Dijareja može da bude veoma dosadna, a dobra vest je što uglavnom ne traje dugo. Naravno da je vrlo neprijatno ukoliko vas dijareja uhvati dok ste u prevozu, na poslu, na sastanku ili u nekim drugim situacijama, gde baš nije jednostavno samo istrčati i otići do toaleta.

Dijareja izaziva slične simpotme kod svih. Dakle, javlja se krčanje u stomaku, koje je praćeno bolom, a onda naravno i potreba da se ode u wc. Stolica je obično veoma retka i naravno da ta pojava sama po sebi nije prijatna, ali je još neprjatnije što se to ponavlja i nekoliko puta u toku dana. Nije strašno ukoliko dijareja traje tri ili četiri dana, jer jednostavno možda ste nešto loše pojeli, možda ste se prehladili, „pokvarili stomak“ ili ste pod nekim stresom. Znate da će dijareja prestati, ali jednostavno je potrebno i da se i vi malo potrudite kako biste ubrzali taj proces, odnosno kako biste uticali na skraćenje trajanja dijarejea. U slučaju da potraje duže, neophodno je javiti se lekaru. Evo šta smete da jedete, a šta se strogo zabranjuje u periodu kada imate dijareju. Za sve dodatne informacije o uzrocima i lečenju možete posetiti sajt Probotanic-a.

Za doručak – pahuljice, banane, dvopek i krekeri

Dakle, kada dijareja traje, onda povedite računa o svakom obroku. Jedite suvu hranu. Za doručak biste mogli da jedete ovsene pahuljice ili bananu jednu, ukoliko ste jedna od onih osoba koja za doručak ne jede mnogo. Ukoliko ipak za doručak volite da jedete malo više, onda savetujemo da to budu ili neki slani štapići ili neki dvopek, krekeri ili nešto slično. Slobodno možete da pijete jogurt, jer je on pun probiotika, ali nemojte mleko i ostale mlečne proizvode. Takođe, u obzir može da dođe i neka voćna salata sa jabukom i bananama.

Za ručak – pirinač, krompir i piletina

Za ručak sebi možete da spremite piletinu i pirinač i da vodite računa o začinima, da to ne bude prejako, prezačinjeno, preslano ili prekiselo, a naravno i da ne bude previše ljuto. Takođe, pečeni krompir može da dođe u obzir. Gledajte da ne jedete drugo meso sem piletine, kada imate dijareju, jer nije preporučljivo, dugo se vari i može da vam izazove druge probleme, odnosno da vam produži period dijareje. Tako da, ukoliko ne možete bez mesa dok imate dijareju, onda savetujemo da to bude piletina, ali čista piletina, pileći file ili meso bez kožice.

Izbegavati – sir, mleko, kafu, alkohol i slatkiše

Kada se javi dijareja, onda probajte da izbegavete sir i mleko. Takođe, savetuje se i da ne pijete kafu, zato što kafa može da izazove još veću dijareju. Zatim, alkohol nemojte da konzumirate tih dana nikako. Probajte i da izbegnete šećer, jer neće prijati vašem stomaku. Dakle, šećer u voću, tačnije jabukama i banamama je dozvoljen, ali prerađeni šećer nikako ne dolazi u obzir.

Povrće poput graška i kupusa takođe eliminisati iz ishrane

Uglavnom se savetuje da se jede sveže povrće i uglavnom povrće ne može da izazove probleme, već samo da doprinese našem zdravstvenom stanju. Međutim, kada imate dijareju onda grašak, kupus i brokoli treba da izbegavate, jer oni mogu takođe da izazovu određene probleme sa stomakom, tako da ih tih dana eliminišite iz vaše ishrane.