Još pre nekoliko decenija, poznate svetske glumice, pevačice, modeli, žene koje su u tom trenutku bile poznate većini svetskog stanovništva, odlučile su da naprave veliki preokret u tome kako ih narod vidi, kako će ih nadalje pamtiti, te su se među prvima odlučile da se podvrgnu estetskim operacijama, a jedna od najvećih, bar tada, bila je operacija koja je podrazumevala promenu oblika ili veličine grudi.

Povećanje grudi je u tom momentu bilo više nego „gaženje“ tabua, pomeranja nekih moralnih vrednosti i načela, a opet je postala tema o kojoj se najednom počelo otvoreno govoriti. Danas, povećanje grudi predstavlja samo još jedan u nizu od estetskih zahvata, koji pre nekoliko decenija dostupan samo najbogatijima i najpopularnijima, sebi može pruštiti skoro svaka devojka koja ima želju da svoj izgled promeni u ovom smislu. Zbog svega toga, danas, više nego ikad, potrebno je pričati o povećanju grudi kao zahvatu koji može s jedne strane doneti mnogo dobrog, ali s druge strane, može imati i negativno dejstvo.

Kada se treba odlučiti na operaciju povećanja grudi?

Jedna od najvažnijih stvari jeste sama odluka – kada, kako i zašto je potrebno izvršiti povećanje grudi. Samim tim, na prvom mestu je jako važno mogućem pacijentu objasniti da se radi o operaciji kao i svakoj drugoj, operaciji koja zahteva kako pripremu, tako i duži oporavak, te da to nije jednostavni estetski zahvat poput onih koji se obavljaju u kozmetičkim salonima. Prilikom donošenju odluke o korerciji grudi važno je da odaberete proverene i priznate estetske hirurge koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo ali i razna priznanja kao što je dr Vladimir Stojiljković.

Kada shvatite u potpunosti da svojevoljno pristajete da se nađete na operacionom stolu radi jedne ovakve promene, onda je vreme da krenete korak dalje. Razlozi zbog kojih se devojke i žene odlučuju na operaciju povećanja grudi su različiti, a svakako, u središtu svakog od tih razloga stoji onaj glavni, estetski. Ukoliko oblik vaših grudi, njihova veličina ili stanje u kojem se nalaze, a koje može biti rezultat dojenja dece, same trudnoće, ali i nekih teških bolesti, doprinosti tome da se loše osećate u „svojoj koži“, da to postaje problem koji vam zadaje psihičke poteškoće, umanjuju vam samopouzdanje i sigurnost u svakom pogledu, onda je povećanje grudi sasvim opravdan, šta više, poželjan korak koji treba da napravite za sebe. Međutim, ukoliko se razlozi skrivaju u nekim željama koje nemaju realnu i zdravu osnovu, onda bi ovo trebala da bude odluka koja se stavlja na stranu i čeka da prođe neko vreme.

Nakon stručnih konsultacije o tome da li je povećanje grudi promena koju bi trebalo da uradite, potvrda da je to nešto što bi vam stvarno pomoglo, sledi sledeći, najvažniji deo koji obavljaju lekari koji bi se u daljem toku brinuli o povećanju grudi i celokupnoj promeni koju želite da izvršite. Ovaj korak podrazumeva detaljne preglede, ispitivanje potpunog zdravstvenog stanja vašeg organizma, te provere toga da li vaše telo može u potpunosti da izdrži ovakvu operaciju, te sve ono što nakon nje i sledi.

Kako i sama operacija, tako ni period oporavka nakon nje, nisu baš jednostavni, zbog čega je sve analzie i preglede potrebno uraditi postupno i detaljno. Uz potvrdu da je povećanje grudi nešto što vam je zaista potrebno, dobar odabir specijalista koji će povećanje uraditi, te pozitivnu ocenu dobijenu kroz analize i preglede, tek onda ste spremni da se podvrgnete promeni koju želite.