Ako još uvek niste uzeli u razmatranje sve popularniji shabby chic stil, možda bi trebalo da razmislite još jednom, najpre krenuvši od – komode.

Raskošne varijante ovog komada nameštaja uklapaju se u vintidž prostore, dok se one malo oštrijih ivica bolje slažu sa modernijim.

Kao veoma praktične forme, komode se lako uklapaju u svaki prostor, te mogu postati i veoma važan detalj, koji će zaokružiti čitavu enterijer-priču ili joj dodati poseban šarm.

Dekupaž komode

Komode ukrašene pastelnim bojama, sa motivom cveća ili antikvitetnih predmeta, poput pisaće mašine ili starog fotoaparata, posebno su pogodne onda kada želimo da malo „utoplimo“ prostor i dodamo mu nijansu nežnosti. Dekupaž komode možete i sami napraviti od nekog starog komada, ako znate da se služite ovom tehnikom.

Za početnike bi najbolje bilo da pozicija ovakve komode bude u kuhinji ili na terasi, jer će se tako najbolje pokazati kako se uklapa u stil, koji se dalje može „proširiti“ i na ostale prostorije. Kao i u svemu ostalom, kada eksperimentišete, krenite od manjeg ka većem – u ovom slučaju od komode u kuhinji ka onima u dnevnoj i spavaćoj sobi.

dekupaz-komode

Retro verzije sa nogicama

Retro verzija komode sa nogicama, u formi fioka, oštrih ivica i u boji drveta (ili nekoj tamnoj mat nijansi, poput sive ili tamnoplave), može se odlično složiti i sa modernijim prostorima, a pogotovo sa onim koji naginju industrijskom dizajnu i minimalizmu. Proverite, možda se ovakve komode kriju u stanu Vaše bake i deke, u podrumu ili garaži – redizajnirane, one su veoma moderne i tražene.

Dubina sive sa žutim akcentima

Malopre pomenuti industrijski dizajn koji podrazumeva i izvesnu opuštenost u dekorisanju najpre se preneo na komode kao element sa kojim je veoma lako eksperimentisati. Upravo u okviru ovog stila, ističu se nijanse sive sa žutim akcentima kao pun pogodak.

Industrijski dizajnirane komode tako su obično u tamnosivoj boji, sa jednom žutom fiokom ili žutim zig-zag linijama na samo jednom delu površine.

Drugu varijantu ovakve komode predstavljaju one koje izgledaju kao donete iz magacina, u boji drveta i sa brojevima. One su istovremeno i veoma originalan detalj svakog prostora.

Komode u boji mora

Pored industrijskog, skandinavski stil je takođe postao veoma moderan. Dominantna bela boja u kombinaciji sa plavom izgleda prelepo i opušta oči, te su se boje snega i mora našle i na nameštaju.

Ako biste makar da dodate skandinavske akcente u svoj prostor, najbolje bi bilo da krenete od komode. Sparivanje belih i plavih fioka ili fioka u svim nijansama plave, bez obzira na poziciju komode, odlično će delovati čak i u modernim dvobojnim prostorima.

Ipak, boje mora ne površini komode ne savetuju se ako već imate dovoljno nijansi u enterijeru, kako ne biste narušavali ravnotežu. U tom slučaju, bolje birajte samo jedan ton.

Neobične forme komode

Za kraj smo ostavili krajnje originalne oblike komode, od kojih se posebno izdvaja ona u obliku i boji londonske telefonske govornice. Ako ste fan prestonice Engleske, onda će Vas izgled ove komode oduševiti.

Sem toga, ovakve komode idealan su akcenat svakog prostora, bez obzira na stil Vašeg enterijera.

foto:Sheila Lundquist/pinterest.com