Turistička sezona traje cele godine, ali lepo vreme uvek dovede veći broj posetilaca, nego inače. Sretaćemo stanovnike svih strana sveta, ukoliko budemo imali priliku naučićemo nešto novo o drugim kulturama, širiti vidike i prijateljstva. Možda i sami imamo nekoga koga ćemo ugostiti u svom gradu, selu, u svojoj zemlji po prvi put. Imidž nam je sve bolji u svetskoj javnosti, a domaćinski odnos se stvara po već ustaljenom receptu!

Piće

Gde ćete odvesti stranca kada prvi put dođe u Srbiju? Na kafu, naravno! Uz nju će obično uslediti rakija i ratluk, kao prava dobrodošlica. Upoznajte ih sa vinima koje Srbija ima, predložite im da probaju neizostavan bermet, uz napomenu da se pio od bečkog dvora do Titanika. Pohvalite nas nekim od piva iz malih pivara, a obavezno ih ponudite čajem od biljaka koje su vredne ruke same skupljale. Fraklić rakije ili buteljka vina biće odlični suveniri, koji će preneti ukuse naše zemlje kilometrima daleko.

Hrana

Balkan je poznat kao predeo u kome se voli dobar zalogaj. Srbija je očigledan primer, kada vidite da pekara, ćevabdžinica i restorana sa kuvanom hranom ima na svakom koraku. Možete u svakom trenutku da pojedete baš ono što vam je palo na pamet! Tako upoznajte strance sa pljeskavicom, pasuljem ili sarmom. Odvedite ih na komplet lepinju, ponudite ih kajmakom i neizostavnim mezetlukom. Neka se zaslade slatkim od šumskog voća, malinama, gombocama. Pronađite najbolji način kojim biste mogli da im opišete ukuse naše zemlje, čije će recepte tražiti.

Muzika

Šta je život u Srbiji bez dobrog noćnog provoda? Povedite goste na mesta na kojima vole da se provode i u svojim zemljama, ali nikako nemojte izostaviti da im pokažete kako se uživa uz trubače ili tamburaše. Prava kafana je institucija, pa se potrdudite da upoznaju mentalitet Srba veseljaka. Muzičke prodavnice neka budu sledeća destinacija, gde će turisti moći da odaberu zvuke naše zemlje, koji će ih inspirisati da se ponovo vrate.

Iskoristite posetu ili nova poznanstva da povedete goste na reke, jezera, na planinu, u manastir, u muzej. Prikažite im šta sve Srbija nudi, neka je zapamte i neka je ponovo požele. Neka im suveniri budu u torbi, džepovima, koferima. A onda im preporučite i srpski za strance, jer kada jednom dođu i dožive našu zemlju na pravi način,  sigurno će se iznova i iznova  vraćati.