čikaški park, zatim Shedd Aquarium, Wills Tower – najveću zgradu u SAD, Mičigen aveniju, itd.

     9. Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi su jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu! I ako ste mislili da je ovo jedan od najvećih vodopada na svetu, prevarili ste se. U svetu postoji preko 500 koji su veći od Nijagarinih. Međutim, to svakako ne umanjuje lepotu i značaj ovih vodopada. Pogled na ove vodopade oduzima dah u svakom smislu te reči i zato, ukoliko vam se ukaže prilika, obavezno ih posetite.

     10. Nju Orleans

Pored Njujorka i LA, Nju Orleans je najposećeniji grad u Americi. Ovaj grad odiše potpuno drugačijom energijom u odnosu na velike metropole: on je mesto u kome kao da je vreme stalo. On je centar džeza, opuštenog načina života i srdačnosti. I zato ko jednom poseti Nju Orleans, ima želju da mu se uvek vraća. Ako se nađete u ovom gradu, obavezno posetite kuću Luisa Amstronga i prokrstatite se Misisipijem. Jednostavno, doživite duh stare Amerike.

Work and Travel program – mogućnost da uz malo novca upoznate Ameriku

Work and Travel program pruža mogućnost studentima da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Amerike. Kroz ovu kulturnu razmenu, koju podržava amarička vlada, studenti mogu boraviti maksimalno pet meseci u ovoj zemlji. Tokom četiri meseca omogućeno je studentima da rade i na taj način obezbede novac za život. A poslednji mesec se može iskoristiti za putovanja i upoznavanje najrazličitijih destinacija. Jednom rečju, Work and Travel program je spoj lepog i korisnog, jer mogućava da istovremeno zarađujete i upoznate SAD. Pa, ko zna, možda se odlučite da nastavite svoju karijeru ili studije u Americi.