Lajmsku bolest uglavnom prenose krpelji i pomalo je specifična, jer se simptomi često ne pojavljuju odmah, a ne znači i da ste je obavezno dobili ukoliko vas je ujeo krpelj.

Nakon niza simptoma, počevši od crvenila, glavobolje, malaksalosti, temperture, bolova u mišićima, zglobovima, kolenima, lekari će nakon neophodnih analiza doći do tačnog odgovora šta vas muči i koja je bolest u pitanju. Ne treba da paničite kada saznate da imate lajmsku bolest, već samo treba da razmišljate šta vi možete da uradite kako biste se što pre izlečili. 

Obavezno se pridržavajte terapiju koju vam lekar prepiše

Nekada se lajmska bolest otkrije malo kasnije, jer simptimi nisu od starta prisutni i izraženi. I zbog toga je važno što pre početi sa lečenjem. Pre svega najbtinije je da slušate vašeg lekara. Dakle, on se više puta susretao sa tom bolešću, odnosno imao je pacijente i zna kako treba da ide proces izlečenja. Prepustite taj deo njemu. To znači da su antibiotici obavezni, posebno na početku. Ne zna se koliko tačno traje terapija, jer sve zavisi od slučaja do slučaja. Zato je važno da uradite sve potrebne analize i da pošujete reči lekara. Takođe, možete da ga pitate šta je još potrebno da uradite da biste  što pre prevazišli tu bolest. Naime, možete da ga pitate šta vi još treba pored toga što pijete lekove da uradite.

Izbacite šećer iz ishrane

Kao i kod svake bolesti važno je da izbacite šećere iz vaše ishrane. Naime, u tom periodu potrebno je da jačate imunitet, raznim dobrim namirnicama, a ne da ga ugrožavate još više unoseći šećer. Pre svega važno je da izbacite šećer zbog antibiotika koje uzimate. Ti anitibiotici uništavaju loše bakterije, međutim, te bakterije se hrane šećerom i nezdravom hranom i onda ste na nuli, nikako ne napredujete. Tako da – važno je raditi na tome da vama bude bolje, a to znači da morate da se odreknete nekih stvari.

Mleko, hleb i grickalice su takođe nepoželjni

Bilo bi poželjno da izbacite i namirnice koje sadrže mnogo glutena, poput belog hleba ili nekih drugih grickalica i prevashodno prerađenih namirnica. To vam nikako neće pomoći u borbi protiv ove bolesti. Budite sami sebi saveznik, koji će bar u tom periodu sebe staviti na prvo mesto.

Unosite više proteina

Loše namirnice izbacite, dobre ubacite, slušate lekara, pijete lekove i malo po malo lajmska bolest će nestati. Dakle, treba da ubacite u svoju svakodnevnu ishranu hranu koja je bogata proteinima, počevši od mesa, preko ribe pa sve do jaja. Jogurt takođe dolazi u obzir.

Voće i povrće su uvek dobrodošli

Kao i kod bilo koje druge bolesti sveže povrće se i te kako preporučuje. Dakle, tu mislimo na razne vrste salatica od sezonskog povrća, zatim voće poput jabuka, jagoda, krušaka i slično. Izbalansirajte vašu  ishranu, unosite više raznih namirnica i trudite da se da budete istrajni. Sa tom ishranom treba da nastavite i kasnije, kada bolest nestane, jer ćete tako održati vaš imunitet u dobrom stanju.