Austrija je jedna od zemalja u koju najčešće idu naši studenti na dalje školovanje, a to mora biti tako iz nekog dobrog razloga. Danas ćemo se pozabaviti pitanjem studiranja u inostranstvu, prvenstveno u Austriji, navešćemo određene pogodnosti, ali daćemo vam i određene savete. Pa da krenemo.

Najpopularniji fakultetski gradovi u Austriji

Beč, Linc, Grac, Salcburg – svi ovi gradovi nude veliki izbor uglednih fakulteta. Samo je u Beču 26% od ukupnog broja studenata došlo iz druge države. Taj broj pokazuje koliko su samo austrijski univerziteti cenjeni i popularni, te dolaze studenti sa strane.

Svi koji se odluče za studiranje u Beču mogu izabrati jedan od brojnih cenjenih fakulteta u oblasti likovnih, muzičkih i primenjenih umetnosti, medicine, ekonomije, menadžmenta…

Šta je sve potrebno za upis studija u Beču i Austriji generalno?

Za upis je najčešće potrebno da popunite aplikaciju koja se preuzima sa sajtova fakulteta, a nekada studentska služba može poslati aplikaciju na vašu kućnu adresu, za šta opet treba dobro pretraživati sajt fakulteta i naći odgovarajuću adresu ili broj telefona. U Srbiji postoje i agencije (na primer, Ino agencija) koje vam mogu pomoći u toku procesa prijave i upisa na željeni fakultet u inostranstvu.

Zatim šaljete potrebnu dokumentaciju koja najčešće podrazumeva kopiju lične karte, dokaz o državljanstvu, kopiju pasoša, sertifikate o poznavanju jezika, tj. najčešće dokaz o poznavanju nemačkog jezika. Međutim, neki fakulteti u Austriji imaju i programe na kojima se nastava izvodi na drugim jezicima, pre svega na engleskom.

Ukoliko se radi o osnovnim studijama, studenti su u obavezi da posalju i svoja srednjoškolska svedočanstva. Kada su u pitanju master ili doktorske studije, potrebno je priložiti svoju diplomu osnovnih, tj. master studija.

Sva dokumenta, osim pasoša, moraju biti prevedena na nemački jezik. Često se sva dokumentacija u originalu nosi na uvid prilikom prve posete izabranog fakulteta. Nakon potrebne aplikacije, studenti čekaju informaciju o prijemu na fakultet, a ona po pravilu dolazi na kućnu adresu. Ukoliko je odgovor pozitivan, tj. ukoliko je odobreno studiranje u Austriji, treba da se prijavite u Austrijskoj ambasadi u Beogradu kako biste dobili boravišnu dozvolu, bez boravišne dozvole ne možete studirati u Austriji. Sledi veliko ALI…

Nismo rekli možda najbitniju stvar. Pre nego što dospete do aplikacije na nekom austrijskom fakultetu, potrebno je da upišete redovne studije nekog akreditovanog fakulteta u Srbiji, dakle da polažete prijemni i upadnete na srpski fakultet. Tek nakon toga možete razmatrati ideju o studiranju u Austriji. Možda je najlakše upisati master studije u Austriji, jer ukoliko željena studijska grupa pripada Univerzitetu u Beču, od studenata se traži pored dokumentacije i sertifikat engleskog jezika tj. položen nivo C1, znači prijemnog ispita nema!

Dobre strane studiranja u Austriji ili bilo gde u inostranstvu

Koliko su zapravo studije u inostranstvu pogodone za vaš lični razvoj govori činjenica koja naše studente ili sve druge studente koji studiraju van svoje domovine naziva istraživačima. Studenti su na početku uplašeni, a i kako da ne budu, suočavaju se sa stranom državom sami samcati, moraju se snalaziti za mnoge stvari. Ali, to je upravo ono što doprinosi ličnom razvoju, pored teorijskog i praktičnog znanja koja bi stekli na univerzitetu.

Mogućnosti za karijeru

Kada završite studije u Austriji i vratite se kući, vratićete se sa potpuno novim poimanjenjm kulture, sa novim jezičkim veštinama, odličnim obrazovanjem i drugačijim pristupom učenju i radnim navikama. Suvišno je možda govoriti da je ovo sve veoma privlačno za buduće poslodavce. Studenti čak stiču pravo na dobijanje radne vize u zemlji studiranja.

Mnogi studenti toliko zavole državu domaćina da prvo traže posao u Austriji, a vraćanje u Srbiju im je druga opcija. Šanse za zapošljavanje u Austriji postoje, jer lokalno obrazovanje tamo je veoma cenjeno.

Poput budućih poslodavaca, prijemne komisije za master i doktorske studije veoma pozitivno gledaju na iskustva u studiranju u inostranstvu. Učenici koji studiraju u inostranstvu pokazuju da vole izazove i veliko interesovanje za rad. Što je najvažnije, studenti koji su studirali u inostranstvu pokazuju koliko su posvećeni svom obrazovanju.

Životno iskustvo

Zašto studirati u Austriji? Za većinu učenika ovaj put može biti jedina prilika da ikada putuju u Austriju ili uopšte u inostranstvo na duži vremenski period. Na kraju ćete naći posao i karijeru, a mogućnost da studirate u Austriji može se ispostaviti kao prava prilika i prelomni momenat u životu.

Iskoristite ovu priliku da putujete svetom bez pritiska, ali da učite i učite o novim kulturama.