Ako ste živeli u doba stare Jugoslavije, onda nema potrebe da vam objašnjavamo šta su to gobleni. Vrlo je verovatno da ste možda i vi uz mamu ili baku naučili na koji način se vezu gobleni, jer je to bila jedna od omiljenih aktivnosti mnogih devojčica.

Odakle potiču gobleni?

Čuvena francuska porodica industrijalaca, koji su nosili prezime Goblen su tokom 15. veka osnovali jednu fabriku, koja je bila fokusirana na bojenje tkanina, a kasnije i na izradu konca. Vremenom su svoje poslovanje usmerili i na izradu takozvanih tapiserija, budući da se za takvim zidnim ukrasima javila potreba.

U vreme kada je Francuskom vladao Luj XIV, njegov dvor je bio ukrašavan i tapiserijama, a one su bile izrađivane upravo u fabrici braće Goblen. Budući da je bio oduševljen načinom izrade, pripojio je tu fabriku tadašnjoj kraljevskoj, pa je mogao nesmetano da uživa u lepotama izrađenih zidnih ukrasa.

Zapravo su gobleni proslavljeni zbog Jakoba Vilera, koji je u nemačkom gradu Berlinu, prvi uveo mogućnost korišćenja veza na posteljinama, koje je izrađivao za svoje mušterije. Od tada pa do današnjih dana su upravo Vilerovi gobleni zaslužni za to što se umetnost ručnog veza proširilia svetom.

Kako se izrađuju gobleni?

Strpljenje je potrebno da bi se jedan goblen izradio, ali i određena doza umeća. Obično su naše bake prvo učile da vezu takozvane putiće, odnosno uvežbavale su osnovne korake u izradi goblena.

Zatim su se proizvodile posebne, da tako kažemo slike, odnosno šeme za izradu goblena. U većini slučajeva se u svemu dobijala i kombinacija boja, ali je naravno uvek bila data i određena umetnička sloboda, jer su mogle da se biraju i drugačije boje. Na taj način bi goblen dobijao i lični pečat autorke.

Najpopularniji su bili takozvani Vilerovi gobleni, a što je izraz za šematski prikaz različitih slika.

Da li se gobleni mogu smatrati kičom ili ne?

U današnje vreme, kada se mnogi vraćaju tradiciji svojih predaka, ne bi bilo čudno da u nekom stanu ili kući na zidu ugledate i goblen.

I dok svakako ima onih koji ovakav način ukrašavanja enterijera smatraju kičom, dotle naravno postoje i oni koji u tome vide duh tradicije i predaka.

Ako neko i karakteriše goblen, kao kitnjasti vid ukrasa za zid prostora, onda je razlog za to uglavnom ram. Naime, ranije su gobleni gotovo uvek bili uramljivani u takve ramove, koji su postojali u doba baroka i bili kitnjasti, a obično zlatni, pa je to razlog zbog čega su ih mnogi smatrali čistim kičom. Međutim, ako se ovo umetničko delo na dobar način urami, može biti vrlo interesantan ukras na zidu bilo kog prostora.

Koliko su gobleni danas popularni?

Na žalost ili na sreću, tek danas se gobleni vrlo retko mogu naći u nekom prostoru. Obično i ako ih ugledate, to će biti u kućama ili stanovima starijih ljudi, a koji čuvaju ono što su njihovi preci izradili svojim rukama.

Takođe, u određenim ugostiteljskim objektima, koji su urađeni u etno stilu, se takođe mogu videti gobleni, ali ipak ne možemo reći da je takav način uređenja prostora danas u modi.

Ipak, zahvaljujući tome da se moda i u oblasti uređenja prostora neprekidno menja, te da se neretko događa da se u modu vraćaju starinski elementi, ne bi bilo čudno da u budućnosti upravo gobleni ponovo budu aktuelni.