Svi smo nekad bili u situaciji da prepisujemo, pitanje je samo na koji način i koliko uspešno. Međutim, razvoj tehnologije doneo je i procvat uređaja za prepisivanje. Ove uređaje koriste učenici i studenti širom sveta i pokazali su se kao veoma dobri, jer ih profesori ne mogu uočiti. Moderni satovi za prepisivanje našli su se na vrhu liste po preporukama onih koji su ih koristili. Ne znate šta su satovi za prepisivanje? U nastavku pročitajte o čemu se radi.

Šta su satovi za prepisivanje

Ovi savremeni satovi za prepisivanje pravi su hit u poslednjih par godina. Naime, oni su dizajnirani tako da izgledaju potpuno isto kao obični satovi. Jedina razlika je u tome što osim vremena, satovi za prepisivanje mogu pokazivati tekst. Pritskanjem dugmeta možete menjati opcije: da li će prikazivati vreme ili tekst.

Dobra stvar je što ovaj sat može skladištiti veliku količinu teksta, tako da ne treba da brinete da li ćete moći da ubacite sve odgovore na pitanja.

Vrste satova za prepisivanje

Na tržištu postoji veliki izbor modela satova za prepisivanje. U zavisnosti od opcija koje nudi sat, postoji razlika u ceni modela. Međutim, cena ovih satova je za večinu previše visoka i zato je u Srbiji razvijen biznis – iznajmljivanje satova za prepisivanje. Za relativno malo novca moći ćete da budete sigurni da nećete biti uhvaćeni u prepisivanju.

Danas postoji veliki broj modela satova za prepisivanje. Veliki broj njih za neometano funkcionisanje zahteva dostupnu wi-fi mrežu. Na žalost, veliki broj učionica i kabineta nema wi-fi, pa samim tim ovi satovi nisu korisni. Međutim, postoje i modeli u koje se podaci mogu ubaciti pomoću specijalnog USB-a. Jednostavno otkucajte odgovore na pitanja na vašem računaru, a potom ih pomoću USB-a prebacite na sat. Najmodernije verzije satova imaju kamere i mikrofone. Ovi satovi su idealni ako na ispitu imate slike ili grafikone: jednostavno snimite sliku koju treba da objasnite, a snimak će biti poslat na e-mail. Pomoću mikrofona i i male bubice moći ćete da čujete objašnjenje od osobe koja treba da vam pomogne.

Satovi za prepisivanje – prednosti i mane

Satovi za prepisivanje dobili su brojne pozitivne komentare od korisnika. Pre svega, obzirom da izgleda kao sasvim običan sat, profesori nikako ne mogu posumnjati da pomoću njega prepisujete. Zatim, ovi satovi su modernog izleda i mogu se uklapati uz sve odevne kombinacije, što je posebno važno za one koje vode računa o svom izgledu. Takođe, baterija satova je veoma izdržljiva, kao kod klasičnih satova. Zbog toga nećete imati potrebe da brinete da će se potrošiti baterija na sred ispita.

Međutim, satovi za prepisivanje imaju i mane, ali su zanemarljive u odnosu na prednosti. Čitanje sa relativno malog displeja može biti naporno osobama koje imaju problema sa vidom. Naime, iako su slova prilično čitka, slabovide osobe se mogu pomučiti da ga pročitaju. Pored toga, iako satovi za prepisivanje mogu skladištiti veliku količinu podataka, to ujedno može biti i mana. Odnosno, ukoliko imate previše teksta, trebaće vam puno vremena da nađete odgovor na konkretno pitanje. Zbog toga se preporučuje da ipak naučite deo ispitnih pitanja, a samo ona koja ne možete da zapamtite ubacite u sat.