Još je Hipokrat, otac medicine i antički grčki lekar, dao prvi opis psorijaze. Čuvena je i njegova izreka: „Lečenje je stvar vremena, a u nekim slučajevima stvar prilike.“ Lek za psorijazu do danas nije otkriven, uprkos konstantnom farmaceutskom i tehnološkom napretku.

U međuvremenu je čovečanstvo došlo do velikog broja novih vidova terapije koji dosta uspšeno drže pod kontrolom ovo hronično i autoimuno oboljenje. Život pacijenata sa psorijazom je značajno olakšan.

Uzroci nastanka psorijaze

Pojava psorijaze može biti postepena ili nagla. Veruje se da joj prethodi veliki stres, koji traje u kontinuitetu. Takođe, naučnici veruju da nasledni faktor tj. porodična anamneza igra važnu ulogu u njenom nastanku. Pored ovih, postoji i čitav niz faktora koji izazivaju provokaciju imunog sistema, koja za posledicu ima hronični upalni proces kože. Pojedine loše navike, kao što su neumerenost u hrani, alkoholu i nikotinu se dovode u vezu sa povećanim rizikom za nastanak psorijaze. Važno je istaći, da ove pomenute loše navike direktno utiču na smanjenje efikasnosti primenjene terapije.

Među uzroke koji mogu uticati na pojavu psorijaze mogu se navesti i različite vrste infekcija, među kojima posebnu pažnju dobijaju HIV (oslabljen imuni sistem) i beta-hemolitički streptokok, te sunčane opekotine, zatim Koebnerov fenomen, klimatski uslovi (područja bliža polovia beleže veću stopu oboljevanja), kao i upotreba lekova kao što su: beta-blokatori, interferon, litijum, ACE inhibitori.

Simptomi psorijaze

Zone na kojima se najčešće javljaju promene su: laktovi, kolena, potiljačni deo glave, torzo, šake i stopala (ređe na licu, ali ukoliko se pojavi ovde može ukazati na težak oblik psorijaze). Ipak je važno istaći da se ovo rekurentno oboljenje može manifestovati bilo gde, te mogu biti zahvaćeni i nokti, prepone, genitoanalno područje, pa čak i zglobovi.  Promene koje su nepravilnog oblika, mogu biti praćene peckanjem, svrabom, pa čak i bolom. Prekrivene su srebrnim ili svetlo sivim ljuspama. Pored zdravstvenog psorijaza predstavlja i kozmetički problem. Pored zdravstvenih tegoba, ovo nezarazno oboljenje nosi i veliki društveni pritisak i nelagodnost.

Posledica može biti nastanak drugih oboljenja

Neophodno je brzo delanje prilikom pojave ili faze povratka psorijaze. Zašto? Da bi se izbegle druge komplikacije, u vidu nastanka drugih oboljenja, kao što su: sekundarne infekcije kože (bilo bakterijske ili gljivične), psorijatični artritis, ateroskleroza, zapaljenska bolest creva, dijabetes tipa 2 itd.

Klinička praksa ukazuje da oboleli od psorijaze imaju veći rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja, Kronove bolesti, arterijske hipertenzije, infarkta miokarda i metaboličkog sindroma (stanje koje dovodi do kombinacije dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara).

Ishrana i psorijaza

Iako lekari naglašavaju da nema specijalne dijete za psorijazu, pojedini pacijenti tvrde da pravilna ishrana utiče na ublažavanje simptoma. Sveže povrće i voće (izbegavati citrusno voće jer pospešuje inflamatorne procese) svakako treba da bude zastupljeno u ishrani. Hidratacija organizma, pre svega konzumiranjem vode se takođe preporučuje. Riba, maslinovo ulje, žitarice, hrana bogata vlaknima, piletina su namirnice koje treba da dominiraju menijem.

Postoji i hrana za koju važi da pospešuje upalne procese i nju treba izbegavati. Tu spadaju: slatkiši, šećer, crveno meso, prerađene namirnice, sokovi, alkohol.

Lečenje psorijaze je individualno

Dermatolozi su saglasni da će lečenje ići sporije kod onih pacijenata koji su pušači, skloni konzumiranju alkohola i koji imaju problem sa viškom kilograma.

Postoji širok spektar različitih terapija u lečenju psorijaze. O izboru najadekvatnije odlučuje dermatolog na osnovu sagledavanja celokupne kliničke slike i stanja pacijenta, ali i vrste psorijaze.

Pacijentima su na raspolaganju:

  1. Topikalna ili lokalna terapija – koristi se za lakše i lokalne oblike psorijaze,
  2. Fototerapija – izlaganje kože UVA i UVB zracima,
  3. PUVA – kombinacija UVA zraka i psoralena, čija je osnovna uloga pojačavanje dejstva UVA zraka,
  4. Opšte terapije koje se primenjuju oralno (medikamenti) ili putem injekcija. Tu spadaju: citostatični, imunosupresivni lekovi, antibiotici, kao i antidepresivi.
  5. Biološka terapija – najsavremeniji oblik terapije. Nažalost, dostupna samo obolelim od psorijatičnog artritisa.