Zlatni zubi su izuzetno kvalitetni i postoje brojni razlozi zašto su se oni intezivno koristili u stomatologiji. Naime, zlato je, kao što i znate, jedno od najkvalitetnijih plemenitih metala, koje je otporno na različite vrste kiselina i na mnoge druge stvari. Pored toga što se koristilo za izradu nakita, isto tako se koristilo za izradu zlatnih zuba. Nekada, zdravstvene ustanove su dobijale količine zlata, minimalne, za ove potrebe. Ipak, danas je to prošlost. Ipak, zlatni zubi i dalje postoje, tako da, ukoliko i vi posedujete neki, trebalo bi da imate u vidu sledeće stvari koje vam mogu ići u korist.

Otkup zubnog zlata

Otkup zubnog zlata je uvek dobra ideja, kada imate da ponudite kvalitet. Možete odlično proći kada je u pitanju otkup zlata, ukoliko posedujte zlatni zub, koji ima veći procenat čistog zlata. Kao što je već rečeno, nekim zlatnim zubima su dodavani određeni metali, kako bi se radilo na njihovoj čvrstini. Takvi zubi manje vrede. Kada odnesete vaš zlatan zub kod zlatara koji radi otkup zlata, on će vaš zub prvo proveriti odokativno, a zatim će koristiti spektrometar kako bi se uverio u kvalitet. Prilikom otkupa zlata možda će se dogoditi da zlatar proveri kvalitet zlata koristeći se kiselinama. Važno je još jednom napomenuti da će vam se vrlo verovatno više isplatiti otkup zlata, odnosno otkup zlatnog zuba, nego otkup zlatnog nakita.

Zlatni zubi više nisu estetski prihvatljivi

Iako su nekada bili izuzetno popularni, vremena se menjaju i zlatni zubi više nisu prihvatljivi. Naravno da je jedini razlog za to upravo njihova estetska strana, odnosno to što zlatni zubi izgledaju vrlo ružno. Ipak, njihov kvalitet se i dalje nije promenio, tako da i dalje je to jedan od najkvalitetnijih materijala koji mogu da se koriste u stomatologiji. Imate sreće ukoliko imate zlatan zub, jer ukoliko ga zamenite nekim drugim zubom, imate priliku da dobro zaradite.

Za zlatne zube se koristi više čistog zlata

Inače, dobro je znati da zlatni zubi imaju više karata, od zlatnog nakita. Naime, više će vam vredeti zlatni zub, nego na primer neki komad zlatnog nakita. Naravno to sve sada zavisi i od težine, ali pirlikom otkupa zlata za gram zlatnog zuba ćete dobiti više nego za gram zlatnog nakita. Zbog čega je to tako? To je zbog toga što se za izradu zlatnih zuba koristilo zlato koje ima 22 karata. Inače, za izradu naki da se koristi zlato koje ima oko 14 karata. Poređenja radi, čisto zlato ima 24 karata, tako da možete i sami da zaključite koliku vrednost može da ima zlatan zub.

Kako ustanoviti kvalitet zlatnog zuba?

Ako ste rešili da prodate zlatni zub, onda ćete pre toga verovatno da pokušate da ustanovite kakav je kvalitet. Naime, nisu se svi zlatni zubi pravili od čistog zlata. Kako bi zubi bili postojaniji i čvršći, a samim tim i duže trajali, u njih su se dodavali ostali metali. Tako da, može se desiti da je to slučaj i sa vašim zubom. Oni zlatni zubi koji nisu tako čvrsti i koji mogu lako da saviju, to znači da se njima nisu u tolikoj meri dodavali ostali metali. Ukoliko je vaš zlatan zub izuzetno čvrst, to znači da je primenjivana različita kombinacija metala.