Bez obzira da li na more idete na početku, sredini ili na kraju leta, trebalo bi na vreme da počnete sa pripremama za letovanje. Kupujte polako i promišljeno sve važne stvari ali i sitnice koje su neophodne za boravak na primorju.


Nemojte čekati rasprodaje, samo zato što će tada sve biti jeftinije. Malo po malo, prikupljajte neophodne stvari – kupaći kostim, kremu za sunčanje, torbe za plažu, naočare za sunce, peškir, šešir (ponovo su u modi), odgovarajuće sandale ili papuče… Kada ne kupujete na brzinu, već kako se kaže “pametno”, na kraju ćete skoro sigurno biti zadovoljni.

Kupaći kostim

Najvažniji za svako letovanje – njegovo veličanstvo kupaći kostim. Birajte kvalitetne komade koji neće trajati samo jednu sezonu. Moraju da budu čvrsti, i treba savršeno da stoje. Mnogi kupaći kostimi lošijeg kvaliteta brzo se razvuku, istegnu, počnu da “vise”, sve u svemu, vrlo brzo ih možete baciti. Dakle, pažljivo birajte proverene brendove.

Pored čvrstoće i postojanosti, birajte dezene koji ne izlaze iz mode. Jednobojni su uvek in, kao i prugice, sidro, azurno plava boja – sve ono što asocira na more. Ove sezone posebno se ističu “mornarski” motivi, dakle plavo bele kombinacije i prugice, kao i “tropski” elementi, živopisno cveće na zelenoj pozadini.

Torbe za plažu

Muškarci najčešće ženama prepuštaju sve sitnice kada krenu na plažu – ključeve, mobilni telefon, žvake, papirne maramice. Torbe za plažu muškarcima nisu potrebne, i smatraju ih samo pukom potrebnom. S druge strane, žene dosta pažnje posvećuju modnim detaljima, uklapaju kupaći kostim, lak za nokte, maramu i torbu za plažu, jer žele da budu trendi i na plaži.

Nove torbe imaju i dosta detalja – resice, šare, dodatke za mobilni telefon, pa čak i marame.

Naša preporuka je da birate klasične dezene koji ne izlaze iz mode, i što većih dimenzija – to bolje.

Šeširi su ponovo u modi

Neki bi rekli da nikada nisu ni izlazili iz mode, mada u poslednje vreme sve se češće mogu videti dame kako sa zadovoljstvom nose šešire na plažu. Osim što ih štite od sunca, i ne dozvoljavaju im da se mršte ili da im lice izgori, šeširi čine ženu otmenom. Ništa ne izgleda toliko damski koliko jedan elegantan šešir. Širokih oboda, zanimljivog dezena (ili klasičnog, kako ko voli), idealne veličine – šeširi su postali neizostavni asesoar za plažu, ali i za celo leto.

Kreme za sunčanje

Iako smo ih naveli kao poslednje, kreme za sunčanje su vrlo važne. Dakle, nikako na plažu, odnosno na more ne idite bez kreme za sunčanje. Najbolje je kupiti je u apoteci, jer je tako proverenog kvaliteta i sadržaja. Proverite rok trajanja, sastav, i vrlo važno – zaštitni faktor.

Možete i da kombinujete faktore – kreme za sunčanje sa većim faktorom, na primer od 30-40 pa naviše koristite za lice, stomak, leđa – sve one delove tela koje ne otkrivate previše suncu u svakodnevnom životu. Kreme za sunčanje sa slabijim faktorom koristite za ruke i noge, a kasnije možete i za lice.

Nemojte štedeti na kremama za sunce, posebno ako ste skloni alergijama, imate mladeže ili ako imate svetlu i nežnu kožu koja je sklona tome da izgori… Ako vodite i decu – onda nema dileme, birajte samo one kreme koje su namenjene baš njima.