Zanima Vas posao električara? Niste sigurni kako da steknete licencu ili diplomu? A uz to, niste sigurni šta je za Vas bolje – da li da završite školu za električara ili kurs? U tekstu ćemo Vam objasniti koje su prednosti jednog i drugog, pa ćete se moći odlučiti za jedno od ta dva puta.

Kako god, bilo kojim putem da krenete – najverovatnije je da se nećete pokajati. Imajte strpljenja, ulažite u sebe i u svoj razvoj, a rezultati će na kraju sigurno doći.

Škola za električara i elektroinstalatera

Mnogi osnovci koji danas još uvek razmišljaju šta će u budućnosti bi mogli da razmisle o školama koje se bave smerom električara. Svakome dodatnu motivaciju pruža novac. To je uvek bilo i uvek će i biti. Treba razumeti da su određeni zanati i dalje veoma traženi, i to ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu. Cilj bi svakako trebao da bude dobar i kvalitetan život u svojoj zemlji, ali ako osnovci traže izlazni put iz zemlje – posao električara je isto jedna od kvalitetnih „vizi“ za to. Ova struka je veoma kvalitetna, zahteva skoncentrisanost i smirenost, pošto se radi sa strujom.

Poznavanje fizike je svakako jedan od prioriteta, i to je nešto od čega se ne može pobeći. Srednje stručne škole širom zemlje pružaju mogućnost kvalitetnog školovanja za ovaj zanat, pa, ukoliko se i dalje dvoumite – dobro razmislite još jednom. Kada se u školama obučite za električara – vrata Vam se širom otvaraju na nekoliko interesantnih mesta, a ono najbolje je to što ćete sami moći da birate gde i šta biste želeli da radite.

U školama se nudi širok spektar znanja u vezi elektroinstalacija, pošto je ovo smer koji je veoma obiman.

Nemate posao, a želeli biste da radite

Ukoliko ste nezaposleni, ili nema posla u Vašoj struci – uvek možete da odaberete jedan od kurseva. Kursevi za električara traju nekoliko meseci, najčešće je to između 3 i 6 meseci. U tom periodu u centrima za obuku ćete biti osposobljeni za posao električara. Steći ćete odgovarajuću licencu koju ćete moći da upotrebi čak i u inostranstvu, ako Vam je to želja.

Kursevi su svuda u svetu prihvaćeni i neće Vas gledati kao laike ako ste završili jedan od njih.

Ono što je zanimljivo u poslu električara je to što, uz dobru praksu, možete da pokažete koliko ste zapravo vešti. Nekon određenog vremena i sticanja veština, znanja i samog „uvežbavanja“ – moći će da Vas angažuju firme širom zemlje, ali i Evrope. Električari će uvek biti traženi i neće biti problema prilikom pronalaska posla. Nakon kursa, više nećete biti  nezaposleni, pošto ćete moći da aplicirate na niz poslova i to tokom čitave godine.

Takođe, ako i ne dobijete posao u nekoj firmi ili preduzeću – uvek Vam kao solucija može poslužiti otvaranje sopstvenog biznisa – električara ili firme elektroinstalatera. Uz određeno ulaganje, sve je moguće. Krenite da se reklamirate po društvenim mrežama (to je ne samo budućnost marketinga, već i sadašnjost), i veoma brzo će klinti doći do Vas sa raznim ponudama za posao, montažu i servirisanje.