Austrija je jedna od zemalja u koju najčešće idu naši studenti na dalje školovanje, a to mora biti tako iz nekog dobrog razloga. Danas ćemo se pozabaviti pitanjem studiranja u inostranstvu, prvenstveno u Austriji, navešćemo određene pogodnosti, ali daćemo vam i određene savete. Pa da krenemo.

Najpopularniji fakultetski gradovi u Austriji

Beč, Linc, Grac, Salcburg – svi ovi gradovi nude veliki izbor uglednih fakulteta. Samo je u Beču 26% od ukupnog broja studenata došlo iz druge države. Taj broj pokazuje koliko su samo austrijski univerziteti cenjeni i popularni, te dolaze studenti sa strane.

Svi koji se odluče za studiranje u Beču mogu izabrati jedan od brojnih cenjenih fakulteta u oblasti likovnih, muzičkih i primenjenih umetnosti, medicine, ekonomije, menadžmenta…

Šta je sve potrebno za upis studija u Beču i Austriji generalno?

Za upis je najčešće potrebno da popunite aplikaciju koja se preuzima sa sajtova fakulteta, a nekada studentska služba može poslati aplikaciju na vašu kućnu adresu, za šta opet treba dobro pretraživati sajt fakulteta i naći odgovarajuću adresu ili broj telefona. U Srbiji postoje i agencije (na primer, Ino agencija) koje vam mogu pomoći u toku procesa prijave i upisa na željeni fakultet u inostranstvu.

Zatim šaljete potrebnu dokumentaciju koja najčešće podrazumeva kopiju lične karte, dokaz o državljanstvu, kopiju pasoša, sertifikate o poznavanju jezika, tj. najčešće dokaz o poznavanju nemačkog jezika. Međutim, neki fakulteti u Austriji imaju i programe na kojima se nastava izvodi na drugim jezicima, pre svega na engleskom.

Ukoliko se radi o osnovnim studijama, studenti su u obavezi da posalju i svoja srednjoškolska svedočanstva. Kada su u pitanju master ili doktorske studije, potrebno je priložiti svoju diplomu osnovnih, tj. master studija.

Sva dokumenta, osim pasoša, moraju biti prevedena na nemački jezik. Često se sva dokumentacija u originalu nosi na uvid prilikom prve posete izabranog fakulteta. Nakon potrebne aplikacije, studenti čekaju informaciju o prijemu na fakultet, a ona po pravilu dolazi na kućnu adresu. Ukoliko je odgovor pozitivan, tj. ukoliko je odobreno studiranje u Austriji, treba da se prijavite u Austrijskoj ambasadi u Beogradu kako biste dobili boravišnu dozvolu, bez boravišne dozvole ne možete studirati u Austriji. Sledi veliko ALI…

Nismo rekli možda najbitniju stvar. Pre nego što dospete do aplikacije na nekom austrijskom fakultetu, potrebno je da upišete redovne studije nekog akreditovanog fakulteta u Srbiji, dakle da polažete prijemni i upadnete na srpski fakultet. Tek nakon toga možete razmatrati ideju o studiranju u Austriji. Možda je najlakše upisati master studije u Austriji, jer ukoliko željena studijska grupa pripada Univerzitetu u Beču, od studenata se traži pored dokumentacije i sertifikat engleskog jezika tj. položen nivo C1, znači prijemnog ispita nema!

Dobre strane studiranja u Austriji ili bilo gde u inostranstvu

Koliko su zapravo studije u inostranstvu pogodone za vaš lični razvoj govori činjenica koja naše studente ili sve druge studente koji studiraju van svoje domovine naziva istraživačima. Studenti su na početku uplašeni, a i kako da ne budu, suočavaju se sa stranom državom sami samcati, moraju se snalaziti za mnoge stvari. Ali, to je upravo ono što doprinosi ličnom razvoju, pored teorijskog i praktičnog znanja koja bi stekli na univerzitetu.

Mogućnosti za karijeru

Kada završite studije u Austriji i vratite se kući, vratićete se sa potpuno novim poimanjenjm kulture, sa novim jezičkim veštinama, odličnim obrazovanjem i drugačijim pristupom učenju i radnim navikama. Suvišno je možda govoriti da je ovo sve veoma privlačno za buduće poslodavce. Studenti čak stiču pravo na dobijanje radne vize u zemlji studiranja.

Mnogi studenti toliko zavole državu domaćina da prvo traže posao u Austriji, a vraćanje u Srbiju im je druga opcija. Šanse za zapošljavanje u Austriji postoje, jer lokalno obrazovanje tamo je veoma cenjeno.

Poput budućih poslodavaca, prijemne komisije za master i doktorske studije veoma pozitivno gledaju na iskustva u studiranju u inostranstvu. Učenici koji studiraju u inostranstvu pokazuju da vole izazove i veliko interesovanje za rad. Što je najvažnije, studenti koji su studirali u inostranstvu pokazuju koliko su posvećeni svom obrazovanju.

Životno iskustvo

Zašto studirati u Austriji? Za većinu učenika ovaj put može biti jedina prilika da ikada putuju u Austriju ili uopšte u inostranstvo na duži vremenski period. Na kraju ćete naći posao i karijeru, a mogućnost da studirate u Austriji može se ispostaviti kao prava prilika i prelomni momenat u životu.

Iskoristite ovu priliku da putujete svetom bez pritiska, ali da učite i učite o novim kulturama.

Život na relaciji Srbija Austrija

Austrija je relativno blizu Srbije i studiranje u Beču ili nekom drugom Austiskom gradu je još više olakšano. Tome u prilog ide i relatvno kratko vreme putovanja od jedne do druge prestonice kao i veliki broj različitih prevoza. Jedan od najčeće korišćenih prevoza je avio prevoz.

Avio prevoz Beograd Beč

Avio prevoz na relazciji Beograd Beč i obrnuto traje oko 1h i 30min. Letovi sa aerodroma u Beču najčeći su od strane naše avio kompanije AIR Serbia, i oni bi trebalo da su svakodnevni. Kada tražite avio karte za Beč treba voditi računa preko koje avio kompanije putujete jer se može desiti da let nije direktan ili da se odlaže što se često dešava kod manje afirmisanih avio kompanija. Avio karte Beograd Beč i obrnuto najbolje je kupiti kod pouzdanih i poznatih avio kompanija koje nude razne pogodnosti kao što su zamena karte ili premeštanje na drugi let.