Prema zvaničnoj  tatistici u Srbiji tek svaka peta tinejdžerka odlazi kod ginekologa redovno. Mlade devojke se upute u ginekološke ordinacije tek kada nastane neki problem. Psiholozi stalno naglašavaju da ne bi trebalo seksusalni odnosi da budu tabu tema. O njima se danas ipak malo govori, a tinejdžeri se informišu preko Interneta mahom ili preko knjiga i putem televizije.

Zato stručnjaci apeluju da se sa adolescentima stalno priča i da im treba pružiti dovoljno informacija kako bi se koristila zaštita tokom seksualnih odnosa, jer polno prenosive bolesti i neželjena trudnoća često su posledica nezaštićenih seksualnih odnosa.

Objasnite devojčicama na vreme zašto je važno da se ginekolog redovno posećuje. Ipak, mnogi roditelji nisu baš sigurni kako je pravo vreme da se prvi put poseti ginekološka ordinacija, a pojedini roditelji nisu baš sigurni ni kako da o tome porazgovaraju sa svojim ćerkama. Saveti psihologa su sledeći. U razgovru ne okolišajte. Reproduktivno zdravlje je važno, stoga objasnite devojčicama kako da brinu o svom zdravju i koliko je važno is a ginekologom da razgovaraju o ovim temama.

Kada je pravi trenutak za odlazak kod ginekologa?

Stručnjaci tvrde da je pravo vreme za odlazak u ginekološke ordinacije kada devojčica dobije svoju prvu menstruciju. Najkasnije prvi odlazak kod ginekologa treba obaviti pre prvog seksualnog odnosa. Ipak, zvanična statistika pokazuje sledeće. Zbo stida i straha, a pre svega zbog slabe informisanosti tek svaka peta devojčica odlazi na redovne ginekološke preglede. Nažalost, mlade devojke se tek nađu u ginekološkoj ordinaciji kada se pojavi neki problem.

No, ako je tinejdžerka napunila 16 godina, a još uvek nije dobila svoju prvu menstruaciju, stručnjaci upozoravaju da obavezno treba da se javi ginekologu. Postoji nekoliko razloga zašto je menstrualni ciklus izostao do 16. godine. Lekari kažu da to može da bude used anatomskih anomalija, hormonsih poremećaja, ali i zbog slabe razvijenosti ženskih polnih organa. Ako je došlo d nekih sličnih problema, oni se lako otkrivaju na ginekološkom pregledu. Vrlo brzo se i saniraju, pa se uz odgovarajuću terapiju nastali problemi brzo reše.

Kada je neophodna poseta ginekologu?

Stručnjaci posebno upozoravaju da je poseta ginekologu neophodna kaa se pojave bilo kakvi znaci infekcije, ako se pojavi peckanje ili svrab. Uzroci su uglavnom gljivična oboljenja, a ona se najčešće efikasno leče antibioticima i sličnim medikamenima. Ukoliko se ne leče, ova oboljenja mogu da izazovu ozbiljne probleme koji kasnije mogu do uzrokuju i sterilitet. Ako postoje promene i u menttsrualnom ciklusu nikako ne čekajte da se ciklus sam od sebe reguliše, nego na vreme idite do ginekološke ordinacije kako bi se otkrili uzroci.

Bolne i neprijatne menstruacije, evidentne promene na genitalijama i bolovi u donjem stomaku koji nisu u vezi sa menstruacijom signali su koje ne biste smele da zanemarite. Čvorići na grudima, bolno mokrenje i peckanje se takođe ne smeju ignorisati stoga na vreme zakažite svoj ginekološki pregled.

Važno je da devojčicama koje prvi put odlaze kod ginekologa preporučite pouzdanog lekara koji će moći da joj se posveti, detaljno je informiše i objasni joj zašto je važno očuvanje reproduktivnog zdravlja i zašto je neophodno redovno ići na ginekološki pregled.