Kako biste bili u potpunosti sigurni u svoju bezbednost na putu, kao i u bezbednost svoje porodice i onih koje u svom autu vozite, morate znati i koji se to auto delovi nipošto ne smeju nabavljati polovni.

Često se deššava da nas niža cena privuče, ali se zapravo može desiti da platimo mnogo više nego što smo planirali. Naime, kada su polovni auto delovi u pitanju, nikada ne znate koliko dugo će Vam trajati. Može da Vam se posreći, pa da traju koliko i novi, a može se desiti i da ih uskoro ponovo promenite.

Stoga u ovom slučaju nikako ne smete rizikovati, posebno kada su auto delovi odgovorni za Vašu bezbednost na putu u pitanju. Sa druge strane, oni „manje bitni“, mogu biti birani i kao polovni.

Koji auto delovi moraju biti novi

Iako se to, nažalost, retko dešava u praksi, svi auto delovi koji se koriste za zamenu u malom i velikom servisu nužno moraju biti novi.

U njih pre svega spada sistem kočnica. I sami znate koliko su one važne, te o važnosti toga da ovi auto delovi budu potpuno novi nećemo naširoko pisati. Samo ćemo napomenuti da je veoma bitno da auto delovi poput kočionih cilindara, ručne sajle, paknova, kočionih diskova i disk pločica budu nekorišćeni.

Isto važi i za set kvačila. Iako se ona izližu kod vozača koji nešto oštrije i brže voze, kvačila su takođe važna za Vašu bezbednost, te nemojte rizikovati sa njima.

Set zupčenja, koji bi redovno trebalo zamenjivati u okviru velikog servisa, takođe moraju činiti potpuno novi auto delovi, i to iste marke koje je i marka Vašeg automobila. Zato je potrebno da se na vreme raspitate i gde se ti auto delovi mogu nabaviti, pogotovo što morate uzeti u obzir da se španeri, roleri, zupčasti kaiš, vodena pumpa itd. ne mogu proveriti pouzdanim metodama, već se menjaju u okviru određenog, a preporučenog, garantnog perioda.

Koji auto delovi mogu i polovni

Evo, međutim, i dobrih vesti. Pojedini auto delovi mogu se nabaviti i polovni. Tako možete veoma lako naći retrovizore i limariju po nižim cenama, koje će ujedno spasiti Vaš budžet, a i dobro Vam služiti, podjednako kao i novi auto delovi.

Sem toga, ovde su u pitanju elementi koji se uglavnom odnose na spoljašnjost automobila, te tako nema prevelikog rizika kada su oni po sredi.

Poput retrovizora i limarije, i auto delovi kao što su polovni brisači takođe Vas mogu dobro poslužiti. Za njima slede elementi kao što su kvake, ukoliko odgovaraju Vašem automobilu, kao i menjač, podjednako ako odgovara tipu Vašeg auta.

Razlupani farovi, svetla i migavci mogu predstavljati veliki problem na putu, a možete ih veoma povoljno nabaviti svuda gde se polovni auto delovi prodaju. Istovremeno, dotrajala sedišta na isti način možete promeniti, te uživati u potpuno novoj unutrašnjosti svojih kola.

Na samom kraju, da pomenemo i stakla i branike, koji se često habaju i pucaju, i predstavljaju veliki izdatak ukoliko se ovi auto delovi nabavljaju novi. Zato ih potražite preko interneta ili na nekom otpadu polovnih auto delova, isplatiće Vam se.