Bilo da ste se već podvrgli ordinacijskom tretmanu za izbeljivanje zuba ili želite da sačuvate prirodnu belinu svog osmeha, postoji nekoliko proverenih načina na koje ćete to i postići. Izbeljivanje zuba nije samo estetski poželjno, već je važno i za zdravlje zuba, usne duplje i celokupnog organizma. Zato je važno da, pre svega, vodite računa o higijeni i zdravo se hranite, a ako ipak niste zadovoljni bojom svog osmeha, i za to postoje efikasna rešenja.

Zdrava ishrana

Naravno, zdrava ishrana je kao najbitnija na prvom mestu, jer pomaže većem imunitetu i celokupnom zdravlju našeg tela, zbog čega se bolje i psihički osećamo. Kada su u pitanju konkretne namirnice za izbeljivanje zuba, pre svega možete jesti presnu hranu, makar jednom dnevno. Tu se ubrajaju sveže kisele jabuke, zelena salata, paprike, zatim šargarepa, koju možete neobavezno grickati između obroka, i limunada, kao veoma delotvorni za čišćenje usne duplje i, samim tim, izbeljivanje zuba. To nije mnogo teško i zahtevno, a na duže staze će Vam pomoći da sačuvate blistavost osmeha.

Izbegavanje određenih namirnica

Sve što je tamne boje i veštački prerađeno treba izbegavati, ako smo se već rešili za proces za izbeljivanje zuba. U to naravno prvo spada kafa, zatim slatkiši poput čokolade, energetska pića, gazirani sokovi i, iako zdravi, tamni čajevi. Svi oni ostavljaju mrlje na zubima, te nikako nisu poželjni ukoliko već koristite neko sredstvo za izbeljivanje zuba, ali ako ipak konzumirate ove namirnice i napitke, potrudite se da odmah posle jela operete zube. Sada su Vam dostupne i manje četkice i manja pakovanja zubne paste, koji lako staju u svaku torbu.

Redovno čišćenje zuba

Redovna higijena se nekako podrazumeva i o njoj se najmanje govori kada je izbeljivanje zuba u pitanju, mada je izuzetno važna, najpre za sprečavanje karijesa a zatim i za belinu osmeha. Potpuna oralna higijena podrazumeva, pored paste i četkice, i upotrebu konca za zube i tečnosti za ispiranje usta. Najpre da krenemo od četkice, koju treba menjati na maksimalno dva meseca ako hoćete da proces za dugotrajno izbeljivanje zuba uspe, a u međuvremenu je otkuvavati u kipućoj vodi. Dalje, možete koristiti razne paste za izbeljivanje zuba kojih ima mnogo na našem tržištu. Konac je obavezan jer se njime odstranjuju opasne bakterije i ostaci hrane između zuba, koji odmažu svakom tretmanu za izbeljivanje zuba i stvaraju neprijatan zadah. I na samom kraju, tečnost za ispiranje takođe može pomoći svakom tretmanu za izbeljivanje zuba, jer odstranjuje zaista sve bakterije, pa i one skupljene na jeziku.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ukoliko razmišljate da u ordinaciji dobijete novu boju svog osmeha, najpre se posavetujte sa svojim zubarom. Ovo je ujedno najdelotvorniji proces za izbeljivanje zuba koji postoji i koji će najduže imati efekta, pogotovo ako se primenjuju i gore spomenuti koraci za dugotrajnu belinu. Vodite računa da ovakve tretmane mogu izvoditi samo stomatolozi, te se nikako nemojte podvrgavati različitim procesima za izbeljivanje zuba u kozmetičkim salonima, koji mogu značajno narušiti Vaše zdravlje. Vaš zubar će najbolje znati koji je tretman za Vas najbolji i u skladu sa Vašim potrebama.

Izvor: Stomatološka ordinacija Panakeia

foto: pixabay.com