Prilikom pripreme za putovanje na more sa bebom, verovatno više i ne razmišljate o sebi i stvarima koje trebate poneti za vas, već najviše о opremi za bebu koja će joj biti neophodna. Na samom početku, važno je da svoje misli prenesete na papir, kako biste sebi olakšali i kako ne biste nešto zaboravili. Pri tom, jednom dobro napravljen spisak znači da vam može poslužiti svaki naredni put kada krenete na more. U daljem tekstu nastojaćemo da vam pomognemo kako bi vaš spisak opreme za bebu bio što iscrpniji.

Odeća, šetnja, spavanje i hrana

Treba poneti dovoljno odeće, jer se bebe više prljaju i znoje na moru nego obično. Računajte da ćete bebu presvlačiti tri puta dnevno, pa ponesite dovoljno bodića, benkica i laganih haljinica. Pored običnih pelena, ponesite i one za kupanje, jer su veoma praktične u šta ćete se uveriti već prvog dana. Šeširić je za bebu neizostavan, kako bi se zaštitila od sunca prilikom šetnje i boravka na plaži. Pre polaska se informišite o vremenskoj prognozi za mesto u koje putujete, kako vas eventualno pogoršanje vremena ne bi zateklo bez dugih rukava i nogavica.

 Na spisku opreme za bebe, moraju se naći i kolica, jer ćete onda moći da se opustite u večernjoj šetnji sa bebom, koja će uživati u pogledu i prijatnom vazduhu. Pri tom, možete ostati i duže u šetnji, dok beba spava u kolicima. Takođe, i kengur može biti jako praktičan, kako za šetnje tako i za odlazak do plaže.

Prenosivi krevetac i dušek su obavezni na spisku opreme za bebe, jer će beba najlepše spavati u svom krevecu. Na taj način ćete sebe rasteretiti od stalnog ograđivanja u običnom krevetu. Uz krevetac ponesite i nekoliko posteljina, jer će beba najverovatnije da se znoji više nego obično.

beba na moru

Kako biste se rasteretili od stalnog spremanja hrane, preporučujemo da bar jedan obrok bude u gotovom obliku, a ručak je možda najpogodniji zbog velikog izbora kašica. Pored gotovih kašica, ponesite i pribor za jelo, flašice za vodu, sok i mleko.

Higijena i putna apoteka

Od kozmetike za bebe treba poneti sve ono što koriste kod kuće : šampon, sapun, losion, kreme, itd., plus kremu za sunčanje i to sa faktorom 50. Biće vam od koristi i nepromočive podloge na koje možete spustiti bebu tokom presvlačenja. Vlažne i obične maramice, kao i portikle se podrazumevaju.

Obavezno poslušajte pedijatra i ponesite sve što je preporučio. Obično je to probiotik, elektroliti, sprej za zaštitu od insekata, krema za osip i alergije, antiseptik, sirup protiv temperature i kašlja i vitamin C. Takođe, toplomer treba da nađe svoje mesto u neseseru.

Kupanje i igračke

Za potrebe kupanja bebe trebate da računate na peškire za plažu, bade mantil za posle kupanja i pelene za kupanje. Kako bi se beba zabavljala na plaži i u void, potrebno je da ponesete gumu na naduvavanje i igračke za pesak i vodu. Naravno, koristite stari trik, pa sklonite deo igračaka na neko vreme, pa ih onda izvadite u ključnom momentu, kada bebi dosadi dotadašnja igra.

Dakle, prilikom planiranja šta vam je sve od opreme za bebe potrebno, važno je da budete strpljivi i da se dobro informišete. Ne pamtite, nego sve prenesite na papir.  Taj isti spisak vam može koristiti i za narednu godinu.

foto:pixabay.com