Već odavno izbeljivanje zuba postalo je jedan od primarnih načina da belinom svog osmeha pokažemo svoje zdravlje i lepotu, te se sve češće kod zubara zakazuje upravo ova estetska intervencija. Međutim, postoje i prirodni načini za izbeljivanje zuba, a oni se uglavnom svode na izbegavanje određene vrste hrane i pića i uvođenje novih, zdravih navika, koje utiču na to da zubi budu kao niska bisera.

Gazirana pića i kafa – neprijatelji za izbeljivanje zuba

Zbog velikog procenta šećera, gazirana pića narušavaju baznu kiselost usne duplje i smrtni su neprijatelj za izbeljivanje zuba. Ova vrsta napitka boji zube, stvarajući na njima fleke, ali i čineći da se brzo razvije karijes. Stoga se za izbeljivanje zuba preporučuje da se gazirana i previše zaslađena pića izbegavaju u širokom luku, a umesto njih konzumira limunada ili voda kojoj je dodato nekoliko kapi prirodnog soka od pomorandže.

Takođe, svi koji piju kafu, znaju koliko ona može biti štetna po izbeljivanje zuba. Tamna kafa i čaj isto stvaraju mrlje na zubima i utiču na njihovu boju, jer povećavaju nivo kiselosti u usnoj duplji. Ako baš ne možete bez kafe, a izbeljivanje zuba vam je cilj, preporučuje se dodavanje mleka koje je dobro za sve kosti u telu, a neutrališe kiselost ovog napitka.

Izbegavajte brzu hranu i slatkiše

Brza hrana sa mnoštvom aditiva i veštačkih supstanci, kao i slatkiši sa velikim procentom šećera, takođe remete baznu kiselost usne duplje i dovode do promene boje zuba.

Zato se za izbeljivanje zuba preporučuje da ovu hranu izbacite iz svog jelovnika. Ne smao što će vam zubi biti belji, već ćete se osećati i zdravije i poletnije.

Voće kao glavni saveznik za izbeljivanje zuba

Umesto slatkiša, za izbeljivanje zuba najbolje je konzumirati voće, i to pre svega ono koje sadrži veliki procenat vitamina C. Naime, umesto gaziranih pića uvek je bolje koristiti sveže ceđene sokove, dok je za izbeljivanje zuba neuporedivo bolje umesto slatkiša jesti jabuke.

Jabuka se i inače preporučuje kao pomoćnik u onim situacijama kada ne možemo oprati zube, jer zbog svojih vitamina i minerala, ali i same strukture, efikasno čisti prostor između zuba i time pomaže izbeljivanje zuba. Preporuka je, pre svega, da se ovo voće jede u što manjim zalogajima i da se biraju kisele jabuke.

Nakon jabuka, i jagode su jedan od načina koje nam priroda daruje za izbeljivanje zuba. Pored toga što ih treba jesti jer su bogate vitaminom C koji ima pozitivan učinak na čitav organizam, jednom polovinom jagode je dobro jednom nedeljno trljati zube. Ovo je prirodna kura za izbeljivanje zuba koja vam može mnogo pomoći, ali se svakako savetuje pranje zuba pastom za izbeljivanje zuba posle ove kure kako kiseline ne bi oštetile zubnu gleđ.

Jabukovo sirće ima povoljan uticaj

Na samom kraju, uz konzumaciju voća, za izbeljivanje zuba okrenite se ispiranju usta jabukovim sirćetom. Ovaj poznati prirodni „čistač“ bakterija pozitivno utiče i na loše bakterije u usnoj duplji, jer stvara u istoj optimalnu PH vrednost i samim tim pomaže izbeljivanje zuba. Svakog trećeg dana pred spavanje, u šoljicu sipjte nekoliko kašičica jabukovog sirćeta pa ga razblažite vodom i ovom mešavinom isperite usta, kako biste koristili ovu prirodnu tečnost za izbeljivanje zuba redovno.