Gledanje filma na prvom sastanku je možda klasičan predlog, ali i najbolji način da se probije led, umanji prisutna trema ili da se desi prvi poljubac. Pošto na prvom sastanku stičete i početne utiske o osobi sa kojom izlazite i kako je zabavljati se sa njom, bitno je da zajedno izaberete i pravi filmski žanr za ovu priliku. Ukoliko su romantični ljubavni filmovi vaš izbor izdvajamo deset filmskih romansa za vas.


Najbolji filmovi ikada

Na osnovu većine priznatih svetskih filmskih lista među romantične filmove ubrajaju se i najbolji filmovi ikada kao što je klasik“Kazablanka” još iz 1942. godine ili kultni “Titanik”, Džejmsa Kameruna. Dobri filmovi sa liste koju vam predlažemo obuhvataju ljubavne drame, romantične komedije, a tu su i ljubavni filmovi sa elementima fantazije i mjuzikli. Naša preporuka za film ima i one starije filmske klasike, kao i moderne romanse. Redosled filmova nije dat prema njihovom kvalitetu, a na vama je da prema vašim afinitetima ili trenutnom raspoloženju odaberete onaj koji smatrate najboljim za vaš prvi sastanak.

Beležnica (2004)

Dobri filmovi sa ljubavnom tematikom su i oni sa puno uzbuđenja i neizvesnosti. Tako je “Beležnica” prepoznata kao kultni ljubavni film rađen po romanu Nikolasa Sparksa. Nakon strasne letnje romanse životi dvoje ljubavnika se zbog mnogih prepreka razdvajaju. Priče o ovoj neverovatnoj ljubavi mnogo godina kasnije priseća se jedna žena iz beležnice koju joj čita čovek koji je često posećuje. Ljubavnu hemiju na veliko platno su izvanredno preneli glavni glumci Rajan Gosling i Rejčel MekAdams.

Kad je Hari sreo Seli (1989)

Naša preporuka za film je i priča o dvoje ljudi koji su već godinama dobri prijatelji da bi shvatili da njihov odnos ima drugačiji ton. Film se bavi pitanjem koje često postavljamo – da li muškarac i žena mogu biti prijatelji? U ovoj romantičnoj komediji glavne uloge igraju dopadljiva Meg Rajan i komični Bili Kristal.

Kazablanka (1942)

Razlog zbog kojeg se ovaj crno beli klasik smatra jednim od najromantičnijih filmova svih vremena je zbog duboko opisane priče o neuzvraćenoj ljubavi. U Maroku tokom Drugog svetskog rata Rik (Hemfri Bogart)se bori da vrati svoju staru ljubav (Ingrid Bergman) koja je sad udata. Ovde se vešto provlači pitanje da li u životu treba da pratimo razum ili emocije.

Ustvari ljubav (2003)

Omnibus od devet romantičnih priča koje se dešavaju u vreme uzbudljivih božićnih praznika. Radi se o različitim ljubavnim parovima koji se među sobom ne poznaju, a koje spaja jedna važna emocija – ljubav.

Praznik u Rimu (1953)

Legendarna scena kada se elegantna Odri Hepbern i šarmantni Gregori Pek voze vespom kroz ulice Rima, a koju ste sigurno negde videli, upravo je iz ovog filma. Princeza Ana se zaljubljuje u reportera jednih novina i provodi sa njim magične dane u večnom gradu. Saznajte šta se dešava kada njih dvoje iz ove bajkovite situacije treba da se vrate svojim ustaljenim životima.

Duh (1990)

Dirljiva ljubavna priča koja dolazi na sudbinski test. Zaljubljeni par Sem (Patrik Svejzi) i Moli (Demi Mur) žive u Njujorku. Jedne noći tokom njihove zajedničke šetnje Sema iznenada ubija nepoznati napadač . On postaje duh koji vidi njen život i pokušava da je zaštiti od nasrtljivog poslovnog partnera. Angažuje medijuma za duhove kako bi pomogao svojoj voljenoj ženi. Onima kojima su dobri filmovi oni gde je fantazija savršeno uklopljena u glavnu ljubavnu priču, film “Duh” je pravi izbor.

Veridba (2009)

Ljubavni filmovi sa elementima komedije su još jedna naša preporuka za film na prvom sastanku. „Veridba” sa čuvenom komičarkom Sandrom Bulok u glavnoj ulozi je film uz koji možete da se nasmejete i opustite. Ona tumači lik ambiciozne urednice u američkoj izdavačkoj kući. Kad sazna da će biti deportovana u Kanadu jer joj ističe američka viza, natera svog asistenata (Rajan Rejnolds) da se uda za njega. Odlaskom kod njegovih roditelja kako bi objavili veridbu počinje komičan, neočekivan i romantičan rasplet događaja.

Titanik (1997)

Ako se smatra da su najbolji filmovi ikada oni koji su inkasirali nekoliko biliona dolara i koji su ovenčani mnogim Oskarima onda je to film “Titanik”. Iako je kraj filma predvidiv, jer čuveni brod Titanik tone, radnju filma je snažno obojila fiktivna ljubavna priča koja je više nego interesantna, strasna i nežna. Rouz (Kate Winslet) iz aristokratske klase, koja ima verenika, zaljubljuje se u Džeka (Leonardo Di Caprio) iz siromašnih slojeva koji preko lutrije dobija ovo istorijsko prekookeansko putovanje.

Zaljubljeni Šekspir (1998)

Možda se pitate šta je pokretalo poznatog pisca da stvara najveća dela književnosti koja i danas traju. Možda vas takođe interesuje i kako je biti zaljubljen u 16 veku. U ovom filmu gledaćete mladog Šekspira (Džosef Fjens) u potrazi za muzom. Mladi pesnik upoznaje plemkinju Violu (Gvinet Paltrou) koja je zaljubljena u njegovo ime. Ona ga inspiriše da piše svoje delo “Romeo i Julija” i mladi par ulazi u uzbudljivu i tajnu romansu iza pozorišnih kulisa 16-og veka.

La La Land (2016)

Svakako kao preporuka za film je još jedan oskarovac novijeg datuma i neobično ispričana romansa u formi mjuzikla. Glavne uloge tumače privlačni Rajan Gosling i neodoljiva Ema Stoun koji se u filmu zaljubljuju jedno u drugo. On je džez pijanista, a ona glumica i oboje žele da ostvare svoje snove u Los Anđelesu. Ukoliko ste pored romanse i ljubitelji mjuzikla zasigurno ćete uživati u muzici iz filma i izvanrednim plesnim tačkama glavnih protagonista.