Nebitno da li ste nekada do sada bili u Beogradu ili niste, da li se radi o nekome ko je samo iz unutrašnjosti ili o osobi koja kao turista u Beograd dolazi iz druge države, bitno je da imate u svakom momentu šta da vidite, posetite i iskusite. Srpska prestonica pruža mnogo toga kada su turistički ukusi i potrebe u pitanju, pa bi pre same posete uvek bilo dobro i pogledati šta je to što drugi predlažu za mesta koje bi trebalo posetiti, kao ono što nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Evo samo nekoliko predloga, a na vama samima je da odlučite kako ćete se organizovati. Pre svega, posetite centar grada, mesta u prirodi, ali i Belgrade clubs.

Centar grada

Kao i u svakom gradu u kojem se nađete, nekako je sasvim logično i najpotrebnije obići najuži centar grada, kao mesto koje najreprezantivnije pokazuje “dušu” grada, njegove žitelje i ono šta grad zapravo predstavlja i znači. Beograd u odnosu na to i te kako ima čim da se pohvali. Sam centar grada čine Trg republike i glavno šetalište, Knez Mihajlova ulica, koji u nekom modernijem smislu predstavljaju grad, ukoliko posmatrate obilje prodavnica za šoping, te restorana u kojima možete sesti i predahnuti.

Međutim, već tu se vidi arhitektura grada, koja je posebno lepa ukoliko pogledate zgradu Srpske Akademije Nauka, Filološkog fakulteta, a odmah u blizini su i građevine koje pokazuju veliku lepotu, kao Saborna crkva, Bajrakli džamija, Konak kneginje Ljubice…

Odmah uz sam centar grada, proteže se Kalemegdan, sa tvrđavom, nebojšinom kulom u podnožju, uz reku, te brojnim građevinama koje svedoče o tome koliko je duga tradicija i koliko je velika i važna istorija srpske prestonice. Same Terazije predstavljaju važan deo centra u čijem se nastavku, u nešto širem centru grada nalazi i Hram Svetom Savi koji je poznat širom sveta.

Ovo su samo određene stvari koje bi trebalo da posetite i vidite, a između ćete i sami sigurno pronaći mesta koja će vas iz nekog razloga oduševiti.

Mesta u prirodi

Ukoliko volite prirodu, zelenilo, ukoliko volite da ste u blizni vode, onda je Beograd i te kako mesto koje bi trebalo da upoznate i vidite, jer ima i čime da se ponosi. Neke od najpoznatijih i najlepših šuma su u svakom pogledu osposobljene za kretanje i to da u njima provodete neko vreme, kao što su Košutnjak, Banjička šuma, koje imaju staze za šetnju, trčanje, klupe i stolove gde možete odmoriti, što čini das u uvek pune i prilično “žive”.

Tu je i Avala, koja je mnogima omiljeno mesto za posetu, u čijem se središtu nalazi i predivni Toranj koji je sve posećeniji kako od strane domaćih, tako i stranih turista. Tu su i brojne plaže uz reke, među kojima je svakako najpopularnija Ada Ciganlija.

Belgrade clubs

Kuda god da idete u toku dana, šta god da želite da posetite, ne smete propustiti da ne vidite Belgrade clubs, koji su glavno stecište noćnog života srpske prestonice. Belgrade clubs nalaze se po različitim delovima grada, a osim toga, razlikuju ih i vrste provoda u odnosu na to kakve želje imate i šta sve volite. Čini se da nigde ne postoji nešto kao što su Belgrade clubs, budući da uvek imate, skoro svake večeri da odaberete onaj koji najviše odgovara vašem muzičkom i svakom drugom ukusu, a odlično vreme i provodi do jutarnjih sati su zagarantovani.