Ako ste već rešili da se sami upustite u avanturu zvanu adaptacija stana bez pomoći dizajnera ili arhitekti za projektovanje enterijera, onda bi trebalo da imate na umu nekoliko osnovnih stvari. Renoviranje stana ne mora da bude veliki trošak ako osmislite dobar plan i ako se držite toga. 

Mnogi kreću sa radovima, a da ne znaju šta ih čeka. A da ne pominjemo da ima i onih koji kada kreću sa renoviranjem ne znaju ni šta je podloga za parket, niti kakve pločice treba izabrati, a tek koliko sanitarija košta. 

Za pisanje ovog teksta konsultovali smo stručnjake iz preduzeća Jug Enterijer i evo šta su nam rekli:

Prvo pitanje svakoga ko je rešio da pusti majstore u kuću jeste koliko će radovi da traju. A sa izvođenjem radova se nikada ne zna. Zato budite obazrivi, tačno precizirajte rokove i  cenu radova, angažujte ljude od poverenja i vrlo brzo će vas stan biti kao nov.

Dizajn enterijera

Danas su sve popularniji otvoreni rasporedi prostora. Oni su zapravo kućna kompozicija današnjice, a ako želite da svoj dom uredite u ovom pravcu evo nekoliko ideja koje će vam pomoći.

Osnovni cilj ovog rasporeda enterijera jeste ujedinjavanje prostora. Vi svakako ne morate ovoga da se pridžavate, ako ne želite. Ako želite da odvojite dnevni boravak od ostatka otvorene površine potrebno je da ubacite ugaonu garnituru koja će razdvojiti prostor. Vizuelno mapiranje prostora možete ostvariti prekrivanjem poda različitim podlogama, a tome mogu da posluže tepisi, jer su odlični u otvorenom planu prostora za razdvajanje funkcionalnosti.

Dekorativni elementi, svetle boje, lampe, jastuci, različite tapete i drugi aksesoari daće posebni pečat enterijeru, a možete kombinovati razičite materijale u prostoru, ali istih boja i nijansi.

U ovakvom tipu enterijera posebni značaj imaju i svetlosni izvori. U tom slučaju možete da okačite u svakoj funkcionalnoj zoni određena rasvetna tela kako biste ih dodatno osvetlili ili stvorite nekoliko različitih slojeva svetlosti. Najvažnije je da centralna rasveta bude u svakom delu stana u istom stilu, a uz dodatnu dekorativnu rasvetu, lustere, stone i podne lampe kreirajte posebnu dimenziju i vizuelno lepši i privlačniji prostor.

Ipak, ako mislite da će profesionalci to bolje uraditi od vas, onda je vreme da angažujete nekog takvog i posao će biti brzo i efikasno završen.

Adaptacija stana po sistemu ključ u ruke

Prilikom adaptacije stana najvažnije je na početku unajmiti majstore koji će radove da završe u dogovorenom roku. Iako se čini da unajmljivanjem preduzimača nećete mnogo uštedeti, ova na prvi pogled skuplja varijanta će vam se i te kako isplatiti. Tim povezanih radnika koji znaju šta tačno rade skratiće vreme trajanja radova, a vama će olakšati posao.

Zato je najbolja varijanta potpisivanje ugovora po sistemu ključ u ruke. Na osnovu ove klauzule izvođač radova će biti obavezan ugovorom da građevinske radove izvodi po fiksnoj ceni pri čemu se račna cena radova odmah na početku ugovara. Tako ćete na vreme biti osigurani od neplaniranih troškova. A šta to zapravo znači?

Naime, ako izvođač zaboravi da uračuna sve troškove na početku ili ne predvidi moguće troškove, on ih nakon potpisivanja klauzule ne može dodatno naplatiti već te troškove snosi sam.

Svakako, prilikom biranja majstora trebalo bi da računate na izvođače radova po preporuci. Raspitajte se o firmama i poslušajte ljude kojima verujete i koji su već imali iskustva sa sličnim radovima u stanu. Drugačije je kada vam neko kaže kako su majstori prethodni posao obavili, da li u na vreme završeni i da li je nakon završenih radova ostao haos u stanu ili je sve bilo sređeno.

I da, obavezno razmotrite nekoliko ponuda, jer cene mogu da budu različite.

I još nešto, prilikom trajanja radova bilo bi dobro da svakodnevno  provedete bar malo vremena sa majstorima, jer ako se pojavi neka nedoumica, lakše je da je zajedno rešite, zar ne?

Ideje za uređenje kuhinje

Prilikom dizajniranja i dekorisanja doma, najviše pažnje treba posvetiti onim prostorijama u kojima se najviše vremena provodi. Ako ste već rešili da renovirate dom, onda krenite od onih delova stana u kojima se najviše zadržavate.

U kojoj prostoriji najviše vremena provodite i koju prostoriju najviše koristite?

Uglavnom će svi reći da su to dnevna soba i kuhinja, odnosno trpezarija. Ako želite u svojoj kuhinji optimalni dizajn, onda bi trebalo da se pridržavate sledećih pravila i principa:

Iako se mnogima čini da mali prostor ne može da se uredi tako da izgleda estetski prihvatljivo i lepo, a pritom i funkcionalno, to nije tako. Da biste svakodnevno lepo funkcionisali u svojoj kuhinji i trpezariji, onda ovaj prostor stilizujte po sopstvenoj želji, ali imajte na umu da u maloj kuhinji nema mesta za stvari čija je svrha isključivo dekorativna. Zaboravite na gomilanje malih vaza, posuda i drugih dekorativnih elemenata u ovom delu stana, jer će vam više smetati tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, nego što će vam koristiti. Višefunkcionalni i modularni nameštaj, pravilna upotreba boja i minimalistički dizajn učiniće da se osećate prijatno tokom pripremanja hrane.

Ako je kuhinja veće kvadrature onda je namestite tako što će vam sve neophodne stvari koje svakodnevno koristite biti pri ruci, dok sve što vam manje treba možete skloniti na više police. Neke kuhinjske elemente možete okačiti na zid, kao što je to slučaj sa escajgom za pripremanje hrane, te će vam uvek biti pri ruci. Ideje za uređenje kuhinje pogledajte ovde.

Renoviranje kuhinje

Ako vam je budžet mali, a kuhinju želite da renovirate i date joj novi sjaj, onda vam predlažemo nekoliko efikasnih i jeftinih ideja koje će vas sačuvati od velikog troška prilikom renoviranja.

Nov i svež izgled kuhinja može da dobije samo ako dodate nove boje na plafon ili zidove. Pored novih boja, dodajte i neku sliku na zid i oplemenite prostor u kojem svakodnevno provodite određeno vreme. Jedna od ideja za brzo renoviranje svake kuhinje jeste i promena osvetljenja. Stare lampe i lustere možete zameniti nekom modernom rasvetom, a ovaj mali trik može doneti veliku promenu u vašoj kuhinji.

Jeste li razmišljali kako biste mogli postojeće kuhinjske elemente brzo da osvežite? Recimo, veoma povoljno možete kupiti nove ručke za fioke i da ih brzo i jednostavno promenite. A ako vam je i boja ovih elemenata dosadila, onda možete da je promenite, makar samo na vratima. Nova farba, gotovi šabloni i nalepnice udahnuće novi sjaj starom kuhinjskom nameštaju, a na pojedinim kuhinjskim elementima možete zameniti vrata i umesto postojećih staviti staklene ploče. Kuhinju možete osvežiti nekom novom biljkom ili zelenilom.

Adaptacija kupatila

Vreme je za prolećno raspremanje i spremanje, zar ne? A i za renoviranje, je l’ da?

Iako je još uvek glavni uslov za renoviranje stana novac i manjak finansija može da osujete želje i planove vlasnika stana, ipak mi vam dajemo nekoliko ideja pomoću kojih adaptacija kupatila može da bude efikasna, a da pritom ne bude preskupa.

Dodavanjem novih boja kupatilu ćete dati novi izgled, a ako želite prostoriju koja je prirodno i zen inspirisana koristite boje iz prirode, zelenu, plavu, braon ili bež. Dovoljno je da dodate nove peskire, druge detalje ili boju za zidove i tapete i vaše kupatilo će odmah lepše izgledati. Promena starih slavina i ugradnja modernih može da se obavi veoma brzo i lako, a uz novo i veliko ogledalo vaše kupatilo će dobiti potpuno drugačiji izgled.

Koliko košta renoviranje kupatila?

Čini se da je renoviranje kupatila veoma skupa investicija. Ima istine u tome, ali to ne mora da bude tako. Evo i zašto.

Ako se odlučite da renovirate kupatilo po fazama, onda ćete manje osetiti troškove, a uradićete veliki posao. Adaptacija kupatila iz nekoliko puta nije loša ideja za sve one koji nemaju odmah veliki budžet za ovaj posao. Recimo, prvo možete ukloniti stare pločice i postaviti nove i to je moguće uraditi u toku jednog vikenda.

Nakon nekoliko nedelja možete okrečiti kupatilo i zameniti slavine. I tako malo po malo. Tako će vam se skupo renoviranje kupatila učiniti manje skupim, a zahvaljujući dobrom planu renoviranja dobićete novo kupatilo za manje pare.

Shvatićete da je potrebno da od dve, tri plate odvojite novac za renoviranje i tako razloženi troškovi neće mnogo uticati na vaš budžet. Srećan rad!