Mnogi ljudi odlažu godinama posetu stomatologu, najčešće zbog straha, budžetskih problema ili zato što misle da njihovi zubi nemaju nikakvih problema. Bez obzira na razlog, poseta stomatologa dvaput godišnje, smtara se aekvatnom oralnom higijenom. U ovom tekstu, mi vam nudimo 10 najboljih razloga za posetu stomatologa, koji mogu biti samo motivacija koja vam je potrebna kako biste počeli da se bolje brinete o sebi. 

1. Preventivna zaštita

Redovna preventivna zaštita će sačuvati vaše zube i novac. Problemi sa zubima se mnogo lakše rešavaju ranije, pre nego što se mali karijes pretvori u istrunuli zub, za koji treba skupo platiti korenski kanal i krunicu. 

2. Patite od ozbiljne halitoze (lošeg zadaha)

Koliko god bilo neprijatno i uobičajeno, ponekad uporan zadah može biti znak ozbiljnijeg stanja. Loš zadah može biti uzrokovan ostacima čestica hrane, suvim ustima i duvanskim proizvodima. Međutim, bolest jetre ili bubrega, dijabetes, hronični bronhitis ili sinusitis mogu biti krivi za neprijatan zadah. Ako se borite sa konstantnim lošim dahom, obavezno posetite zubara što je pre moguće. 

3. Preduhitrite trošenje zuba tokom godina 

Pravilno svakodnevno četkanje i čišćenje zubnim koncem je važno tokom čitavog života. Međutim, starije osobe su podložnije određenim zubnim bolestima, kao što su nakupljanje plaka i bolesti desni. Pored toga, karijes i propadanje korena zuba, posebno ako imate stare ispune, mogu biti česti kod starijih osoba. 

4. Održavanje blistavog osmeha

Dok je četkanje i čišćenje zuba kod kuće odličan način da zadržite zube i desni u najboljem stanju, rutinske posete stomatologu mogu vam pomoći da postignete još zdraviji osmeh. Vaš stomatolog može ukloniti plak ispod linije desni i doći do teško dostupnih mesta između zuba do kojih vaša četkica ne može doći. Osim toga, stomatolozi mogu ponuditi stomatološke tretmane kako bi osigurali dugotrajniju zaštitu od plaka. 

5. Snimanje zuba

Čak i ako izgleda da su vam zubi u redu i imate odličnu oralnu higijenu, poseta zubaru dva puta godišnje je uvek dobra ideja. Čak i ako sve izgleda dobro na površini, možda postoje problemi u vašim vilicama koji samo stomatolog može dijagnostikovati. Redovni pregledi i rendgensko snimanje zuba pružiće potpuni uvid u unutrašnjost svakog zuba pojedinačno kao i stanje cele vilice i sinusnih šupljina. Bilo da je pojedinačno ili celokupno, snimanje zuba je još jedan način kojim možete održati vaš osmeh zdravim i blistavim za celi život. 

6. Sprečite parodontnu bolest

Parodontna bolest je infekcija tkiva koje podupire zube. Gingivitis je blaži, tretiraniji oblik bolesti koji pogađa samo desni, međutim, može dovesti do ozbiljnijeg oblika parodontalne bolesti, nazvanog parodontitis. Neki znakovi upozorenja uključuju krvarenje desni, konstantan loš zadah, crvene, otečene ili nežne desni i zube koji se odvajaju ili klate. Imajte na umu da je moguće da nemate nikakvih simptoma, zbog čega je važno da redovno posećujete svog stomatologa. 

7. Krvarenje desni

Ako primetite krv u sudoperi kada operete zube, dobra je ideja da posetite stomatologa. Krvarenje desni može biti uzrokovano jednostavnim ili jačim četkanjem. Ali češće krvarenje desni nastaje kada se zubni kamenac nakuplja ispod desni. Neobrađeni plak može dovesti do propadanja i bolesti desni. Krvarenje desni takođe može da ukaže na to da već imate oboljenje desni, što može dovesti do gubitka zuba. 

8. Sprečite gubitak zuba 

Najbolji i najjeftiniji način da se spreči gubitak zuba počinje kod kuće uz odlične navike četkanja i korišćenjem zubnog konca svakog dana. Rutinski kvalitet stomatološke zaštite dva puta godišnje je sledeći korak. Preventivna stomatološka nega koja uključuje profesionalna čišćenja, preglede i tretmane fluoridima je ključna u sprečavanju gubitka zuba. Godišnje posete takođe mogu pomoći vašem stomatologu da u ranoj fazi otkrije bilo kakve stomatološke tegobe kako bi se sprečilo dalje i ozbiljnije oštećenje. 

9. Poboljšajte samopouzdanje 

Vaš osmeh je vaša najistaknutija crta lica i važan deo prvih utisaka. Nedavno istraživanje otkrilo je da 94% ispitanika kaže da će verovatno primetiti osmeh osobe kada ih prvi put upoznaju. Svetao, lep i zdrav osmeh može učiniti čuda za vaše samopoštovanje. Čak i suptilna promena može napraviti drastičnu razliku u načinu na koji izgledate i osećate.

10. Vaše opšte zdravlje 

Postoji jaka veza između dobrog oralnog zdravlja i opšteg blagostanja osobe. Stanje vaših zuba i desni može uticati na skoro svaki sistem u vašem telu, uključujući cirkulatorni, digestivni, reproduktivni i respiratorni sistem. Održavanje dobrog oralnog zdravlja može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.