Verovatno ste mnogo puta čuli za stomatološke krunice – vaši prijatelji ih imaju, stomatolozi govore o njima. Šta su krunice i od kakvih sve materijala mogu biti napravljene?

Protetičke krunice predstavljaju oblogu koja se postavlja na površinu zuba kom je potrebna popravka, da bi bio funkcionalan i vizuelno prijatnog izleda. Postoje dva glavna razloga zašto je nekome potrebna ugradnja bezmetalnih krunica:

Estetika zuba

U slučajevima kada dođe do fizičkog oštećenja zuba tj. lomljenja ili ako je zub izgubio boju, a standarnim tretmanom izbeljivanja ne može da se povrati stara boja, najbolje rešenje je ugraditi na primer bezmetalnu krunicu koja će vašem zubu dati potpuno prirodan izgled.

Funkcionalnost zuba

Postoji više razloga zbog kojih zub postaje slab ili mu se struktura menja. Neki od njih su da je po svojoj prirodi slab ili je bio podvrgnut popravci više puta, pa je izgubio kvalitet i jačinu. Za ove probleme, kao i to da ukoliko zub nedostaje iz nekog razloga rešenje je ugraditi krunicu, koja će vašem zubu povratiti funkcionalnost.

Ono što je još bitno znati o stomatološkim krunicama je to da postoje privremene i stalne krunice. Stalne ili trajne krunice su upravo one koje se ugrađuju kako bi na datom mestu ostale dugi niz godina. Ove krunice se prave u  specijalizovanim laboratorijama, pomoću najmodernije stomatološke opreme. Privremene krunice, kao što i sam naziv kaže služe upravo da budu na mestu zuba onda kada je on u procesu popravke. Dok vaš stomatolog ne napravi stalnu krunicu, postaviće privremenu, iz estetskih razloga.

Kada govorimo o stalnim stomatološkim krunicama, treba imati na umu da se one izađuju od različitih materijala. U odnosu na privremene krunice, koje se prave od jeftinijih materijala, trajne krunice se prave od znatno skupljih materijala. Krunice mogu da budu izrađene od metala, mogu biti bezmetalne krunice, ali se izrađuju i krunice u kojima je porcelan spojen sa metalom. Za svaki materijal ponaosob postoje razlozi za i protiv, kada dođete do toga da treba da se odlučite kakvu krunicu treba da izaberete.

Metalne krunice

Za: Sve metalne krunice su napravljene tako da obezbede dug vek trajanja. Obično se izrađuju od legura koje u sebi sadrže zlato, legure hroma u kombinaciji sa kobaltom ili niklom. Metalne krunice su tanje u poređenju sa bezmetalnim krunicama, što implicira da mnogo manje stalnog zuba treba da bude okrunjeno kako bi nova krunica lepo nalegla na zub. Metalne krunice su dovoljno čvste da obezbede stabilnost pri žvakanju, a da ostanu dugotrajne.

Protiv: Mana metalnih krunica je upravo ta što u nekim situacijama prisustvo metala može da izazove alergijske reakcije. Takođe, ova vrsta krunica nije toliko atraktivna za ugradnju prednjih zuba, zbog specifične obojenosti koja potiče od metala.

Keramičko-metalne krunice

Za: Ove krunice predtavljaju prelazno tehničko rešenje između metalnih i bezmetalnih krunica. Estetski su lepše u odnosu na samo metalne krunice, ali imaju i dodat metalni deo koji održava čvrstinu stabilnost keramičkog dela krunice.

Protiv: Događa se, da u nekim slučajevima keramički deo ovakvih krunica otpadne ili se slomi. Takođe, metal na prelazima između desni i zuba može da bude vidljiv, što sa estetske tačke gledišta ove krunice ne čini najboljim rešenjem.

Bezmetalne krunice

Za: Bezmetalne krunice su najnovije rešenje u stomatologiji, koje imaju potpuno prirodan izgled u odnosu na bio koji drug tip krunica. One su pravo rešenje za one ljude koji su alergični na standardne metalne krunice. Zbog svoje vizuelne pojavnosti, bezmetalne krunice su najpopularniji izbor za prednje zube. Cirkonjumske krunice su najdominantniji tip bezmetalnih krunica. Još jedna od pogodnosti odabira ovog tipa krunica je upravo taj, što ih je pomoću modernih aparata i oruđa vaš stomatolog može izraditi dok vi čekate na stolici.

Protiv: Bezmetalne krunice su odlično rešenje za vaš osmeh, ali o njihovom kvalitetu govori i cena, koja upravo može da bude razlog zbog kog ćete se dvoumiti da li da njih izaberete.

Možda će vas interesovati i: Hijaluronski fileri – korisni saveti i sve što treba da znate o njihovoj primeni