Provalnici uglavnom koriste noć kao priliku za svoju akciju. Od Vas zavisi da li će oni u tome uspeti. Ključeve od stane poverite samo osobama od poverenja, jer skloništa za koje mislite da su sigurna najčešće nisu. Prozore i vrata uvek zaključavajte.

Osigurajte se i dodatnom zaštitom poput alarmnog sistema i video nadzora. Važno mesto kod provalnika ima vreme. Ukoliko je Vaš dom dobro osiguran, provalnik će brzo odustati. Nikad ne ostavljajte utisak da je stambeni objekat prazan. Sve vezano za zaštitu vašeg doma možete nabaviti preko firme ProCar Security.

Kada ste na odmoru zamolite nekog u koga imate poverenje da redovno prazni Vaše poštansko sanduče i tako dovodite u zabludu provalnika o tome da li ste kod kuće ili ne. Fotografije na društvenim mrežama podelite sa prijateljima, ali tek nakon povratka jer se pravalnici informišu o Vašem kretanju i preko društvenih mreža. Dobar odnos sa komišulkom treba negovati, jer oni prvi mogu da obaveste nadležne o tome da li se dešava nešto sumnjivo.

Siugurnosna vrata i kratki cilindri su prvi sistem zaštite ali najsigurniji sistem životnog prostora svakako je alarmni sistem. U toku provale alarmni sistem se uključuje i javlja vlasniku da je stan obijen. Za dobar alarmni sistem potrebno je izdvojiti od 30.000 do 50.000 dinara. On radi na principu alarmne centrale odnosno dojave senzora koji registruju svaki pokret.

Njihovo obaveštenje ide ili preko sirene ili preko telefonske dojave. Ona osoba koja primi dojavu o tome obaveštava policiju i onda se reaguje. Postavljanje video nadzora omogućiće Vam da pratite šta se tačno dešava u Vašem domu 24h dnevno, ali to nažalost neće sprečiti lopova u krađi.

Kada lopov uđe u Vaš dom, video nadzor ga neće sprečiti da vrši prolavu ali alarm će pokrenuti sirenu koju će neko čuti i doći i tako sprečiti lopova u onome što naumio. Ljudi koji odlaze na odmor, prave grešku kada ostavljaju svetlo da konstantno radi u stanu što lopovu šalje signal da u tom stanu nema nikog i da je to siguran teren za obijanje.

Alarmni sistemi mogu biti dobro rešenje

Ovaj sistem pruža širok spektar mogućnosti ali najbitniji segment jeste da on šiti Vas i Vaš dom. Alarmni sistem se sastoji od alarmne centrale, šifratora, dektetora, uputstva za programiranje, korisničko uputstvo, unutrašnje i spoljašnje sirene, kod nekih sistema postoji i daljinski upravljač. Sistem možete sami monitrati ali možete unajmiti i strčnjake koji to rade.

Kako se zaštiti od krađe na javnom mestu?

Najčešće se dešava da se na ulici kradu torbe i stvari iz torbe. Takođe, jako je bitno da stvari koje su Vam vredne kao što je novčanik ili mobilni telefon držite na nekom mestu ili prednjem džepu koje je sigurno i bezbedno, nikako u zadnjem džepu.

U javnom prevozu vodite posebno računa, jer pljačkaši na ovakim mestima rade u grupama gde Vam jedan član odvlači pažnju dok drugi rade na tome da Vas opljačkaju. Na rančeve morate da obratite dodatnu pažnju, jer su oni na najneotporniji na krađu. Receptori na leđima najslabiji, dok su oni najjači sa prednje strane gde onda i jeste preporuka da su prednji džepovi najsigurnija varijatna čuvanja bitnih i vrednih stvari kada ste na nekom javnom mestu.