Osim osnovne funkcije da razdvajaju prostorije i omogućavaju neometan prolaz, sobna vrata štite od buke i obezbeđuju zadržavanje toplote ili rashlađenog vazduha u sobi. Još jedna važna uloga vrata je i zvučna izolacija, pogotovo kada se postavljaju na radnu ili spavaću sobu.

U vizuelnom smislu sobna vrata pridodaju ukupnom izgledu radnog i životnpg prostora i zato je bitno da se adekvatno uklope u stil eneterijera u koji se postavljaju. Sobna vrata mogu biti jednokrilna, dvokrilna, sa nadsvetlom, sa umetnutim staklom, klizna ili kombinacija više opcija.

Materijali i završna obrada

Vrata koja se koriste za unutrašnje prostore imaju dva osnovna kriterijuma podele-prema materijalu od kojih su izgrađena i prema završnoj obradi.

Vrata mogu biti napravljena od medijapana(MDF), punog drveta ili PVC i aluminijuma. Unutrašnja vrata od medijapana mogu biti farbana pokrivnim poliuretanskim bojama. U drugoj grupi su vrata od medijapana presvučena prirodnim furnirima u različitim dezenima drveta kao što su hrast, jasen, orah, bukva, itd. Ovakav model vrata može da se lakira u različitim tonovima i stepenu sjaja po želji kupca. Vrata od medijapana se mogu takođe presvući sa folijom i to u raznim dekorima.

PVC  i aluminijumska vrata su najpre izbor za radne prostore ili se koriste za terase i balkone u privatnim stanovima.

Vrata od punog drveta  kao što su hrast, javor, bukva, trešnja i ostalo su poznata kao dobri termoizolatori i daju klasičan izgled prostoru. Ona mogu naprave sa umetnutim poljima za staklo kako bi se postigao moderan efekat u izgledu doma.  

Obratiti pažnju na pravac otvaranja vrata

Vrata se postavljaju na kraju svih radova, odnosno vrši se suva montaža vrata. Tom prilikom pravac otvaranja vrata je stavka o kojoj je potrebno voditi računa. Pravac otvaranja može biti na levo i na desno i on se određuje prema funkcionalnosti i organizaciji prostora.

Vrata se otvaraju ka unutrašnjosti sobe, a ne prema hodniku. O svemu ovome potrebno je dobro razmisliti pre same montaže vrata kako ne bi nastale greško koje nas mogu skupo koštati zbog ponovne montaže.

Prilikom stavljanja vrata pravac otvaranja će zavisiti od postavke šarki i brave. Prema načinu otvaranja mogu biti jednokrilna, dvokrilna, klizna. Neophodno  je voditi računa i o veličini vrata u odnosu na veličinu sobe. Prevelika i masivna vrata u sobi koja je mala stvara vizuelni efekat još manje sobe.

Veliki izbor boja i dezena sobnih vrata

Današnja ponuda boja i dezena vrata je mnogobrojna. Pored prirodne boje svetlog ili tamnog drveta, najčešće se bira bela boja. Vrata u beloj boji mogu lepo da se uklope u prostor i da daju elegantan i prefinjen estetski momenat u enterijeru.  

Prilikom naručivanja vrata kod proizvođača ona se po želji  mogu farbati i u neku drugu boju prema ukusu kupca. Prednost farbanih vrata u odnosu na ostala vrata je u tome što ako dođe do nekog oštećenja, ono se lakše sanira tj. površina se lako prefarba.

Kod furniranih vrata njihova osnova se presvlači furnirom koji može biti u dezenu nekog drveta kao što su hrast, bukva, trešnja, itd. Furnirana vrata mogu da se oblažu i lakom radi dekorativne spoljašnje obrade vrata. Furnir daje poseban izgled vratima i često su zbog toga ono nešto i skuplja.