Verovali ili ne vi možda već i imate visok krvni pritisak, a da to ni ne znate. Zašto i kako, verovatno se pitate. Pa zato što se visok krvni pristisak nekada javlja bez bilo kakvih naznaka i bez bilo kakvih simptoma. Dakle, vama se čini da je sve u redu, povremeno se osećate loše ali to pripisujete umoru, lošem vremenu, nervozi, ali smatrate da ste zdravi. Međutim, ipak tu nešto ne štima, samo što smo mi skloni da te male signale zanemarimo.

Naime, glavobolja može da ukaže na visok krvni pritisak, zatim vrtoglavica, bol u očima, neuravnoteženo disanje i slično. Hipertenzija ili visok krvni pritisak se leči celog života, ali je dobro da može da se kontroliše a u značajnoj meri i potpuno reguliše. Više o simptomima, posledicama i lečenju možete pročitati na ovom sajtu.

Ono što sami možete da učinite kada otkrijete da imate visok krvni pritisak  jeste da uzimate lekove koje vam lekar prepiše. Nakon toga, sve je na vama. Mnogo ćete više sami sebi pomoći, nego što vam lekovi mogu pomoći, jer ne možete uzaludno celog života biti na lekovima i apsolutno nezdravo živeti.

Redovne kontrole su obavezne

Posledice visokog krvnog pritiska mogu da budu katastrofale. Dakle, visok krvni pritisak može da izazove zastoje srca, moždani udar, može da dovede do gubitka vida, pa čak i do smrti. Zato nemojte da budete neodgovorni kada ustanovite da imate visok krvni pritisak. Tada treba pre svega prema sebi da budete odgovorni i da se pridržavate svih saveta, ali obavezno treba da idete na redovne kotrole, jer će vaš lekar onda pratiti da se stanje poboljšava.Ako se ne poboljšava, onda znači da nešto ne radite kako treba, a i sami znate šta je to, a o tome će biti reči u narednim pasusima. Dakle, važno je da prihvatite to da imate visok krvni pritisak, jer samo ćete tako moći i da ga rešite.

Cigarete su neprihvatljive ako se borite sa povišenim krvnim pritiskom

Jasna je računica. Prva stavka na spisku stvari koje morate da izbacite jesu upravo cigarete. To je nešto što vam i inače škodi i šteti i bez čega realno možete i u ovom sada trenutku i morate. Visok krvni pritisak morate da rešite što pre, zbog vas, zbog kvaliteta vašeg života. I sam vaš život generalno će biti poboljšan kada budete izbacili cigarete, posebno ako ih konzumirate u većim količininama. Vrlo loše cigarete utiču na visok krvni pritisak. Nemojte na ostavljanje cigareta da gledate kao na kraj sveta i kao na nešto strašno, gledajte na to kao na jednu od najboljih odluka koje ste doneli u svom životu.

Zdrav način života

Nekome se odmah smuči kada mu se spomene zdraviji način života i jasno je zbog čega. Mnogi misle da zdrav način života podrazumeva neku jako neukusnu i nedostupnu hranu, međutim to ne mora uvek da bude tačno. Zapravo, zdrava hrana može da bude jako ukusna, a fizička aktivnost i te kako zabavna i ujedno i korisna. Zato ako imate visok krvni pritisak na vama je da promenite to stanje. Pre svega “bacite” se na gubljenje kilograma, a zatim i na zdraviju ishranu. Naravno da sve može.