Ah ta ešerihija! Tako sitna bakterija, a zadaje toliko muka! Ukoliko se do sada niste susreli sa njom onda ste pravi srećnici, ali ako se baš sada borite sa ešerihijom onda znate koliko je ona samo dosadna i uporna!

Kako se javlja ešerihija?

Činjenica da se ešerihija prirodno nalazi u našem organizmu tokom celog našeg života prilično je zanimljiva. S obzirom na to da može da nam zata takve glavobolje, teško je poverovati da je ona zapravo uvek tu negde, sa nama. Ali zaista, tačno je da ešerihija živi u našem organizmu i da je zapravo, kada je pod kontrolom, jako korisna za nas. Ešerihija je u tom slučaju dobra bakterija koja podstiče varenje, potpomaže proizvodnju vitamnia B i K, a čak naš želudac štiti od drugih štetnih bakterija. U tom slučaju čak i ne želimo da je s rešimo, zar ne? Međutim, kada se ešerihija razmnoži više nego što to naš organizam može da podnese, tada nastaje problem. Ešerihija u tom slučaju napada creva i urinarni trakt te tako izaziva brojne infekcije i upale koje nisu nimalo prijatne.

Šta izaziva nastanak ešerihije?

Preterano razmnožavanje ešerihije podstiče pre svega oslabljen imunitet, te je prevencija ove pojave jako važna. Dakle, važno je da čuvate svoje zdravlje tako što se hranite zdravo, unosite dosta tečnosti i vodite računa o higijeni namirnica koje unosite. Što nas dovodi do sledećeg razloga zašto ešerihija „podivlja“ u nama – razna spoljašnja zagađenja joj to omogućavaju. Loša lična higijena, naročito intimne zone, u kombinaiji sa zagađenom vodom, prljavim rukama i voćem i povrćem koje takođe nije dobro oprano stvara savršene uslove za razmnožavanje ešerihije. Dakle, lako je zaključiti šta vam valja činiti – samo čist i zdrav život sačuvaće vas od prevelike količine ešerihije koli sa kojom nećete moći da se nosite.

eserihija-bakterija

Koji su simptomi ešerihije?

E, ovde leži začkoljica. Ešerihija može da se pokaže kroz simptome, ali i ne mora. Ponekad ona može da se množi i množi u vama, a da vi to i ne znate što je prilično grozno, zar ne? U ovoj situaciji je, kao što je već rečeno, prevencija sve i to ne samo u vidu zdravlja i čistoće već i redovnog kontrolisanja i pregledanja urina. Kada se simptomi jave, što znatno olakšava situaciju, onda su to obično bol i peckanje prilikom mokrenja, krv prilikom mokrenja, temperatura, drhtavica, vrtoglavica, dehidracija ili dijareja. Kada ovo primetite, odmah se uputite kod lekara kako bi vam pripisao određenu terapiju.

Kako se leči ešerihija?

Uglavnom, ešerihija se tretira antibioticima, ali oni često nisu dovoljni da se izborit sa njom. Zato, u kombinaciji sa lekovima obično se konzumiraju i biljni čajevi od kojih su vodeći onaj od peršuna, breze, kukuruzne svile, brusnice i uvin čaj. Svakako, i u lečenju ešerigije čajevima, jako je važno da se najpre posavetujete sa lekrom.

Kako se prenosi ešerihija i koga najpre napada?

Ešerihija se prenosi ne samo prljavim rukama, zagađenom vodom i hranom, već i putem seksa i to naročito analnog. Zato, ponovo naglašavamo, lična i intimna higijena i higijena hrane su najbolji način da sprečite razvoj ove bakterije van dozvoljenog nivoa. Ešerihiju najčešće dobijaju žene, ali nije isključeno da se javi i kod male dece i muškaraca.