Potrebno je da renovirate kupatilo unoseći svežinu i moderan dizajn? Imate ograničen prostor, a ne znate kako da odaberete najbolje pločice, sanitarije i ostale elemente? Nikakav problem, postoji mnogo jednostavnih trikova i uređenja, koji će vas zadiviti estetikom i učiniti da vaše kupatilo dobije potpuno novi izgled i funkcionalnost. Svaka zamisao se može pretvoriti u delo. 

Uređenje kupatila podrazumeva prvenstveno grublje radove – obradu zidova i podova, postavljanje vodovodnih i električnih instalacija i srodne poslove. Nakon toga, sledi odabir pločica i sanitarija, galanterije i kupatilskog nameštaja, što je finiji, zanimljiviji i deo u kome možete u znatnoj meri dati mašti na volju, uz praćenje stilova i nekih saveta stručnjaka u oblasti uređenja enterijera. 

Pločice za kupatilo

Postavljanje pločica u kupatilo vrši se nakon obrade zidova i podova. Savet je odabrati pločice za zid i pod u istom stilu. Danas su dostupni „kompleti“, pa nije teško pronaći iste boje, njihove nijanse, šare i dezene. U manjim kupatilima dominiraju pločice manjih dimenzija, dok u većim se savetuju srednje i velike pločice. Uglavnom je osnovni materijal izrade keramika, mada su sve češći granit ili mermer. Takođe, imitacija drveta, kamena i slično unosi moderni dizajn u vaše kupatilo, bilo u vidu keramičkih pločica, ili pravih prirodnih materijala. Pločice mogu biti matirane ili sjajne, sa postavljanjem fug mase između, ili bez nje. Takođe, mogu imati dve ili čak tri dimenzije, uz nepravilne linije, ispupčenja, udubljenja i slično. Za kupatilo manjih prostorija savetuju se svetle boje, da prošire prostor, uz mozaik pločice ili dekorativne bordure, ili jedan odvojen zid u kontrast boji. Veća kupatila pogodnija su za igru boja, i tu se može ići i na više jačih nijansi, u zavisnosti od odabranog stila pločica i preferencija korisnika. 

Kupatilski nameštaj

Mesto koje „okuplja“ sve sitnice, sredstva za higijenu, peškire i mnogo drugih stvarčica u kupatilu jeste kupatilski nameštaj. Neizostavan je i u malim i u većim prostorijama. Ima veliku ulogu u uštedi prostora i čini ga funkcionalnijim. Ormarići sa vratancima mogu se naći svuda: ispod umivaonika, na zidovima, iznad vrata, pored tuš kabine, ispod prozora, pored ogledala, u uglovima i sličnim mestima, gde god ima slobodnog prostora. Važno je da bude izrađen od kvalitetnog materijala i preporuka je da se umesto standardnog univera izabere medijapan. Ima znatno veći stepen čvrstoće, sjajnu ili matiranu završnu obradu i otpornost na vlagu i paru, koja je u kupatilu svakodnevna pojava. Modeli sa ili bez ručki za otvaranje biraju se u zavisnosti da li je kupatilo u rustičnom stilu, ili modernom, kada se ručke sve češće izostavljaju. Otvorene police imaju funkciju za odlaganje svakodnevnih sitnica, kao što su parfemi, a da ne narušavaju estetiku kupatila. Unošenje biljaka, postavljanje rasvete i slično učiniće da kupatilski nameštaj izgleda još modernije. Ogledala takođe vizuelno povećavaju prostor, a svakako iznad lavaboa je neizostavno bar jedno veće, dobro osvetljeno ogledalo sa policom.

Sanitarije

Kada se postave pločice i odabere bar deo kupatilskog nameštaja, vreme je za izbor sanitarija. I kod ovog odabira je vrlo bitan kvalitet svakog pojedinačnog elementa: umivaonika, odnosno lavaboa, bidea, wc šolje i slično. Moderni trendovi uređenja kupatila nameću izbor umivaonika u četvrtastom ili oblom obliku, koji su obloženi kupatilskim nameštajem i ormarićem koji se nalazi ispod lavaboa. Izbor bidea zavisi od toga da li ima dovoljno prostora za ovu sanitariju, pa se često ne kupuju u slučaju da se radi o kupatilu manjih dimenzija. Kupovina wc šolje može da bude jednostavna, ali ako dajete prednost stilu i uštedi prostora, najbolje je izabrati konzolnu wc šolju. Ona se postavlja u zid, uz vodokotlić koji se obično nalazi u tom zidu, što odlično izgleda jer nije vidljiv. Sanitarije treba da budu pre svega kvalitetne, a najčešće se izrađuju u beloj ili svetlijim bojama. 

Tuš kabine

Tuš kabinu je važno da ima svako kupatilo. Vertikalno postavljanje, najčešće u uglove kupatila, štedi dodatno prostor kupatila. Mogu biti ovalne, četvrtaste ili pravougaone. Izbor najboljeg oblika odgovaraće prostoru i obliku umivaonika, wc šolje i kupatilskog nameštaja. Danas uglavnom imaju staklo, providno ili matirano, za razliku od nekadašnjih zavesa. Za manja kupatila preporuka je izbor providnog stakla. Tuš kabina može biti plitka, poluduboka ili duboka. Može imati prostor za stajanje, sedenje ili čak ležeći položaj, kada zamenjuje u potpunosti kadu, uz uštedu prostora. Mogućnost hidromasaže omogućava da se tokom tuširanja ostvari maksimalna relaksacija, odmor i opuštanje. Dostupne su i tuš kabine uz led rasvetu, radio stanice i slično. Mogu biti ugradne u uglove ili samostojeće, za postavljanje u bilo kom delu kupatila, čak i na sredini. Sva dodatna svojstva i složenost zahtevaju i veći novčani trošak, ali korisnost modernih tuš kabina je nemerljiva u poređenju sa cenom. 

Baterije za kupatilo

Slavine za kupatilo, odnosno baterije biraju se obično pri završetku renoviranja kupatila. Postavljaju se na umivaonik, bide, tuš kabinu i kadu. Omogućavaju dotok tople i hladne vode, kroz pokretanje jedne ili dve ručke, ili dejstvo senzora. Samim tim, mogu biti jednoručne, dvoručne ili senzorne. Najmodernije su senzorne slavine za lavabo, kroz koje protiče voda prilikom pomeranja ruku, ili postavljanja ispod mesta predviđenog za tok mlaza vode. Kada se radi o modelima, mogu biti četvrtaste, poluoble ili oble, postavljene sa višim ili nižim stepenom udaljenosti od dna sanitarija. Za kupatilo se uglavnom biraju niže, dok za kuhinju više postavljene baterije. Tuš kabine odlikuje baterija za standardni mlaz vode, i crevo sa kapom za tuširanje na vrhu, koja raspršuje vodu. Hidromasažni sistemi mogu zahtevati dodatne slavine. Najčešće se kupuju sive, sjajne, odnosno inoks baterije za kupatilo. Danas su moderne i raznobojne slavine od granita, posebno ako ovaj materijal već postoji u kupatilu, a i jednostavnije su za održavanje. Baterije za kupatilo treba da omoguće maksimalno jak mlaz vode, sprečavanje taloženje kamenca i da budu kvalitetne izrade.

Kupatilo se može urediti na više načina, u zavisnosti od raspoloživih ideja i novčanih sredstava. Bez velikog troška mogu se realizovati mnogostruke ideje, uz maštovitost i kreativnost, igru boja i materijala. Nekada je dovoljno obnoviti stari kupatilski nameštaj ili kvalitetne sanitarije uz neki novi detalj, da kupatilo dobije potpuno novi izgled. Svakako, promenjen i najmanji detalj može učiniti da se od standardnog prostora dobije moderna prostorija.