Putovanje avionom na odmor je sve prisutnije i u našoj zemlji. Ali se dešava da umesto prijatnog i kraćeg putovanja mnogi putnici dožive stres na aerodromu zbog različitih procedura i pravila poslovanja različitih aviokompanija.

Prilikom online kupovine avio karata bitno je da pročitate uslove vezane za prtljag koji važe za tu konkretnu kompaniju kao i bezbedonosne procedure i savete na sajtu aerodroma sa kojeg polećete. Na ovaj način možete izbeći neprijatnosti u vidu otvaranja torbi, prepakivanja ili pa čak i plaćanja extra troškova zbog prekoračenje dozvoljene težine ručnog kofera ili zbog neodgovarajućih dimenzija vaše putne torbe. 

 

Ručni / čekirani koferi

Pri putovanju avionom možete odabrati dve varijante prtljaga:

– ručni prtljag – prtljag koji nosite sa sobom u avion 

– čekirani – prtljag koji predajete prilikom čekiranja i koji ide u prtljažnik aviona

 

Različite torbe mogu spadati u ručni prtljag. Ranac, torba za laptop, tašna, kofer manjih dimenzija (dozvoljene dimenzije i težina zavise od toga kojom aviokompanijom putujete pa se informišite prilikom rezervacije i kupovine karata). Najčešće dozvoljena težina je do 8 ili 10 kg, a dimenzije do  55cmx40cmx20cm. Neke aviokompanije su baš striktne i proveravaju svaki kofer. Dozvoljenja težina za čekirani kofer ili torbu je 23 kg i zbir svih dimenzija mora da bude do 203 cm. Ako vam je prtljag veći od ovog može se prevesti kao roba (kargo). Invalidska kolica, sportska oprema, muzički instrumenti su izuzetak.  

 

Kakvi koferi su idealni za ručni prtljag?

Koferi bi trebalo da budu sami po sebi lagani, da imaju ručku i točkiće (da vam olakša prenos i kretanje) i da su od kvalitetnog materijala. Mnogi koferi imaju i sigurnosti sistem sa šifrom koji će vam povećati bezbednost i osigurati vas od otvaranja kofera od strane nepoznatih lica. Preporučujemo vam da obavezno svoj kofer obeležite vašim podacima. Mnogi putnici se odlučuju da im uz doplatu koferi budu uvijeni u zaštitu na samom aerodromu i tako spreče oštećenje i neplanirano otvaranje kofera. 

 

 

 

  • Na aerodromu

 

 

 

Preporuka većine aerodroma je da dodjete dva sata ranije da biste bez stresa i žurbe obavili sve pojedinosti i kontrole pre ulaska u avion. Čekiranje možete obaviti na aerodromu kad stignete ili online. Sve više putnika se odlučuje za online čekiranje jer je besplatno (čekiranje na aerodromu neke low cost kompanije naplaćuju) i jednostavno. Proverite obavezno kada je potrebno da se obavi online čekiranje prilikom kupovine karata. Takodje, potrebno je imati i informacije o bezbednosnoj proceduri na aerodromu i šta smete da unesete u avion.  

Bezbedonosne procedure na velikim aerodromima mogu da stvore velike redove i gužve i zbog toga je potrebno doći na vreme na aerodrom. Pri bezbednosnoj kontroli se prolazi kroz detektore, skeniraju se koferi i torbe, tehnički uredjaji, skidaju metalni dodaci pa i cipele. 

U okviru ručnog prtljaga može se u avion uneti maksimalno 1000 ml tečnosti (voda, krema, pasta, gel, sok,…). Tečnosti treba spakovati u bočice od 100 ml i sve bočice staviti u jednu kesu sa zatvaračem. Lekovi se mogu nositi uz lekarski nalaz, a stvari kupljenje u free shopu ako su zapečaćene. Makaze, noževi, igle nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu.